Mediacenter-revolutionen tog aldrig riktigt fart som Microsoft med flera hoppades på. Fortfarande är det ganska meckigt att få till en lättanvänd pc (eller mac) som står för filmvisningen i tv-rummet. Det senaste året har hdmi-utgång blivit allt vanligare på grafikkorten, men det som rör till det är mjukvarubiten. Att kombinera ett enkelt och intuitivt gränssnitt med bred funktionalitet är tydligen inte lätt.


HTPC: Att koppla in en dator till plasman är fortfarande en risk, har du otur kan du få permanenta inbränningar.

Lcd trivs med stillbilder
De flesta av oss sitter med en lcd-skärm idag framför datorn, därför verkar det ju också logiskt att en lcd-tv fungerar bra tillsammans med en htpc, och så är i regel fallet. Vga- och dvi-ingång var tidigt standard på kontaktsidan och just datoranslutningen har länge varit lcd-tillverkarnas paradgren. Mycket tack vare fördelen med hög panelupplösning. Att koppla datorn till en plasma med 1024x768 bildpunkter är i regel ingen höjdare jämfört med 1366x768-upplösning som länge varit standard på lcd-sidan. Bilden blir helt enkelt bra mycket skarpare när du tittar på stillbilder, vilket ofta är fallet i datorsammanhang. När du väl har en film som rullar är det en annan femma.

Native is king
Det alla talar om i sammanhanget är native-upplösning (1:1), det vill säga när datorn skickar ut exakt samma upplösning som skärmen tar emot och ritar upp. Vi vill nämligen inte att bilden skall skalas om mellan bildkälla och tv, eftersom du då får en försämring av kvaliteten. Och här finns två problem. Det största är att de flesta tv-tillverkare snålat in och valt kretsar som bara stöder videostandard-signal, och inte datorsignal, genom de digitala ingångarna. På videosidan har det nämligen länge varit standard att använda sig av så kallad overscan (överskanning), vilket i praktiken betyder att man klipper av en bit av insignalens kanter innan den visas på tv:n. Detta för att säkerställa att det inte blir några svarta kanter eller störningar i bildens ytterkant. Även om du använder samma upplösning i datorn som tv:n har får du alltså inte native-visning på skärmen. En del lcd-tv-tillverkare har dock insett behovet av att kunna ta emot 1:1-bild digitalt och stöder därför datorupplösningar, vilket är ett stort plus i kanten. Men det gäller långt ifrån alla lcd-apparater. På plasma-sidan är detta dock ännu mer ovanligt. Pioneer har dock hakat på och deras nya plasmor fixar datorupplösningar via hdmi.

Overscan-problematiken
Det andra problemet är att det inte är en självklarhet att ditt grafikkort kan ställas att skicka ut upplösningen 1366x768, eller 1360x768, för att få optimal visning på tv:n. Hd-standard är ju 1280x720, eller 1920x1080. På full-hd-apparater är det just den sistnämnda upplösningen som är standard, så här slipper vi i regel det problemet eftersom alla moderna grafikkort kan ställas i det läget. Men bara för att din tv har full-hd-panel och inte klipper av delar av bilden är det inte självklart att du får klockren bild från din dator om du skickar ut denna upplösning. Vi har nämligen testat flera tidiga full-hd-apparater som hoppat ned i 30-hertz-visning med full-hd-källor, vilket inte ser bra ut när saker och ting rör sig.

Det är mycket att tänka på innan du hittar den perfekta platt-tv:n till din htpc, och vi rekommenderar att du ägnar några dagar åt att läsa tester och plöja igenom forum innan du bestämmer vilken tv-modell som passar bäst för dig. Lcd har dock ett rejält övertag på den här punkten även om plasmatillverkarna verkar ha fattat galoppen.

Tv-spelsläget
Den senaste generationen spelkonsoler kan skicka ut 1080p-upplösning (Xbox 360 och Playstation 3) vilket gör att många självfallet tittar på full-hd-apparater för ändamålet. Och visst blir bilden riktigt skarp och fin när vi spelar något av de nya läckra spelen på en 40-tums full-hd-lcd. Detta beror dels på att många element i spelen är just stillbilder, och att spelen ofta har väldigt ljusstark grafik. Bortsett från en av Panasonics modeller finns full-hd bara i 50 tum eller större på plasmasidan, så här är du överlag hänvisad till lägre upplösning om du är inne på plasmaspåret. I regel får du dock bättre svärta och kontrast på en plasma än på en lcd-tv, vilket också är viktiga bitar för spelupplevelsen. Dessutom kan du med en del lcd-modeller störa dig på eftersläpningar i bilden i spel med mycket snabba rörelser.
Ett minus med plasma, som inte lider av dessa eftersläpningar, är å andra sidan risken för inbränningar. Detta behandlar vi dock separat i morgondagens artikel.


VINNARE DAG 3:
LCD VINNER PÅ PIXLARNA!
Sammantaget tar lcd hem dagens rond eftersom du får högre upplösning för pengarna vilket du kan dra nytta av om du kopplar in en dator eller en spelkonsol, och eftersom det är vanligare på lcd-sidan att du slipper skala om bilden innan den visas.

Del 4 i vår artikelserie kommer bland annat att handla om livslängd, strömförbrukning och garantier. Hur stor är risken för inbränningar, och drar verkligen en lcd-tv mindre ström än en plasma i samma storlek? I morgon får du svaren.

Plasma vs lcd-special:
- Tjuvstart - upptakten tilll tv-kriget
- Dag 1: Plasma vs lcd - Att kolla pal-tv och dvd
- Dag 2: Plasma vs lcd - Vilken är bäst på hdtv?
- Dag 3: Plasma vs lcd - Vilken lirar bäst med datorn och konsolen?
- Dag 4: Plasma vs lcd: Pixelångest och inbränningar...
- Plasma vs lcd: Experterna lurade i blindtest