Det har snackats länge om led, det vill säga lysdiodsbaserad bakgrundsbelysning till lcd-tv-apparater, och den första färdiga produkten med denna teknik att hitta till testlabbet är Samsungs nya top-of-the-line-modell i F9-serien, 52F9. Det här är en riktigt mäktig och elegant formgiven pjäs, och 52 tum ger även en inbiten projektornörd lite biokänsla.

Samsung 52F9

Kontrastrekord
Tillverkaren skryter med ett kontrastomfång på 500 000:1, ett närmast löjligt högt värde. Men visst blir bilden riktigt
fin när vi kopplar in vår Playstation 3 i 1080p-läge och startar igång en blurayrulle. Svärtan är helt klart i klass med en riktigt bra plasma samtidigt som vi får väldigt bra ljustryck i bilden, med fina färger. Kontrastomfånget imponerar stort och till skillnad från de flesta lcd-alternativ vi tidigare testat behöver du inte välja bara det ena av hög ljusstyrka och bra bottensvärta.
I 1080p-läget kan vi dock inte köra med Movie Plus-läget aktiverat, detta fungerar endast i lägre upplösningar. Denna inställning ger en aning bättre flyt i bilden då den interpolerar in extra bilder och ritar upp 100/120 bilder per sekund. Dock har vi sett apparater som gör detta bättre.
Samsung Led TV
När vi tittar på dvd-film från Pioneers nya DVR-LX70-spelare blir bilden helt okej, även om det inte är roligt att blåsa upp pal-upplöst material på 52 tum. Vi ser dock inga bildstörningar eller skumma färgavvikelser, men som vanligt bör du hålla dig borta från Dynamic-inställningen. Det behövs dock väldigt lite korrigeringar utifrån ”standard”-inställningen för att vi ska bli nöjda med bilden.

Det enda negativa vi har att säga om bilden är att vi noterar en del eftersläpningar, och att vi hade hoppats på ett vassare 100-hertz-läge med stöd för 1080p.

Tv-mottagaren är självklart digital, och du kan stoppa i ditt Boxerkort och njuta av arksända betalkanaler om du så skulle önska.

Tv:n har inbyggd programguide och den är enkel att handskas med även om vi hade föredragit svenska menyer.

Förvånande bra ljud
En annan sak som vi tycker är värd att lyfta fram med den här tv:n är dess fenomenala ljud. Två subwoofers på baksidan gör att det blir ordentligt tryck i basen, och dialogen i filmerna återges mycket naturtroget. En av tv:ns tre hdmi-ingångar sitter lättåtkomligt på vänstra sidan, tillsammans med en uppsättning av-ingångar och en usb-port. Den senare kan du använda för att ansluta din digitalkamera eller mp3-spelare för att visa bilder och lyssna på musik. Divx-filmer vill dock inte tv:n handskas med, men menyalternativet ”Software Upgrade” låter ju helt klart intressant för framtiden.

Det största minustecknet med Samsungs nya värstingmodell är helt klart prislappen. Billiga återförsäljare säljer den dock för en bit under 40 000 kronor idag, men för halva den pengen får du en nästan lika stor plasma med inbyggd hårddisk.

Fast skulle du å andra sidan vara sugen på att ta nästa steg uppåt i storlek, till en 70-tummare i samma serie, landar Samsungs egen modell på 390 000 kronor. Det kostar att ligga på topp.


Betyg
+
Fantastisk svärta och kontrast
Riktigt snygg
Bra ljud

-
Lite eftersläpningar
Priset

=
Samsungs nya F9-tv är vår lcdfavorit och vi tror stenhårt på led-tekniken. Priset är dock lite väl högt och det finns utrymme för ytterligare förbättring.

Form/design 8
Bildkvalitet 9
Funktioner/
anslutningar 8
Användarvänlighet 7
Prisvärde 5


Fler test: m3.idg.se/tester

Fakta

Pris
48 000 kr
Fakta
Tillverkare:
Samsung,
www.
samsung.se

Mått: 1372 x
120 x 780 mm
(utan stativ)
Vikt: 36,8 kg
(utan stativ)
Skärmstorlek:
52 tum
Upplösning:
1920x1080
Ingångar:
3x hdmi, komponent,
vga, 2x
scart, s-video,
komposit
Responstid:
8 ms
Dynamisk
kontrast:
500 000:1
Ljusstyrka:
450 cd/m2
Tv-mottagare:
DVB-T (Boxer)
Energiförbr:
310 W (Max), 1
W (standby)