Windows Vista har länge skrutit med funktionen Sideshow som ger datorn en liten extraskärm av valfri typ för att bland annat läsa epost och styra musikuppspelning. LGs R200 Sideshow har en 2,5-tums färgskärm på ovansidan av locket med tillhörande navigeringsknappar av touch-typ för att styra det hela.

Sideshows dilemma
Epost och kalender synkroniseras med Windows och finns åtkomliga även när datorn är avstängd. Vi kan även ladda upp musik och bilder till Sideshow och avnjuta dessa utan att störa datorn från sin skönhetssömn. Sideshow drar väldigt lite ström och kan därmed användas under en längre tid utan att nalla nämnvärt av batteritiden, som därutöver är godkänd utan att imponera. Den klarar drygt två timmars filmvisning och knappt tre timmars arbete.

Eftersom datorn är avstängd och Sideshow inte kan använda sig av andra lagringsenheter än sin egna uppstår ett
ganska uppenbart problem: Vi får inte tillgång till ny information utan att starta hela datorn. Att kalendern är synkroniserad och läsbar är visserligen användbart, men att redan mottagen epost och i förväg preparerad musik är tillgänglig känns för det mesta tämligen meningslöst.
Vi vill faktiskt se om vi har fått ny epost, dessutom vill vi kunna välja och vraka på all musik som finns på hårddisken. Ja, då är vi tvungna att starta hela datorn i alla fall och vitsen med Sideshow försvinner.

Sideshows funktioner går att utöka genom att ladda ner tillhörande Gadgets alternativt utveckla egna. I skrivande stund är dock utbudet begränsat till runt ett dussin alltför svårfunna Gadgets. Vi testar en för att styra Powerpoint och det känns nördigt och lite småkul i ungefär fem minuter.

Halvtaskig prestanda
Själva datorskärmen då? Den är riktigt skarp och trevlig, men i den här viktklassen känns tolv tum en aning snålt. Även tangentbordet funkar bra ergonomiskt även om det inte får fingrarna att kittla av välbehag heller. R200 ideshow är utrustad med den sedvanliga Centrino Duo-kretsuppsättningen och en Core 2 Duo på 1,8Ghz samt ett grafikkort från ATI som tyvärr ger rätt medioker grafikprestanda. Ljudkortet, eller kanske snarare de inbyggda högtalarna, presterar ovanligt bra för en bärbar dator – ljudet är klart, fylligt och kan spelas oväntat högt, till våra grannars stora förtret.

Datorn är inte särskilt dyr för sin storleksklass och tycker man att Sideshow verkar ballt är den definitivt att rekommendera. Är man inte så sugen på Sideshow däremot finns det bättre presterande alternativ att tillgå.


Betyg
+
Snygg
Utmärkt bildskärm
Tyst

-
Sideshow känns som en meningslös
gimmick
Kunde tryckt in 13-tumsskärm
Aningen tjock

=
Prisvärd bärbar dator på runt två kilo som presterar halvbra och är vacker att se på. Sideshow ger hög skrytfaktor men tveksam nytta, batteritiden är godkänd och skärmen håller hög kvalitet.
Form/design 8
Prestanda 6
Funktioner 7
Prisvärde 8


Fler tester: m3.idg.se/tester

Fakta

Pris
11 000 kr
Fakta
Tillverkare: LG, nordic.lge.com
Processor: Core 2 Duo T7100
(1,8 GHz)
Ramminne: 2 GB DDR2
Hårddisk: 160GB, 5400 rpm
Bildskärm: 12,1 tum widescreen
1280x800 pixlar
Grafi k: ATI Mobililty Radeon
X2300HD 128 MB
Optisk enhet: DVD-RW DL
slot-in
Portar: 3x USB, 1x Firewire,
hörlursuttag, mikrofoningång,
S/PDIF, Ethernet, VGA, Svideo,
1x express card 54mm,
5-i-1 minneskortsläsare
Batteritid fi lmvisning: 2h 20m
Batteritid arbete: 2h 48m
Kommunikation: Bluetooth,
WLAN a/b/g/n,
10/100/1000Mbit ethernet
Mått: 301 x 226 x 34
Vikt: 1,94 kg
Övrigt: Centrino Duo, 2,5-
tums yttre skärm med Vista
Sideshow-stöd