Gårdagens lansering på Macworld Expo hade en uppenbar höjdpunkt: Macbook Air. En ultraportabel, supertunn bärbar dator gjord för dig som vill ha något lätt (1,36 kilo) och snazzigt att slänga ner i portföljen eller ryggsäcken, utan att för den skull ge avkall på prestanda.


Journalisterna trängdes kring Macbook Air när den visades i Stockholm.

1,94 centimeter tunn
1,6 gigahertz Intel Core 2 Duo, 2 gigabyte 667 MHz DDR2 SDRAM , 80 gigabyte hårddisk, 13,3 tum stor led-belyst tft-skärm, 802.11n och bluetooth 2.1 låter helt okej för en maskin som på sitt tjockaste ställe mäter 1,94 centimeter. Processorn är till exempel snabbare än Sonys Vaio VGN-TZ21XN/B som är en centimeter tjockare på sitt fetaste ställe. Men jämförelsen haltar. När vi håller Macbook Air i vår hand inser vi att denna tingest (som med sina 1,34 kilo faktiskt väger 150 gram mer än Vaio) saknar en hel del funktioner som Vaio har.
Innan vi går igenom Macbook Airs nackdelar, börjar vi med det vi gillar:

M3 gillar:

 • Designen: Som vanligt har Apple gjort en bra jobb. Läckert strömlinjeformat aluminiumchassi som ger ett gediget intryck.
 • Tangentbordet: Att inte alla tillverkare gör tangentbord med bakgrundsbelysning är märkligt. Dessutom fungerade tangentbordet bra och känns inte lika trångt som Vaios. Men så är också Macbook Air större med måtten 32,5x22,7 jämfört med Vaios 27,7x19,82 centimeter
 • Inbyggd webbkamera. Det är alltid lika häftigt att inse hur pass små dagens webbkameror är. I Macbook Airs fall är inbyggd webbkamera ett måste, eftersom få användare på resande fot skulle vilja använda datorns enda usb-port till detta ändamål (mer om det senare)
 • Bra batteritid. Håller Apple vad de lovar är vi nöjda. 5 timmar vid normalt arbete och wlan påslaget är fullt godkänt. Sonys lovar visserligen mer (över 6 timmar), men vår erfarenhet säger att de ligger ungefär kring fem timmar även de.
 • Stor skärm! För att vara ultraportabel är Macbook Air ganska stor och bjuder på en rejäl led-belyst 13,3 tums widescreenskärm. Schysst!
 • Styrplattan: Kul att Apple överfört idéerna från Ipod Touch och Iphone till datorn. Nu kan du exempelvis förstora och rotera bilder genom fingerrörelser på styrplattan. Nu håller vi tummarna för ännu större styrplattor och möjlighet att använda dem som reguljär Wacomplatta.
 • Trådlöst. Hade inte datorn haft inbyggt stöd för 802.11n och bluetooth hade det varit skandal. Att vi listar trådlöst under ”gillar” är att vi uppskattar hur hårt Apple kör det trådlösa racet. Det här är verkligen Air och tanken är att det mesta ska gå via det trådlösa nätverket. Hejdå sladdar. Men samtidigt kan vi inte låta bli att sakna lite kontakter (se nedan)


Tunn och snygg, med schysst pekplatta.

M3 ogillar:

 • Extern dvd-brännare som väger 0,5 kilo... Okej, vi förstår att Apple behövde offra den optiska enheten för att få datorn så tunn… Och visst är det många som inte kommer att sakna den optiska enheten. Ni som saknar den och struntar i operativ kanske ska kolla in Sonys Vaio som trots lägre vikt faktiskt har inbyggd dvd-brännare. En eloge till Apple som trots extern brännare behållit ejectknappen på Macbook Airs tangentbord. Eller är det bara så att Apple varit lata och sparat pengar genom att plocka samma tangentbord som finns i andra modeller?
 • Högtalaren: En monohögtalare placerad under tangentbordet ger uselt ljud med taskig volym. Ska du använda din bärbara som musikmaskin eller filmmaskin på till exempel hotellrummet får du släpa med dig externa högtalare eller använda hörlurar.
 • Att det bara finns tre anslutningar. Egentligen både gillar vi och ogillar vi att Apple under en liten lucka gömt endast tre kontakter. Ett hörlursjack, en mini-dvi-kontakt och en usb-2-kontakt. Visst är det rent och snyggt, i alla fall så länge vi inte trycker i några kablar. Framförallt saknar vi dv-kameraägarens bäste vän firewirekontakten. Och vi gillar inte tanken på att behöva köpa en usb-ethernet-adapter för att kunna köra trådat nät de gånger wlanet inte håller måttet. Tre kontakter är clean, men tyvärr kommer tre kontakter många gånger innebära att man i micro-dvi-kontakten trycker i en kontakt med vga-adapter, och i usb-kontakten trycker i en hubb så att du kan få plats med fler usb-tillbehör än din externa dvd-brännare. Här blir jämförelsen med Vaio TZ brutal. Vaion har det mesta inklusive kortläsare för minneskort och möjlighet att bygga ut datorn med expresskortsplats.
 • Marknadsföringsnack: Det är komiskt att Apple påpekar att Macbook Air är 0,4 centimeter tunn på sitt tunnaste ställe. Nu ser vi fram mot modellen med rakbladsvassa kanter som mäter endast 0,01 centimeter… ;-)


Macbook Air med extern dvd-brännare och usb-ethernet-adapter.

Summering:
Trots många hårda ord är våra första intryck av Macbook Air positiva. Den är läcker, och mycket av det vi saknar, kan nog många användare leva utan. Om inte annat för att den Macbook Air känns så cool. Hur bra den är i praktiken återkommer vi till i ett riktigt test, där prestanda, de trådlösa funktionerna och inte minst batteritiden sätts på prov. Då avgör vi också om grundkonfigurationen är värd sina 16.495 kronor. 1,8 gigahertzvarianten med 64 gigabyte solidstate-hårddisk för 28.060 kronor lär ha svårare att vinna just prisvärdesmatchen.