Även hemmabioentusiaster kan bli nostalgiska. Precis som musikälskare kan sucka av lycka när de bläddrar igenom en back med LP-skivor eller kanske hittar en gammal 8-track-kassett på en loppmarknad, finns det hemmabiorävar som romantiserar över den coola Laserdiscen: videoskivan som skimrade som en cd men som var stor som en LP-skiva.

Startade redan 1927

Den första spelaren som använde namnet Laserdisc lanserades av Pioneer 1980, men tekniken är faktiskt betydligt äldre än så. För de första videoinspelningarna gjordes faktiskt inte på magnetband, de gjordes på skiva. Året var – ofattbart nog, 1927 – tekniken kallades Phonovision och uppfinnaren var den skotske tv-pionjären John Logie Baird.

Skuttet mellan dessa videovinylskivor och Laserdisc är faktiskt inte så långt som vi kanske tror. I båda fallen rör det sig om skivor och båda är faktiskt analoga system (om vi bortser från att Laserdiscen med tiden fick digitalt ljud). Men det finns en fundamental skillnad: Laserdiscen använder en laserstråle som optiskt läser av de små urgröpningarna i skivan, medan Phonovisionspelaren använde en vanlig pickup för att läsa av de små hacken i skivans spår.

Historien om den optiska videoskivan tar sin början cirka 30 år efter det att John Logie Baird gjorde sin första Phonovision-inspelning. Mannen som kläckte idén i slutet av 1950-talet heter Paul Gregg Davis. Han startade tillsammans med vännen Keith Johnson företaget Gauss Electrophysics, som under hela 1960-talet vidareutvecklade och patenterade ett system som de kallade för Videodisk.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Phonovision: här hittar du historien om de första rörliga bilderna inspelade på skiva. www.dfm.dircon.co.uk

RCA Selectavision Videodisc: Amerikanska RCA utvecklade ett eget skivbaserat videosystem som använde en teknik som hade mer gemensamt med LP-skivan än den optiska videodisken. www.cedmagic.com

Laserdisc Archive. Ett ambitiöst försök att samla information och bilder på Laserdisc-spelare: www.laserdiscarchive.co.uk