Det har varit en hel del buzz på nätet på sistone om en produkt som heter Popcorn Hour A100. Bakom det konstiga namnet döljer sig en mediaspelare som skulle klara av allt det där dagens mediaspelare inte klarar av. Åtminstone när den började omskrivas. Många trodde det var vaporware, alltså att den skulle försvinna innan den ens dök upp. Men så en mulen januarieftermiddag landade den på redaktionen. Och vi kastade oss över den för att testa. Abtech, som vi fick låna enheten av, säger att den beräknas bli stabil i mars med alla firmwareuppdateringar som kommer. Det är alltså en produkt som kräver rejält med pill och tålamod för att allt ska lira. Detta gör produkten lite extra knepig att bedöma. För intrycket idag kommer att förändras med framtida uppgraderingar.


Popcorn Hours baksida. Här hittar vi såväl komponent, som komposit och s-video utöver hdmi-kontakten. Ljudet skickar du ut analogt eller via spdif. Bredvid hdmi-kontakten sitter ethernet-jack. På framsidan hittar du två USB 2.0-kontakter.

I vårt test här bedömer vi spelaren med firmvareversion 01-15-080103-14-SYB-402-000. Eftersom många är nyfikna (inte minst vi själva) tänker vi behålla spelaren ett tag och diskutera produktens utveckling i vårt forum.
Följ och diskutera tråden här >>

Mest tomrum

Popcorn Hour är ju för det första ett intressant namn. Lådan vi får är liten och lätt i mediaspelarsammanhang. Den skruvas enkelt upp och under locket visar sig mest tomrum. Själva moderkortet med alla komponenter är väldigt litet och processorn saknar fläkt. Istället sitter det en kylfläns på den, och det ska vi återkomma till. Resten av utrymmet är för en eventuell hårddisk. Om du sätter in en hederlig gammal vanlig pata-hårddisk kan du nämligen använda A100 som NAS också. Men utan hårddisk fungerar den i stort sett som vilken strömmande mediaspelare som helst.


Tomt var det här... Hårddisken köpte vi separat.

Ingen fläkt finns i lådan som sagt, och det är ju positivt i ljudsynpunkt. Men när vi klämmer dit en vanlig hårddisk och låter den gå varm ett tag blir A100 löjligt varm. Det är lätt att vilja ta av locket och köra utan lock, eller fundera på att montera in en fläkt (vilket vissa har gjort enligt forumen på nätet). Men det var väl genom att poppa popcorn på den som namnet uppstod.

När vi har satt i den valfria hårddisken är det dock dags att starta upp A100. Ingen bild. Vi läser febrilt på forumen och ett vanligt fel är att du inte kan starta när nätverkssladden är i. Vi startar om men inget händer. Till slut kopplar vi in komposit-kabel och försöker få bild där. Ingen bild. Vi startar, startar om och håller på så tills vi till slut kommer in. Det är precis sådana här buggar som dödar en apparat. Men vi har överseende för tillfället. Vi har nämligen en ny firmware som nyss har kommit.

Firmwareuppgraderingen är egentligen ganska enkel, men vi märker att det är nördar som har utvecklat den här produkten. Du bör ha en ganska god kunskap om datorer, eller tålamod att sitta och läsa på forum, innan du ger dig på den här för tillfället. Men med den nya firmwaren blir spelaren bättre, och vi kan starta den utan problem. Hårddisken ska initieras på något sätt och det är inte lätt att förstå vad som händer. Men de guider som finns tar oss igenom det hela hyggligt lätt. På hårddisken installeras program som bland annat låter dig ladda ner torrent-filer direkt på A100.

Svenska var förresten ett nytt språk i den uppdatering vi gjorde, men det var nog det sämsta språk vi någonsin har sett i en teknisk produkt. Vartenda ord som gick att särskriva var särskrivet, och översättningarna var hjärndödande dåliga. Där hoppas vi att någon med mer koll hoppar in och översätter.

Gränssnittet är i övrigt fint och rent och inte i närheten av så tekniskt som vi är vana vid hos mediaspelare. Det går lite slött att bläddra runt bland filmerna, men det hela ser fint ut och borde kunna tilltala icke-tekniska personer också. Fjärrkontrollen är stor och har många knappar men fungerar överlag bra. Däremot är knapparna för stopp, paus och snabbspolning lite för gömda för att funka i mörker.


Snyggt begripligt gränssnitt.


Strömma Youtube, google video mm till tvn via Popcorn Hour.


RSS:er. Prenumera på tjänster som Yahoo Weather. Eller varför inte kolla in trafiksituationen i USA...

Allt flyter!
Vi kör ut bilden via hdmi och testar att spela upp olika material. De vanliga dvd-ripparna är ju givetvis busenkelt för A100. Undertexter funkar utan problem. Sen till det stora testet: mkv-filer. Dessa filer har blivit lite av en industristandard för rippat hd-material, och vi kör igång 720p-filer med undertexter och håller andan. Och minsann: klar, tydlig och distinkt bild som inte hackar eller uppvisar några problem. Det är inte heller några problem att köra 1080p-material, det enda som kan störa är överföringshastigheten. Kör du det på en inbyggd disk är det inga problem, men i och med att anslutningen bara är på 100 megabit i A100 kan du få problem om du har andra saker igång samtidigt. Hemligheten ligger förstås i videoprocessorn som i det här fallet heter Sigma SMP8635. Den är tillräckligt kraftfull för att kunna spela upp material i 1080p, men samtidigt är sådant material väldigt krävande i bandbredd om du ska strömma. Därför är det väldigt underligt att A100 bara har begåvats med en 100-megabitsanslutning. Att den dessutom kan fungera som NAS är ju bara ytterligare en anledning att ha snabbare anslutning. Men det fungerar ändå med 1080p över 100 megabit, men börjar du göra andra saker på nätverket som tar mycket i anspråk kan det hacka.

Du kan också ansluta externa hårddiskar eller usb-minnen, till någon av de två usb-portar på framsidan av boxen.

Ständig uppdatering
Under tiden vi skrev den här artikeln och testade boxen kom till exempel en ny firmware som gav A100 stöd för det förlustfria ljudkomprimeringsformatet Flac. Sådan funktionalitet fanns inte med från början, men det är precis sådana här saker som gör att vi ser stor potential i A100. Priset på runt 2000 kronor utan hårddisk är mycket bra för en spelare som spelar i princip allt. Och framtiden har väldigt mycket positivt att vänta för A100. Men återigen: det hela handlar om att utvecklarna lyssnar på communityn och gör vad köparna önskar. Klaffar det är det här utan tvekan den bästa mediaspelaren hittills – alla kategorier.


OMDÖME:

+
Formatstödet
Snygg gränssnitt
Prisvärd
Potentiell mästare

-
Buggig
Icke-öppen plattform
Varm
Svårkonfigurerad
Saknar inbyggt stöd för trådlöst nätverk

=
En mediaspelare med fantastisk potential som redan idag sväljer de flesta filformat. Priset är helt okej, men det kommer att krävas fler firmwareuppdateringar för att den ska bli stabil. Jobbar utvecklarna på bra är det här dock en hit som gör många htpc överflödiga.

Betyg (firmvareversion 01-15-080103-14-SYB-402-000):

Storlek/form 8
Bildkvalitet 8
Funktioner 7
Användarvänlighet 5
Prisvärde 8

Testet fortsätter i vårt forum!
Precis som vi skriver ovan är Popcorn Hour en maskin som än så länge är ganska instabil. Nya firmwareuppgraderingar kommer hela tiden. Därför fortsätter vi att testa Popcorn Hour. I vårt forum hittar du en tråd där vi kontinuerligt berättar om våra Popcorn Hour-upplevelser.
Bidra gärna med dina egna!

Direkt till tråden >>


Fler tester: m3.idg.se/tester

Fakta

Tillverkare: Popcorn Hour, www.popcornhour.com
Distributör: Abtech, www.abtech.se
Beskrivning: Mediaspelare, med internetkoppling
Pris: 2 000 kronor

Mått: 270x32x132 mm
Vikt: 1 kg
Anslutningar: HDMI (version 1.1 720p/1080i/1080p), komponent (upp till 1080p), s-video, komposit, ethernet 10/100, 2x USB 2.0

Filformat:
Containerformat video:
MPEG1/2/4 (M1V, M2V, M4V), MPEG1/2 PS (M2P, MPG), MPEG2 Transport Stream (TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS), VOB, AVI, ASF, WMV, Matroska (MKV), MOV (H.264), MP4, RMP4

Codecs, video:
XVID SD/HD, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4.2, WMV9, H.264, VC-1

Containerformat ljud:
AAC, M4A, MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA), WAV, WMA

Codecs, ljud:
WMA, WMA Pro, AC, MP1, MP2, MP3, PCM, FLAC