OBS! Innan du läser artikeln:
I faktarutorna berättar vi vad vi baserar mätresultaten på:
Mätningarna mätte wattimmar, men varade olika länge, mellan två och fem timmar. Vissa produkter med låg effekt mättes längre perioder för att minimera felmarginalen. Den uppmätta siffran delades sedan med antalet timmar mätningen tog. Detta gav oss antalet wattimmar (Wh) på en timme. Vilket i och för sig är detsamma som genomsnittseffekten i Watt under mätperioden. Vi fick dock rådet från de branschfolk vi pratade med när vi skrev artiklarna att redovisa i Wh, eftersom det var just detta vi mätte, och eftersom Watt oftast används i
hemelektronikbranschen för att ange produkters maxeffekt.


l första delen av denna artikelserie lärde vi dig hur man förstår sig på watt och kilowattimmar, samt hur du pluggar in och tolkar resultatet från en elmätare för hemelektronik. I den här artikeln gör vi jobbet åt dig så du inte behöver bry dig om allt det där. Vi har mätt strömförbrukningen på 27 vanliga elektronikprodukter i hemmet, och kan presentera både de värsta strömslukarna och de förvånansvärt strömsnåla prylarna. Vi har också tittat på prylarna i hemmet som drar mer ström än man först kan tro.

Men låt oss börja med det tunga artilleriet. Här är, utan omsvep:

De tio mest strömslukande hemelektronikprylarna i ditt hem:

10. Media-PC

Har du en HTPC i vardagsrummet så är den byggd för att minimera fläktbruset. Och oftast innebär svalare dator också lägre prestanda och längre strömförbrukning. Vår maskin, en Acer Aspire iDea 511, hade en drifteffekt på 56 Wh.

9. Stationär PC

Din vanliga skrivbordsdator är byggd mer med prestanda i åtanke än strömsnålhet. Vi mätte 61 Wh på en ganska pigg PC från Fujitsu-Siemens. Samma sak gäller här som för spelkonsolerna, mätningen är gjord utan att anstränga datorn särskilt mycket

8. Bläckstråleskrivare

Det är mycket som rör sig under huven på en fotoskrivare. Och under en en timmes utskriftsperiod så förbrukade vår bläckstrålemaskin 74 Wh. Det är fortfarande långt ifrån vad lasern drar, men inte att förringa.

7. Förstärkare

Onkyo A9155 är en integrerad förstärkare med 2x90 watt ut. Det betyder dock inte att man bara lägger ihop den och får den totala effekten. Men när vi kopplade den till ett par lika kraftfulla högtalare och spelade så att grannarna ringde polisen så kunde vi mäta den totala energiåtgången till strax över 100 Wh.

6. Xbox 360

Microsoft vill inte vara mycket bättre, och en 360 fick ett mätvärde på 180 Wh. Märk väl att detta var när konsolerna bara var påslagna, och inga spel kördes. Ändå drar de mycket mer än även en kraftfull PC.

5. Playstation 3

Vi mätte alla tre stora spelkonsolerna, och det var uppenbart att två av dem drar så mycket kraft att vi ville nämna dem bägge i denna lista. Värst är PS3, som ligger på 188 Wh.

4. LCD-TV

Lite strömsnålare än sin lika stora plasma-kusin. Projektorn, och testets tv-apparater mättes alla med ungefär samma ljusstyrka inställd, och spelade samma film under mätningen. Ändå så klockar LCD:n in på 235 Wh.

3. Projektor

En hemmabioprojektor drar ungefär lika mycket som en stor tv. Den vi mätte på är en typisk maskin för en bättre hemmabio, och landade på 242 Wh.

2. Plasma-TV

Den är inte mycket mer strömslukande än en LCD-tv, men lite, och det är tillräckligt för att knipa andraplatsen på vår lista. I vårt test drog en 42 tums plasma 351 Wh. I standbyläge drar en modern TV däremot knappt någonting, vilket ju är bra.

VÄRST AV ALLA...

1. Laserskrivare

Det är inte direkt en typisk M3-pryl. Men har du en på skrivbordet så knäcker den allt annat i rent effektätande med bred marginal. I vårt test mätte vi 382 Wh för en timmes konstant utskrift med en av marknadens minsta lasrar. Lyckligtvis så använder man ju inte en skrivare mer än någon minut i taget. Men även mellan utskrifterna så äter den en hel del effekt. Så se till att ställa in din skrivare så standy-läget går igång snabbt.

Tre glada överraskningar:

När vi gjorde våra mätningar var det också några prylar som fick oss att höja ögonbrynen av positiva skäl.
Här är tre saker som drar mycket mindre ström än de egentligen borde:

1. Nintendo Wii

Det är rent löjligt. En Wii drar en tiondel så mycket ström som en 360 eller PS3. Och är ungefär dubbelt så kul.

2. Batteriladdning

Du kan med gott samvete bära med dig mobilen, kameran, Ipoden och Bluetooth-headsetet. Uppladdning av ett batteri på 1350 mAh drar inte mer än ungefär 2 Wh.

3. Datorskärm

Man skulle ju kunna tro att en LCD-skärm och en LCD-tv med samma yta borde dra ungefär lika mycket ström. Men skillnaden här var markant. Troligen är energikraven högre på kontorssidan, med TCO-märkning och andra krav. Eller så drar TV:ns tuner och audiodel löjligt mycket.

Så mycket kostar det

Hur mycket är nu detta i kronor och ören? Tja, då blir det helt plötsligt mycket mer komplicerat. Den här listan är baserad på när prylarna verkligen används, och olika produkter används olika ofta och olika länge. Vi vet inte om du tittat på TV en, tre eller femton timmar om dagen, och det är det som gör den största skillnaden. Den bästa energibesparingen du kan göra på TV-sidan är inte att köpa en strömsnål TV. Det är titta mindre på den du har. Se inte filmen, läs boken istället.
 

Fakta: Ur verkligheten...
Titta på en 2 timmars dvd-film (dvd-spelare, tv, ljudanläggning) ca 790 Wh 75 öre
Dammsuga 2 rum & kök (dammsugare i 45 min) 610 Wh 58 öre
Spela Halo 3 i 1 timme (X-box 360, tv, ljudanläggning) 528 Wh 50 öre
Värma en liter tevatten i vattenkokare: (vattenkokare i 2 minuter) ca 100 Wh 9,5 öre
Rosta två brödskivor (brödrost i 1,5 minuter) ca 30 Wh 2,5 öre

 Här några exempel på vardagliga aktiviteter och vad de kostar

Så de största strömtjuvarna i hemmet kan istället vara de där som står och tickar på i det fördolda, dag ut och dag in. Hit hör bland annat digitalboxen, mediaservern, nätverksroutern, DECT-telefonen och din HTPC, om du är lat nog att inte stänga av den mellan varven.

Och använder du din gamla PC som filserver eller router i garderoben, så räkna med att den kostar dig några kronor. Drar den 50 watt, dygnet runt, året om, så landar det på 430 KWh. Som en jämförelse brukar man räkna kylskåpet till en av de större el-ätarna, just för att den står på precis hela tiden. Och ett nytt kylskåp drar mindre än så. I vårt test mätte vi en ny kyl/frys, och den drog 45 watt per timme, vilket ger 394 KWh per år.


Det här del 2 i vår special om konsten att spara el.

Här är alla delarna:
Del 1: Hur stor strömskurk är du? Lär dig mäta ström- förbrukning!

Del 2: De 10 största strömtjuvarna

Del 3: Standby myt och verklighet

Del 4: Plasma eller lcd - vad drar mest el?

Del 5: Så blir du ditt eget elbolag

Fler tips på hur du sparar el

Fakta

I den här Excelfilen >>  hittar du alla prylarna vi mätte. Varje mätning varade mellan två och fem timmar, och gjordes medan maskinerna var påslagna, men utan att standby-lägen eller speciella energispar-lägen, som till exempel projektorer ofta har, användes. Vi mätte också en handfull mer vardagliga hushållsprodukter på samma sätt för att se hur hemelektroniken står sig mot andra strömslukare.

Prylarna mättes med Klass 2-märkta effektmätaren EMU 1.44 K, som till skillnad från de billiga mätarna i butikerna också ger pålitliga resultat på riktigt låga effekter. Mätresultatet delades sedan med antalet timmar som varje mätning tog, vilket gav oss en siffra i wattimmar (Wh) som går att jämföra mellan maskinerna. 1000 wattimmar är en kilowattimme. För en kilowattimme betar du just nu lite under en krona.

Ditt elbolag säljer kraft till dig i enheten kilowattimmar (KWh). En KWh är den mängd energi som en last (det du ansluter till kontakten) på 1000 watt förbrukar på en timme. En glödlampa på 60 watt som lyser i en timme har förbrukat 0,06 KWh. Lyser den i ett dygn så blir summar 24*0,06 KWh = 1,44 KWh. Vill du använda din nya TV som belysning så har den en högre effekt, ungefär 250 watt. Det är 0,25 KWh på en timme och 6 KWh på ett dygn.

Länktips:
Blir du skinnad av ditt elbolag? På Elskling.se kan du snabbt och enkelt jämföra priser från 128 svenska elbolag.
www.elskling.se