-Det är ingen myt att standby drar ström, säger Torsten Olsson på elbolaget EON. Jag tror jag sett en siffra på att den totala standby-användningen närmar sig 4 % av den totala elanvändningen. Men går man in i någon av de större prylvaruhusen är det svårt att hitta information om energiförbrukning, både i drift och i standbyläge.

Tittar man på den stora energiförbrukaren i vardagsrummet, den stora, platta tv-apparaten, så är variationen stor. Hur det står till med din TV kan bero på dels vart den är tillverkad och vilket fabrikat den är. Men den viktigaste faktorn är utan tvekan när den är tillverkad. En gammal TV, även en riktigt liten en, har ofta en standbyeffekt på mellan fem och tio watt.

Gammal TV värst

I vårt stora energiförbrukningstest av hemelektronik (se del 2 i denna serie) mätte vi även upp standbyeffekten på de tv-apparater vi testade. Samtliga fabriksnya modeller, vare sig de var stora eller små, plasma, LCD eller till och med CRT, var mycket duktiga på att hålla förbrukningen nere. Vi mätte även standbyeffekten på en äldre TV. Luma FL51D74, en 20 tums CRT från i början av 90-talet, hade en konstant effekt på 6,5 watt i standby. Men det finns exempel på mycket, mycket mer än så.

-Jag har sett värden på flatscreens från under en watt till över 40 watt i standbyförbrukning, säger Torsten Olsson.

-Det var både bättre och sämre förr, menar Mikael Holst på Energimyndigheten. För vissa typer av apparater så går utvecklingen snabbt och man har även fått ner standbynivåerna, medan man på andra håll verkar ha glömt bort energiförbrukningen helt. Moderna tv-apparater t.ex. håller nere standbyeffekten mycket bra, oftast ner mot en watt eller lägre.

Men andra maskiner är det sämre ställt med. Digitalboxar är ett tydligt exempel just nu. Där ställs inte så stora krav på kvalitet men desto större på lågt pris.

-Jag har sett boxar som till och med i standbyläge behöver fläktkylning och då kan man ju knappast tala om ett sparläge. Vi har ju också allt fler tv-apparater hemma, så även om de är mer strömsnåla i standby så kan många bäckar små bli en stor å, säger Mikael Holst.

Se upp med vad du stänger av

Så visst, det är helt klart ingen dum idé att rycka kontakten till många av de maskiner som står på standby. Långt ifrån alla är så strömsnåla som man skulle kunna begära, och även om det finns tusen andra större faror för säkerheten så är även en minimal risk en risk. Kan du på ett bekvämt sätt dra ner på dessa, så varför inte? Ett enkelt sätt är att sätta alla sådana maskiner på ett grenuttag med strömbrytare. En knapptryckning när du går till jobbet eller till sängs klarar de flesta av.

Var bara försiktig så att du inte stänger av något som du absolut inte vill stänga av. Maskiner som digitalboxar, telefoner och allt nätverksanslutet, kan ha inställningar som försvinner när de inte längre har ström. Så läs på vad du kan göra med dem, och testa gärna att slå av den en och en innan du sätter det i system. Se också upp med hur du stänger av saker och ting. En dator måste loggas ur ordentligt och en projektor måste svalna innan den stängs av. Även en TV kan fara illa av att man helt sonika bryter strömmen, utan här bör man gå till standby innan man gör något annat.


Det här del 3 i vår special om konsten att spara el.

Här är alla delarna:
Del 1: Hur stor strömskurk är du? Lär dig mäta ström- förbrukning!

Del 2: De 10 största strömtjuvarna

Del 3: Standby myt och verklighet

Del 4: Plasma eller lcd - vad drar mest el?

Del 5: Så blir du ditt eget elbolag

Fler tips på hur du sparar el