Vi har redan konstaterat att stora tv-skärmar är en av de största orsakerna bland hemelektroniken till en saftig elräkning. Ja kanske till och med den största, eftersom en tv gärna kan stå på och gå från tidig eftermiddag till sen kväll varenda dag. Andra hushållsprylar som diskmaskin och dammsugare, eller skrivaren på kontoret, utnyttjas på sin höjd någon timme om dagen. Och troligen mycket mindre än så. Undertecknad skribent har inte dammsugit sedan i julas och har inga planer på att börja nu.

Så hur mycket el drar en tv egentligen?

Hur mycket påverkar valet av tv och användningen av den din ekonomi? Drar en stor skärm mer än en liten? Drar den mindre om jag ändrar ljusinställningarna? Ska jag välja plasma eller LCD? Var gamla CRT bättre eller sämre för elkonsumtionen? Mikael Holst på Energimyndigheten har svaren. Eller åtminstone ett par stycken av dem.

-Jämför man tv-apparater med samma teknik så är energiåtgången i stort sett proportionell med dess yta, säger han.

Med andra ord, går du från 20 tum till 30 är det en fördubbling i yta, och därmed också, på ett ungefär en fördubbling av effekten. Från 30 till 40 pratar vi om ungefär en 60-procentig ökning.

Pär Josefsson, produktchef på Philips Consumer Lifestyle menar att det finns ett samband mellan tv:ns yta och dess effektförbrukning, men att det inte är hela sanningen.

-Det är många andra saker som spelar in, som effekten på audio-delen, hur högt man spelar och vad all annan elektronik drar, säger han.

För att ta reda på om det verkligen stämde genomförde vi ett flertal energimätningar på en uppsättning tv-apparater. Dels ville vi kolla just detta, men också vilken skillnaden mellan LCD och plasma egentligen är. Och om sådant som ljusstyrkan påverkar förbrukningen.

Och det verkar som om han har rätt på den punkten. I våra mätningar spelade vi en timme av samma dvd-film i fyra olika tv-apparater. En LCD och en plasma-tv på 42 tum vardera, en LCD-tv på 26 tum alla med widescreen-formatet 16:9. Vi ställde så gott vi kunde in samtliga skärmar så att ljusstyrkan var densamma, och genomförde sedan våra mätningar.
Och mycket riktigt, ytan på den stora LCD-skärmen är ungefär 160 procent större än den lilla, och strömförbrukningen är en liten bit över det dubbla. Det är inte 160 procent upp, men vi räknar med att en del av spänningen går till annat som alla tv-apparater måste ha under skalet - mottagare, dator, styrelektronik med mera.

Plasma en strömbov?

Hur står det till på plasma-sidan då? Illasinnade rykten ville göra gällande att plasmaskärmar är rena rama svarta hålet strömmässigt, dubbelt så strömslukande som en LCD, om inte mer. Det visade sig vara struntprat. I vår jämfördelse mellan två lika stora skärmar, en lcd och en plasma, blev skillnaden ganska exakt 50%. Exakt hur det står till med just din TV kan vi inte säga, eftersom det också varierar en del mellan fabrikat och modeller. Men visst, en plasma drar mer, men några 100% extra är det inte.Det är ändå pengar i långa loppet, men inte så mycket som felaktiga myter varnar för.

Pär Josefsson förklarar:
-Plasma-skärmar drar generellt sett en del mer effekt än LCD-skärmar. En orsak är att plasma-skärmarna blir mycket varmare, vilket ger en del effektförluster. Tittar man under skalet på en LCD kontra en plasma så ser man också att en plasma-skärm kräver mer styrelektronik än en LCD.
Och hur var nu det där med ljusstyrkan?

-Tidigare har vi sett att plasma-skärmarna har varierat i effekt beroende på ljusstyrkan och LCD-skärmarna har varit statiska, numera har vi bl.a. på Philips LCD-skärmar ny teknik, där panelens bakbelysningen varierar med bildinnehållet, vilket ytterligare drar ner effektförbrukningen på dem, säger Pär Josefsson.


Kanske dags att välja en miljövänlig mörk film nästa hemmabiokväll?

Detta var vi ju också tvungna att testa. Vi mätte effekten på en och samma tv med ljusstyrkan satt till max, och så dämpad som kontrollerna tillät oss. Vi testade också att visa två olika testbilder. En med mest svart och mörkgråa toner, och en full med vitt eller klara, starka färger. Den stora skillnaden var här inte den ljusstyrka vi själv kunde ställa in, utan ljusstyrkan på bildkällan. Skillnaden vi kunde uppmäta mellan en ljus och en mörkt inställning var knappt tre procent. Skillnaden mellan en ljus och en mörk testbild var däremot hela 28 procent.

Så har du en plasmaskärm kan du få aningen mindre strömförbrukning – om du enbart kollar på mörka program. Vi rekommenderar tidiga Bergman-rullar och Radioteaterns Norén-utbud.

Eller nja, det vi mest rekommenderar är att du tittar på tv när du har något att se, och stänger av den däremellan. Som ljuskälla i rummet när du har blicken riktad åt annat håll är tv:n sällsynt dyr.


Det här del 4 i vår special om konsten att spara el.

Här är alla delarna:
Del 1: Hur stor strömskurk är du? Lär dig mäta ström- förbrukning!

Del 2: De 10 största strömtjuvarna

Del 3: Standby myt och verklighet

Del 4: Plasma eller lcd - vad drar mest el?

Del 5: Så blir du ditt eget elbolag

Fler tips på hur du sparar el