Trött på fet elräkning i brevlådan varje månad? Vill du kunna installera en tv-vägg och köra MTV dygnet runt utan att få dåligt samvete? Kanske är ett eget kraftverk lösningen för dig. Det är faktiskt ganska lätt, och hundra gånger coolare än att köpa grön el.

Det du behöver är, lite förenklat, tre saker:

  • För det första: En kraftkälla. Det kan vara solpaneler, en vindsnurra, en ångmaskin med generator, ett hamsterhjul eller svärmor på spinningcykel.
  • För det andra: Korrekt konvertering av kraften man får ut. Från solceller som levererar likström behöver du till exempel en växelriktare. Ett vindkraftverk behöver ett styrskåp som konverterar elen till rätt spänning och frekvens för att matcha det som kommer över elnätet.
  • För det tredje: En anslutning in i din fastighets elsystem. Exakt var varierar med olika system, men alltid på din sida om elmätaren.

Det är allt. Solpaneler och vindkraftverk, och all annan utrustning man behöver, finns det ett helt gäng företag som säljer. Är man själv helt grön på det elektriska så bör man nog anlita ett proffs för installation. En del av lösningarna kräver dessutom både bygglov och auktoriserad elektriker. Men när allt är på plats så kan du utan vidare börja producera din egen ström. Producerar du mindre än du gör av med så lär du se en elmätare som tickar på långsammare, och betydligt mindre elräkningar. Har du överskottsenergi så matas denna ut på elnätet igen. Kolla då upp med ditt elbolag om du kan sälja din kraft till dem istället som omväxling. Du kan sluta sådana avtal med ett flertal elleverantörer.

-Skulle man producera mer el än man förbrukar så köper i alla fall E.ON tillbaka den strömmen. Men tänk på att den mätare man har i bostaden endast är gjord för att mäta förbrukning och inte produktion. Så den måste bytas ut eller kompletteras, säger Torsten Olsson på E.ON.

Men någon omedelbar guldgruva är det knappast frågan om. Det här är dyra saker, och ingenting som man direkt smäller upp på en eftermiddag. Vi pratade med två leverantörer av vind- respektive sollösningar för att se vad det i praktiken handlar om.

Sven-Åke Hannevind är VD och grundare av Hannevind vindkraft AB som säljer små vindkraftverk till villor, gårdar och mindre företag. När vi säger ”små” menar vi torn på 18 till 33 meter, och turbiner med över tre meters diameter. Här behöver du betongfundament, bygglov och ett mindre arbetslag för att få saker och ting på plats.

-Vanligtvis är det stora gårdar eller större hus som har plats för våra kraftverk, säger han. Det är rejäla byggen, så man behöver en stor tomt. Men med ett vindkraftverk kan du bli självförsörjande. Ett kraftverk som ger 11 kilowatt är lagom för en eluppvärmd villa. Det är en investering på ungefär 200 000 kronor, och med dagens elpriser innebär det att det har betalt sig på tio år.

Solkraft har både fördelar och nackdelar jämfört med vind. På plussidan är det ofantligt mycket enklare att installera. Har du en villa med sluttande tak, och är lite lagom händig så har du inga problem att själv montera en knippe paneler. På minussidan är solpanelerna riktigt rejält dyra. Leif Selhagen, VD på NAPS Systems, säger att det inte är av ekonomiska skäl som man skaffar solel, i alla fall inte om man redan har två hål väggen.

-Med dagens elpriser så tar det ungefär 20 till 25 år för en installation att betala sig, säger han. Och några rot-bidrag som offentliga sektorn har finns inte för privatpersoner. Den stora fördelen med solel är istället tillgängligheten. Det är lätt att koppla upp, kräver minimalt underhåll och är mycket smidigt att plugga in. Det gör det lätt att få el på platser där det är svårt att få fram ledningar.

Det är där solceller är som mest användbara - i båten, på husvagnen och ute i ödemarken där det är för bökigt eller dyrt att dra en kabel. Det är däremot inte omöjligt att det någon gång i framtiden även kan bli en god affär.

-Elpriserna lär ju knappast sjunka, medan det blir allt billigare att producera tekniken. Att säga när solceller kan bli lönsammare än elen du köper är mest gissningar, men det dröjer helt klart många år, säger Leif.

Sedan kan det ju så klart finnas andra skäl än ekonomiska att montera upp en solpanel på taket eller ett eget vindtorn i trädgården. Om inte annat så är stilfaktorn klockren. Ingenting skriker miljövän som ett par feta, svarta solpaneler på taket. Utom möjligen ett Birger Schlaug-skägg.


För dig som inte vill bygga kraftverk...

TIPS: SÅ SPARAR DU STRÖM

Tycker du att eget kraftverk är lite overkill? Här är några andra enkla tips på hur du kan hålla strömförbrukningen i schack.

  • Byt ut alla glödlampor som är 25 W och större till lågenergilampor. Hos elfackhandeln finns lågenergilampor för alla alternativ, flera olika ljustemperaturer och storlekar på själva lampan. Det är så ekonomiskt lönsamt (tom med priser upp till 150 kr) att byta så man ska inte vänta tills glödlampan går sönder, utan byta direkt.
  • Vattenkokare är mycket effektivare än spisen eller mikron. Så ska du värma vatten till te eller snabbkaffe så gör det där. Det är också en god ide att förvärma vatten som du ska koka till exempel pasta i. Då går det dessutom snabbare.
  • Utnyttja eftervärmen på spisen. Plattan kan i de flesta fall stängas av några minuter innan maten är färdig.
  • Sätt in en lufttorkare i kylen och frysen. Torr luft kräver mindre energi för att hållas kall.
  • Sätt flera prylar som kan stängas av på samma grenuttag med en switch och gör en vana av att knäppa av den där. På så sätt är det mindre risk att du glömmer stänga av enskilda maskiner. Gör detsamma med alla dina laddare. De behöver bara ström när de faktiskt laddar något.
  • Det finns även mer avancerade grenuttag som känner av när PC:n går i standby och bryter strömmen till kringutrustning som skrivare och skanner. Liknande utrustning finns även till TV:n.

Det här del 5 i vår special om konsten att spara el.

Här är alla delarna:
Del 1: Hur stor strömskurk är du? Lär dig mäta ström- förbrukning!

Del 2: De 10 största strömtjuvarna

Del 3: Standby myt och verklighet

Del 4: Plasma eller lcd - vad drar mest el?

Del 5: Så blir du ditt eget elbolag

Fler tips på hur du sparar el