Touch-serien innebär på pappret att en Windowsmobil byggts in i ett någorlunda snyggt skal och att HTC lagt ett fingerbaserat gränssnitt över det ursprungliga operativsystemet. En klockren Iphone-konkurrent alltså, på pappret vill säga.

HTC Touch Cruise

I verkligheten innebär det en hyfsat snyggt formgiven Windowstelefon med ett pekskärmsgränssnitt som knappt nämns i manualen och som faktiskt är fullständigt onödigt då det inte tillför ett skvatt.

Rör ej

Visst, det finns snabbknappar för några vanliga program, de mest använda kontakterna och några mediafunktioner. Så långt går det som alltid att peka sig fram med fingrarna, även om skärmen fortfarande inte är riktigt fingeranpassad. Men i vanlig ordning blir det till att plocka fram pekpennan så fort vi tagit oss igenom den snygga 3d-kuben som utgör gränssnittet touchflo. Här handlar det också om exakt samma gränssnitt som tidigare, så du kan glömma att du kommer åt gps-programmet via det som givit telefonen dess namn.
Det borde inte krävas många timmars programmerande för att utöka touchflo till något vettigt, men vi fortsätter bli besvikna varje gång en ny telefon i serien släpps.

HTC Touch Cruise
Gränssnitt som inte gör så mycket för denna lur.

Trots det
När vi givit upp hoppet om touchflo och bittert återgått till pekpennan möts vi dock av en precis lika välfungerande lur som vi är vana vid att HTC levererar. Luren är snabb i reaktionerna och HTC:s egna tema för startskärmen är riktigt hemtrevligt att använda.

Den inbyggda gps-mottagaren levereras med kartor från Teleatlas som fungerar fint, så länge du är bilburen eller som fotgängare rör dig på gator med trottoarer. Promenadvägar och någon vettig inriktning på fotgängare finns inte, trots att du kan planera färdrutter med hänsyn till just promenadvägar. Det känns som om sen stor del av poängen med en mobil-gps försvinner då...

Annars finns allt vi kan vänta oss av en Windowslur. Wlan funkar bäst med Windows mobile, så även här. Kameran låter som tre ilskna robotar när du tar bilder, men ger ändå godkänt resultat. Samtalsljudet är klart godkänt och på det stora hela är det en bra smartphone.

Det är bara så synd att HTC envisas med att marknadsföra den med Touchflo, som i ärlighetens namn suger.OMDÖME:

+
Gps
Snygg för att vara smartphone
Överlag en bra lur

-
Touchflo!
Kasst gps-stöd för fotgängare

=
Vi gillar Cruise. En kompetent smartphone med gps. Däremot är vi besvikna på touch-gränssnittet. Hos Iphone är gränssnittet hela poängen, här tillför pekskärmen inget av värde.

Form/design 7
Ljudkvalitet 6
Bildkvalitet 5
Funktioner 7
Användarvänlighet 6
Prisvärde 7
Totalt 7


HTC Touch Cruise är bättre än föregångaren.
Läs vårt test av HTC Touch >>

Fakta

Beskrivning: smartphone med gps
Rek. pris: 5 495 kr

Tillverkare: HTC, www.htc.com
Mått: 58x110x15,5 mm
Vikt: 130g
Band: Quad band gsm, wcdma
Skärm: 2,8 tum, 320x240 pixlar
Taltid: 7 h
Passningstid: 450h
Minne: 256mb, micro sd-kortplats
Operativsystem: Windows Mobile 6.0
Kamera: 3 megapixel
Övrigt: Gps, hsdpa