Monstertrucken bland mediaspelare heter Archos 705. Den är i stort sett samma spelare som 605, åtminstone vad gäller gränssnitt. Sen tar alla likheter slut och istället sitter vi med en gigantisk spelare med sjutumsskärm och en 80 gigabyte stor hårddisk insprängd (det finns en med 160 gigabyte också).

Efter att ha levt i någon vecka med en 605 som sällskap i sängen vid läggdags blev 705 som att installera en veritabel hemmabioanläggning istället. Den är inget du lätt halar ner i väskan eller fickan utan att aktivt planera för det. Men som sällskap på långresan kan det bli en av dina bästa vänner. Upplösningen är vanliga 800x480 men de sju tummen gör att många kan ta del av det som visas. Eller ett par stycken bredvid varandra i alla fall, men betraktningsvinkeln blir snart lidande.

Knappert
På sidan sitter inga knappar likt hos 605. utan all inmatning görs via pekskärmen.
Det följer med en stylus, men den får du hålla reda på själv för det finns ingen plats att ha den i spelaren. Pekskärmen på testexemplaret hade varit med ett tag, och det märktes då den inte svarade lika bra som på 605. Och i ett baksäte med kladdiga barnfingrar kan pekskärmens livslängd kortas avsevärt.

Vi gillar inte riktigt det utan skulle vilja göra saker som att justera volymen och spola fram och tillbaka med knappar. Du får dock med en fjärr som kan ta hand om allt sådant åt dig, men ligger du och sover vill du knappast fippla med den. Gränssnitt och funktioner är annars identiska med 605. Du måste köpa plugins för vissa filformat och vi hatar det lika mycket här. Dock är sladdfrågan löst mycket bättre. Vanliga usb-kablar mottas med öppna armar och pur glädje.

Laddaren är en vanlig nätadapter utan krånglig kontakt. Men de krångliga kontakterna finns förstås om du vill docka 705 med din tv och spela in. För vanliga användare är dock allt frid och fröjd. Batteriet är utbytbart, och i sig nästan lika stort som en Cowon A3. Det gör att batteritiden på utlovade 5,5 timmar inte riktigt hålls, men hamnar på samma nivå som 605, trots mycket större skärm. Inte riktigt nog för att räcka en hel Atlantflygning, men ändå.


ARCHOS 705
705:an är som 605, bara större, coolare
och klumpigare. Att ta bort snabbknapparna
gillar vi dock inte alls.

Storlek/form 6
Funktioner 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8

Tillbaka till huvudsidan

Fakta

Pris
4 000 kr
Fakta
Tillverkare:
Archos,
www.archos.com

Skärm:
7 tum,
800x480
pixlar
Hårddisk:
80 Gb
Övrigt: Wlan,
pekskärm