Okej, du har skaffat en bra systemkamera och ett par schyssta gluggar. Men du märker ändå att dina inomhusbilder inte ser så värst trevliga ut, med hårda skuggor, röda ögon och iskallt ljus från den inbyggda blixten. Då är det läge att fundera på en extern blixt, vilken ger helt andra möjligheter än kamerans inbyggda. Dels är den kraftigare och ger med andra ord längre räckvidd, dels erbjuder en bra extern blixt en enorm kontroll jämfört med kamerablixten. Till exempel kan du ofta variera ljusstyrkan helt efter eget huvud, och genom att låta blixten studsa mot ett vitt tak kan du uppnå ett mjukare ljus. Detta är ofta ett bra sätt att undvika hårda slagskuggor som kan uppstå med ett direkt blixtljus.

Möjligheter och problem

De stora möjligheterna medför att det inte alltid är helt enkelt att utnyttja blixtens alla fördelar. Det finns en del att tänka på, och ofta behöver du läsa igenom en tjock manual innan du känner din blixts alla hemligheter. Genom att lägga ner denna tid ökar dina möjligheter att ta bra inomhusbilder avsevärt, men orkar du inte är det ju skönt att veta att blixtarna ofta klarar av de flesta situationerna helt själva.

Många kameror kan dessutom styra flera blixtar samtidigt, vilket ger lysande möjligheter att styra hur ljuset faller in på motivet. En rolig finess på lite dyrare blixtar är en stroboskopaktig effekt som fyrar av flera snabba blixtar med öppen slutare. Det fryser ett rörligt motiv flera gånger i samma exponering.

Linslus

Dagens blixtar använder sig av TTLautomatik. TTL uttydes Through The Lens och finns i ett antal olika varianter utvecklade av olika kameratillverkare. Gemensamt är att de mäter reflekterat ljus och med information om isovärde, brännvidd och bländare beräknar korrekt blixtstyrka. Då tillverkarna använder egna tekniker är blixtarna
inte kompatibla med andra kameror än de avsetts för.

Känner du att du behöver en lite vassare blixt finns det alltså en hel del att tänka på. Som tur är har vi gjort det mesta av jobbet åt dig, och du hittar det mesta du behöver i vår blixtguide.

Den dyra blixten – cirka 3 500 kronor
Canon Speedlite 550EX, Nikon Speedlight SB-800, Pentax AF 540 FGZ

I den här klassen hittar du blixtar med ett pris på omkring 3 500 kronor, och med dessa blixtar får du I princip alla funktioner du behöver. Nikons blixt har ett ledtal på 38 medan de övriga två är avsevärt kraftigare med ledtal på över 50. De här blixtarna har stöd för avancerade TTL-varianter och kan både styra och bli styrda trådlöst av andra blixtar, beroende på vilken kameratyp som används. Samtliga de tre exempelblixtarna har rejäla displayer där du kan se alla inställningar.

Mellanregistret – cirka 2 500 kronor

Canon Speedlite 430EX, Nikon Speedlight SB-600, Sony HVL-F36AM

Blixtarna i mellansegmentet är betydligt mer avancerade än de billigaste varianterna, och utgör kanske den bästa kompromissen mellan pris och funktioner för entusiasten. Med fyra batterier kan blixten göras kraftigare, och ledtalen ligger typiskt mellan 30 och 40. De fl esta blixtarna i klassen har en display och stöd för såväl automatiska som manuella
blixtfunktioner, och bortsett från Canon 430EX kan blixtarna styra ett antal slavblixtar trådlöst. Samtliga kan ingå i ett trådlöst styrt blixtsystem.

Budgetblixten – cirka 1 500 kronor

Canon Speedlite 220EX, Nikon Speedlight SB-400, Pentax AF 200 FG

I det här prissegmentet hittar du originaltillverkarnas billigare blixtar, och därmed också de enklaste, som heller inte medger helt manuella inställningar. De har ett ledtal omkring 20 vilket innebär att de inte är särskilt kraftfulla, och de går bara att ställa in i några olika vinklar. Bortsett från Nikon SB400 går blixtarna inte att vrida i horisontalled, och dessutom saknar de display som de dyrare blixtarna har.

Specialblixtar
Ringblixten är precis vad det låter som. En rund blixt som fästs på objektivet och sålunda belyser motivet från alla håll på en gång. Detta är praktiskt framför allt vid makrofotografering när ljuset från en vanlig blixt skyms av objektivet. Ringblixt används också vid porträttfoto och överallt annars där man inte vill ha skuggor. Hammarhuvudblixten ser ut just som en hammare. Förutom att den går att vrida och vända kan den också fästas vid kamerans sida vilket ger en bättre vinkel på blixtljuset. Ofta är dessa blixtar mycket kraftfulla med lång räckvidd. En bouncer är ju inte en blixt utan snarare en anordning som hjälper till att sprida blixten bättre för att ge mjukare ljus. Det fi nns en uppsjö olika varianter att köpa för en billig penning, och den som vill snåla kan utan större problem snickra ihop en egen.

Billigare blixt

Blixtarna från kameratillverkarna är inte de enda alternativen. Som vanligt fi nns det en hel del tredjepartstillbehör från diverse olika tillverkare. Till de större hör bland annat Sigma och Metz, men det fi nns fl er exempel. Dessa blixtar ger ofta ungefär samma möjligheter som originalblixtarna till ett avsevärt lägre pris, men det gäller att tänka sig för innan köpet. Många funktioner är nämligen specifi ka för en viss kameratyp, och det är långt ifrån säkert att du kan använda alla funktioner med en specifi k blixt.

Canon SpeedLite 430EX och Sigma EF-530 DG Super är båda avsedda för bruk med Canonkameror. Båda kostar ungefär 2 500 kronor och erbjuder i stort sett samma funktioner, med den lilla skillnaden att Sigmas blixt har ett betydligt högre ledtal. Samma förhållande gäller för de allra fl esta tredjepartsblixtarna, kraftigare blixt och/eller fl er funktioner för samma pris.


SYSTEMKAMERASPECIAL:

Del 1: Test av systemkameror under 8000 kr

Del 2: Test av systemkameror: 13.000-18.000 kr

Del 3: Objektivguide

Del 4: Blixtguide

Del 5: Tillbehörsguide