Det kan verka lite skrämmande att sätta sig in i systemkamerautbudet, det händer nämligen massor på systemkamerafronten just nu. Nya funktioner och nya kameror dyker upp titt som tätt, och som vanligt är det nästan omöjligt att hitta rätt läge att köpa.

Pixelracet fortsätter givetvis, men för hobbyfotografen som inte gör gigantiska utskrifter är detta ofta av mindre vikt. Isotalen skenar i ungefär samma tempo, och i takt med att brusreducerande funktioner blir smartare och bättre resulterar detta i bättre bilder i sämre ljus. Andra funktioner som dyker upp allt mer frekvent är bildstabilisering, Live View och automatisk sensorrengöring.

För den som är van att fotografera med kompaktkameror kan särskilt Live View vara ett tungt vägande försäljningsargument, men faktum är att det låter bättre än vad det är. För det första är det svårt att få autofokusen att fungera tillfredsställande med Live View, varför det ofta helt enkelt ger bäst resultat att fokusera manuellt. För det andra kommer Live View som bäst till sin rätt när du ska fotografera ur svåra vinklar och det är krångligt att titta i sökaren, något som dock omintetgörs om inte skärmen går att vinkla. Och det gör den inte på någon av de testade kamerorna bortsett från Olympus E-3.

Nya sensortyper
Den automatiska sensorrengöringen låter också väldigt vettig, det är ju skönt att slippa pilla med minimala dammbortblåsare och annat krångel. Nu har vi visserligen inte testat hur effektiv denna funktion är hos de olika kamerorna, men de tester som finns att läsa på nätet indikerar att det är ungefär lika effektivt att skaka kameran några sekunder.

Till de vettigare funktionerna hör i vårt tycke inbyggd bildstabilisering. Med denna aktiverad kan du använda ett par steg längre slutartid med bibehållen skärpa, vilket kan vara guld värt i vissa situationer.

Ett annat intressant grepp är den udda sensorn med låg- och högkänsliga pixlar som sitter i Fujifilms kamera. Den ökar det dynamiska omfånget och ger bättre färgåtergivning, och det är just sådana funktioner vi vill se utvecklas vidare i framtiden.


SÅ GJORDE VI TESTET:
Kamerorna är indelade i två kategorier (del 2 publiceras imorgon), och därför har de bedömts en aning olika. I budgetklassen har vi fokuserat mer på användarvänlighet och hur automatiken fungerar, och här har även priset spelat en större roll.

Den dyrare klassen har en målgrupp som i högre grad anpassar kameran på egen hand, och vi har lagt större vikt vid vilka inställningsmöjligheter de har.

Med kamerornas skilda målgrupper i åtanke har vi bedömt budgetkamerornas bildkvalitet vid jpeg-fotografering, medan råformat gäller för de dyrare kamerorna. Även ergonomin är viktig, och funktioner som bildstabilisering och Live View ger givetvis pluspoäng.

Testade produkter
Nikon D40x
Canon EOS 400D
Pentax K10D
Samsung GX10
Olympus E510


Lyckad modifiering
SAMSUNG GX-10
Tillverkare: Samsung, www.samsungcamera.com
Beskrivning: Kamera med 10 megapixel, sensorrengöring och bildstabilisering
Pris: 7 500 kronor

Samsungs kamera påminner en hel del om Pentax K10D, vilket inte är så underligt. Det är nämligen i grunden just en K10D, även om Samsung givetvis gjort en del ändringar för att sätta sin prägel på kameran. En förändring vi gillar är att greppet för högerhanden gjorts en aning större vilket gör kameran något bekvämare att hålla i. Tillsammans med K10D är GX-10 större än de andra kamerorna i budgetklassen, och den är riktigt skön att använda men alltså något jobbigare att bära omkring på.

Same same but different
Knapplayouten är identisk med Pentaxkameran, men Samsung har valt att ändra formen på vissa knappar från Pentaxrunda till mer Samsungfyrkantiga. Reglagen har fått en logisk placering, och bländare respektive slutare hanteras med var sin ratt. Funktionsratten har förutom de vanliga valen också känslighetsprioritet och ett läge där du kan spara inställningar du ofta använder. Via funktionsknappen nås sådant som serietagning, vitbalans och iso-läge, det sista går också att komma åt genom att helt logiskt trycka på ok-knappen och vrida den bakre ratten.

I övrigt uppskattar vi direktreglagen för att välja bland annat autofokusområde och
ljusmätningsmetod, dock saknas en särskild knapp för vitbalansinställning. Bildskärmen är 2,5 tum stor med cirka 210 000 pixlar, och utan att vara briljant gör den jobbet i de flesta situationer. Tillsammans med Pentax är har Samsung dock den bästa och största sökaren i klassen vilket också är värdefullt. Menysystemet är snyggt och lättjobbat, och här upplever vi faktiskt att Samsung lyckats bättre än Pentax.

Småmissar
Bildkvaliteten är riktigt bra, med bara några få skavanker. Kameran har en tendens att underexponera en del vid inomhusfotografering, något vi inte såg till hos Pentax. Även vitbalansen missar något ibland inomhus, men totalt sett får vi fina och väl avvägda färger.I övrigt finns godbitar som bildstabilisering och sensorrengöring, och dessutom en relativt snabb seriebildtagning. Då det är en Pentaxkamera fungerar GX-10 med alla objektiv och tillbehör från Pentax, vilket är en hel del. I våra ögon är detta en riktigt bra kamera till ett vettigt pris, och den snor titeln Bästa Produkt från Pentax med ungefär ett näshår.

SAMSUNG GX-10
Bortsett från små missar i exponering och vitbalans ger GX-10 ifrån sig fina bilder
med begränsat brus. Den är dessutom skön att plåta med och erbjuder ett flertal smarta och praktiska funktioner.

Storlek/form 8
Bildkvalitet 7
Funktioner 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8


Perfekt för nybörjaren
CANON EOS 400D
Tillverkare: Canon, www.canon.se
Beskrivning: Kamera med 10 mp och sensorrengöring
Pris: 5 500 kronor
Canon EOS 400D är redan snudd på en klassiker bland systemkameror i budgetklassen, och tillsammans med Nikons D40-modeller har den varit en naturlig bro mellan kompakt- och systemvärldarna.

Kameran är mycket liten och smidig, men även om den ligger hyggligt i handen rår den inte riktigt på D40x. Vi gillar inte heller den klent tilltagna sökaren, som säkert kan skrämma iväg en del kompaktvana spekulanter.

Smärtfri övergång
På funktionsratten finns förutom de vanliga lägena för slutar- och bländarprioritet även ett antal motivprogram för bland annat porträtt- och sportfotografering. Inget för den vane fotografen kanske, men perfekt för den som nyss anlänt från kompaktvärlden och letar efter en smidig och lättanvänd systemkamera. I övrigt är de flesta funktionerna lättåtkomliga via direktknappar på baksidan, men inte lika bra som på Pentax och Samsung.

Vi testade 400D med ett 18-55-objektiv. Objektivet är långt ifrån det vassaste, och eftersom Canon erbjuder ett grymt urval är det smart att uppgradera kameran med ett lite dyrare objektiv. Brusnivåerna är i nivå med vad kamerorna från Pentax och Samsung presterar, och färgerna är klara och varma om än något mättade. I vissa situationer håller kameran igen lite för mycket vilket resulterar i en del förlorade detaljer i lågdagrarna, men totalt sett ger 400D mycket fina bilder.

Sticker inte ut
Autofokusen använder nio fokuspunkter, och klarar de flesta situationer både snabbt och bra. Med snabbt rörliga motiv går det lite sämre, men detsamma gäller för konkurrenterna. Kameran tar upp till tre bilder per sekund oavsett om den är inställd på jpeg eller råformat, helt i paritet med motståndet.

Någon bildstabilisering hittar vi inte, men däremot kan kameran göra ren sin sensor helt på egen hand. Nyttan av detta är oklar, men däremot är det synd att kameran saknar Live View. Denna funktion känns säkert lockande för den som vill ta steget från sin kompaktkamera, och det är just för dessa fotografer 400D finns till. Den är lätt att ta med, lätt att använda och ger fina bilder.

CANON EOS 400D
EOS 400D är ett mycket bra val för dig som vill ha en smidig och enkel uppgradering från din kompaktkamera. Kameran är hyfsat snål med brus och ger varma, klara färger, och tack vare motivprogrammen behöver du inte göra alla inställningar själv.

Storlek/form 7
Bildkvalitet 7
Funktioner 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 8


Kompetent och kul
Pentax K10D
Tillverkare: Pentax, www.pentax.se
Beskrivning: Kamera med 10 MP, sensorrengöring och bildstabilisering
Pris: 7 500 kronor

Precis som syskonet från Samsung är Pentax K10D en aning mer bastant än konkurrenterna i klassen. Den ger ett stadigt och bekvämt grepp, och det väderskyddade huset möjliggör fotografering i de flesta väderlekar. Till skillnad från de något billigare konkurrenterna har Pentax valt att montera en hel del knappar och reglage på kamerans baksida, något som ser pilligt ut men ger snabb åtkomst till de viktigaste funktionerna.

Av någon anledning finns ingen dedikerad isoknapp, något som dock lösts med en firmwareuppgradering.

Kontrollfreak
Som väntat finns bländar- och slutarproritet samt manuellt läge, men Pentax har erbjuder även ett läge för isoprioritet och ett läge där du väljer slutare och bländare och kameran väljer ett passande isovärde. Det ger större möjligheter att kontrollera exponeringen och fungerar oftast bra, men avsaknaden av vanliga motivprogram kan avskräcka nybörjare.

Pentax K10D erbjuder upp till iso 1600. Lite snålt, men en närmare titt på testbilderna avslöjar att Pentax nog har gjort rätt som stannat där. Redan vid iso 800 gör sig en del brus påmint, och brusreduceringen tar död på en hel del detaljer. I övrigt är bildkvaliteten mycket fin med neutrala färger, ett svagt blåstick smyger sig dock på ibland utomhus.

När vi kopplar in serietagningen drar K10D på med ganska exakt tre bilder per sekund. I jpeg-format tuggar kameran på tills kortet är fullt medan den stannar efter ett tiotal bilder när vi plåtar i råformat. Även i övrigt känns kameran rapp, och den utmärkta autofokusen hittar snabbt rätt även i sämre ljus.

Småkrånglig
Bildskärmen är 2,5 tum stor med 210 000 pixlar, och den klarar jobbet utan problem. Menysystemet är i grunden samma som i Samsung GX-10, men vi upplever Samsungs menyer som mer lättjobbade. I bildkvalitet skiljer det inga hästlängder mellan Pentax och billigare kameror, men vi vill ändå påstå att K10D är betydligt bättre.

Dels finns funktioner som bildstabilisering och dammborttagning, dels är den mycket skön att fotografera med. För en ”förstagångsköpare” är K10D kanske lite för stor och avancerad, men den är i högsta grad prisvärd, med ett mycket bra kitobjektiv som bonus.

PENTAX K10D
Med sitt för klassen stora hus ligger K10D mycket skönt i handen, och tack vare smart knapplacering är det lätt att hitta rätt bland de smarta funktionerna. Bildkvaliteten är genomgående hög och kameran känns rapp i hanteringen.

Storlek/form 8
Bildkvalitet 7
Funktioner 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8


Välutrustat minisystem
Olympus E-510
Tillverkare: Olympus, www.olympus.se
Beskrivning: Kamera med 10 megapixel, sensorrengöring, bildstabilisering och Live View
Pris: 7 000 kronor

Olympus var de första som försökte sig på Live View i en systemkamera, och E-510 är alltså inte företagets första kamera i den genren. Och visst kan det vara en trevlig funktion som för den som kommer direkt från kompaktvärlden, men särskilt smidig är den egentligen inte. Problemet ligger hos autofokusen, det går helt enkelt på tok för långsamt för att vara användbart i längden.

I övrigt är autofokusen hyfsat snabb så länge ljuset är tillfredsställande, och via fyrvägsknappen till höger om skärmen går det lätt att byta autofokusmetod. Detta reglage leder även till inställningar för iso, vitbalans och ljusmätningsmetod, och alla dessa inställningar går smidigt att utföra även med kameran intill ögat. Menyerna känns annars lite ogenomtänkta och röriga, vilket drar ned helhetsintrycket av användarvänligheten.

Detsamma gäller för den minimala sökaren. E-510 drar iväg knappt tre bilder per sekund oavsett vilket kvalitetsläge vi använder. I näst högsta jpeg-kvalitet tuggar kameran på tills kortet är fullt, men när vi rattar in högsta kvalitet eller råformat saktar den in ordentligt efter åtta bilder.

Lagom prissatt
Med ett pris på 7 000 kronor exklusive objektiv ligger E510 på ungefär samma nivå som D40x och 400D, och tack vare det smidiga formatet och låg vikt är det en bra reskamrat. Med bra bildstabilisering, Live View och annat godis står sig kameran dessutom bra när det gäller funktioner, men bilderna håller inte riktigt samma kvalitet. Färgerna är bra om än en aning kalla och kameran exponerar oftast rätt, men det brusar friskt över iso 400 och kameran har en tendens till att fräta ut högdagrar.

OLYMPUS E-510
Sett till heta funktioner är E510 den mest välutrustade i klassen med både Live View och bildstabilisering. Kameran har jobbiga menyer men är annars lättjobbad, och bortsett från allt brus är bilderna helt okej.

Storlek/form 7
Bildkvalitet 6
Funktioner 8
Användarvänlighet 6
Prisvärde 8


Minst och enklast
Nikon D40X
Tillverkare: Nikon, www.nikon.se
Beskrivning: Kamera med 10 megapixel
Pris: 5 500 kronor

Minst av alla de små kamerorna är Nikons D40x. Det betyder att Nikon haft den största utmaningen med att placera alla reglage så att de är lätta att komma åt, något som resulterat i ett absolut minimum av snabbvägar till olika funktioner. Funktionsknappen på kamerans vänstra framsida går att programmera så att den styr en valfri funktion, men i övrigt är det menybesök på ett eller annat sätt som gäller. Kamerans storlek ökar dock chansen att den får följa med på promenad, vilket ju i sig ökar chansen till bra bilder.

Smart och snålt
Menysystemet är tydligt och enkelt uppbyggt. Detta är visserligen positivt, men det kan ju till viss del ha att göra med att det faktiskt inte finns särskilt många funktioner att leka med.

Sökaren är liten men okej, och 2,5-tumsskärmen med 230 000 pixlar gör ett bra jobb. Brusmässigt står sig D40x mycket bra i konkurrensen, och till skillnad från de övriga erbjuds här även iso 3200, ett läge som vi dock inte rekommenderar. Färgerna är mättade och drar åt det varma hållet, och exponeringen sitter som den ska.

Autofokusen är inte särskilt avancerad, och hastigheten placerar kameran ungefär mitt i startfältet. Däremot sätter den alltid skärpan där den ska vara även i dåligt ljus, vilket gör oss nöjda. Eftersom Nikon inte monterat in någon autofokusmotor är du dock hänvisad till de objektiv som har inbyggd motor, vilket är långt ifrån alla. Canon har samma lösning i 400D, men det är inget problem eftersom alla Canonobjektiv har inbyggd autofokus.

En D40x går loss på ungefär 5 500 kronor exklusive objektiv. Det är alltså en av testets absolut billigaste kameror, men så är det också den enklaste av dem alla. Priset och storleken gör den till en bra systemkamera för den som ändå mest kommer att plåta i autoläge, och även om bildkvaliteten inte är perfekt slår den de flesta kompaktkameror med hästlängder.

NIKON D40X
Nikons minsting är också den enklaste kameran i testet. Den har betydligt färre knappar än konkurrenterna vilket gör det något bökigare att hitta rätt funktion. Bruset är ganska lågt och bildkvaliteten bra.

Storlek/form 8
Bildkvalitet 7
Funktioner 5
Användarvänlighet 7
Prisvärde 8


BÄSTA PRODUKT:

Samsung, med ett hårstrå
Det var inte lätt att utse bästa produkt i budgetklassen. Främst beror det på att de två bästa kamerorna i princip är samma produkt med bara några få skillnader. Det handlar givetvis om Pentax K10D och Samsung GX10, vilka är i det närmaste exakt lika bra. Båda kamerorna brusar en del vid höga isotal, men exponeringen är oftast säker och den snabba autofokusen borgar för skarpa bilder. Därför blir det småsaker som menysystemet som avgör saken, och där drar Samsung det något längre strået trots den uppenbara snålskjutsen på

BÄSTA KÖP:

Billigt och bra
Trots att Pentax och Samsung är mycket bra kameror kostar de lite för mycket för att vinna titeln Bästa Köp. Det gör i stället Canon EOS 400D med ett trevligt kamerahus och fina bilder med varma färger. Kameran är lika snabb som sina dyrare konkurrenter, och tack vare sin ringa storlek får den säkert följa med på flera promenader och utflykter.


SYSTEMKAMERASPECIAL:
systemkameratest
Del 1: Test av systemkameror under 8000 kr

Del 2: Test av systemkameror: 13.000-18.000 kr

Del 3: Objektivguide

Del 4: Blixtguide

Del 5: Tillbehörsguide (kommer snart)