Är du ute efter en systemkamera med en prislapp under 8000 kronor? Kolla in testet vi publicerade igår. Det här testet handlar om kamerorna för dig som vill ha lite mer. Shoot!


SÅ GJORDE VI TESTET:

Kamerorna är indelade i två kategorier (del 1 kan du läsa här), och därför har de bedömts en aning olika. I budgetklassen har vi fokuserat mer på användarvänlighet och hur automatiken fungerar, och här har även priset spelat en större roll.

Den dyrare klassen har en målgrupp som i högre grad anpassar kameran på egen hand, och vi har lagt större vikt vid vilka inställningsmöjligheter de har.

Med kamerornas skilda målgrupper i åtanke har vi bedömt budgetkamerornas bildkvalitet vid jpeg-fotografering, medan råformat gäller för de dyrare kamerorna. Även ergonomin är viktig, och funktioner som bildstabilisering och Live View ger givetvis pluspoäng.


Testade produkter

Nikon D300
Canon EOS 40D
Sony A700
Olympus E-3
Fujifilm S5 Pro


Skönast av alla

Tillverkare: Nikon, www.nikon.se
Beskrivning: Kamera med 12 megapixel, sensorrengöring och Live View
Pris: 17 490 kronor

D300 är testets nyaste kamera, och antagligen den som fått mest uppmärksamhet. Det beror bland annat på det snillrika och ibland toksnabba autofokussystemet med upp till 51 punkter, och när det gäller exempelvis sportfotografering är D300 testets smartaste val. Kameran har inga större problem att följa en basketspelare som rör sig trots att ljuset inte är det bästa.

Med sex bilder per sekund är kameran nästan lika snabb som testets värsting från Canon, och tar upp till 100 bilder i sträck.

Allväderskamera
Ergonomiskt sett rår ingen kamera på Nikonkamerans vädertätade hus. Greppet är riktigt bra och tack vare vettiga placeringar för de flesta knapparna lär vi oss snart att hantera kameran utan att behöva titta efter. Menysystemet är inte riktigt lika bra, men det är enkelt uppbyggt och knappast svårbemästrat. Live View är en nyhet för Nikon, men de har verkligen gjort sitt bästa. Funktionen har två olika lägen som båda erbjuder autofokus, men även om D300 är bäst i testet på denna punkt är det fortfarande inte riktigt användbart annat än vid studiofotografering.

Vackert resultat
Våra testbilder håller genomgående hög kvalitet, med naturliga färger och fin detaljåtergivning. Vi gillar funktionen Active D-Lighting som bättre tar till vara det dynamiska omfånget, men trots denna funktion aktiverad är Fujifilms kamera bättre på detta område.

Brusnivåerna är mycket låga i de nedre isoregionerna, och värdet är klart användbart ända upp till iso 3200. Kameran är ungefär likvärdig med EOS 40D i detta hänseende, men D300 erbjuder dessutom upp till iso 6400. Med ett pris på drygt 17 000 kronor är D300 testets dyraste kamera, men den är också bäst. Bildkvaliteten och ergonomin är i toppklass och autofokusen briljerar med sina 51 fokuspunkter, det enda vi egentligen saknar är inbyggd bildstabilisering. Men om du inte vill kompromissa med funktioner och kvalitet är det en D300 du ska ha, det är nämligen testets Bästa Produkt.

NIKON D300
Det är inte svårt att gilla D300. Den ligger som en dröm i handen och har alla knappar på rätt ställe. Dessutom tar den riktigt fi na bilder med lågt brus och har ett autofokussystem som klarar det mesta.

Storlek/form 9
Bildkvalitet 9
Funktioner 8
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7


Ett oemotståndligt system

Tillverkare: Canon, www.canon.se
Beskrivning: Kamera med 10 megapixel, Live View, bildstabilisering och sensorrengöring
Pris: 14 000 kronor

EOS 40D är den enda tiomegapixelkameran i testet, och borde hamna på efterkälken när det gäller detaljupplösning. Och det gör den också, men bara mot Nikon D300. I övrigt står den sig mycket bra såväl när det gäller upplösning som bildkvalitet i stort, även om vi upplevde exponeringen som något osäker vid inomhusfotografering. Vitbalansen missar dock nästan aldrig och färgerna är genomgående bra. Brusmässigt är 40D jämbördig med D300, med mycket låga nivåer upp till iso 800, och först vid iso 1600 gör sig bruset påmint på allvar.

Punktinsats
Canon har valt ett niopunkters autofokussystem, och även om det låter klent vid sidan av Nikons 51 punkter har vi inget att invända mot dess funktionalitet. Bortsett från i svagt ljus är autofokusen blixtsnabb, och även om D300 är bättre klarar sig 40D bra vid actionfoto.

Sekvenstagningen klarar över sex bilder per sekund, och tack vare en rejält tilltagen buffert tuggar den på i bortåt hundra bilder. Kamerahuset är robust och välbyggt, men Canon har inte lyckats riktigt med ergonomin. EOS 40D är visserligen bekväm att plåta med, men vi känner oss lite tveksamma inför placeringen av vissa knappar och reglage. Inte heller menysystemet är riktigt lyckat, jämfört med konkurrenterna i testet. Vi gillar dock att funktionsratten har tre lägen för vilka du kan spara dina egna inställningar, du kan helt enkelt skapa dina egna motivprogram.

Sökaren skall finna
Sökaren är däremot stor och ljusstark, och även skärmen har sökarfunktionalitet. I Live View är dock manuell fokus att föredra, och det går att förstora motivet upp till tio gånger
för att underlätta skärpeinställningarna. EOS 40D kostar 14 000 kronor utan objektiv, och tillsammans med Sonys kamera är den därmed billigast i klassen. Trots att ergonomin lämnar en del att önska är det en mycket bra kamera med bra funktioner, fin bildkvalitet och bra mjukvara för raw-konvertering, och vi behövde inte tänka länge för att utse den till testets Bästa Köp.

CANON EOS 40D
EOS 40D är välbyggd, men vi har våra funderingar kring ergonomin. Kameran är ruggigt snabb och har en ytterst väl fungerande autofokus, och bildkvaliteten är bland det bästa vi sett i den här klassen.

Storlek/form 8
Bildkvalitet 8
Funktioner 8
Användarvänlighet 6
Prisvärde 8Skarpt råskinn

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Beskrivning: Kamera med 12 megapixel, bildstabilisering och sensorrengöring
Pris: 14 000 kronor

Alfa 700 från Sony väger in på bara 690 gram, och är därmed den lättaste och mest portabla kameran i klassen. Ändå känns den robust, och tack vare det utmärkta greppet och genomtänkt knapplacering får A700 fina ergonomipoäng. Kameran är den enda av de lite dyrare kamerorna som saknar display på ovansidan, vilket i viss mån uppvägs av att de aktuella inställningarna visas på skärmen när en knapp trycks ned. Menyerna sköts med en liten styrspak till höger om den skärmen, och de är både logiska och lättjobbade. Den utmärkta bildskärmen är för övrigt tre tum stor med hela 307 000 pixlar, vilket gör den idealisk för att kontrollera bilderna i efterhand.

Lite seg i svängarna
Autofokusen jobbar med 11 fokuspunkter, och så länge ljuset är bra fokuserar kameran både snabbt och korrekt. I sämre ljusförhållanden får kameran uppenbara problem, den blir både långsammare och mindre exakt. När det gäller sekvenstagning hamnar den lite på efterkälken. Kameran hinner med ungefär fyra bilder per sekund när vi väljer högsta jpeg-kvalitet eller råformat, och den stannar av efter drygt 20 exponeringar. När vi växlar ned lite i kvalitet går det att skrämma upp Alfa 700 i fem exponeringar per sekund, vilket kommer väl till pass för actionfotografen.

Krävande

Våra testbilder uppvisar relativt lite brus ända upp till iso 3200. Detta beror delvis på att kameran brusreducerar även vid RAW-fotografering, varför detta inte går att göra senare i raw-konverteringen. För den modige utan höga krav på bildkvalitet finns också iso 6400 att tillgå. I klart dagsljus tenderar kameran att överexponera en del, och inomhus såg vi vissa problem med vitbalansautomatiken.

Alfa 700 kräver alltså en del av fotografen, men kan då ge riktigt fina bilder. Bildstabiliseringen aktiveras med ett reglage vid skärmen, och ger i vissa fall ger upp till två steg, möjligen tre, längre slutartider. Vi fotograferade mest i råformat, och ett hyfsat program för att behandla filerna följer med. Alfa 700-huset kostar runt 14 000 kronor, och är en av de billigaste kamerorna i klassen.

Med fina bilder och bra ergonomi är den också prisvärd, även om den inte är riktigt nära att sno titeln Bästa Köp från Canon.

SONY ALFA 700
Minst i klassen, men greppet är fi nt och kameran är ergonomiskt sett mycket bra. Den exponerar inte alltid helt rätt, men ger fi na bilder med rätt inställningar. Sekvenstagning och autofokus är något långsammare än hos testets vassaste kameror.

Storlek/form 8
Bildkvalitet 8
Funktioner 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7


Fina färger från Fujifilm

Tillverkare: Fujifilm, www.fujifilm.se
Beskrivning: Systemkamera med 12 megapixel
Pris: 15 500 kronor

Det mest intressanta med S5Pro är utan tvekan dess något märkliga sensor. Den har tolv miljoner pixlar precis som de flesta övriga i testet, men alla är inte lika ljuskänsliga. Hälften av pixlarna har mycket lägre känslighet och gör kameran extra lämpad att återge detaljer i såväl hög- som lågdagrar.

Dessutom verkar det ge en extra skjuts åt färgerna, och flertalet av våra testbilder uppvisar mycket fina färger. Kameran ger relativt lågt brus upp till iso 800, och också vid iso 1600 ser bilderna bra ut, även om en del detaljer går förlorade i brusreduceringen.

Copycat
Menysystemet känns igen från andra kameror från Fujifilm. Det är hyfsat snyggt, men det känns lite omständligt och vi lyckas aldrig helt bli bekväma med det. Själva huset kommer från Nikon D200, och Fujifilm har inte brytt sig om att ändra det på annat sätt än att skriva ut rätt företagsnamn. Det gör inget, då det är ett mycket välbyggt och vädertätat hus, och ergonomiskt sett är S5 Pro ett bra val.

Autofokusen förlitar sig på 11 fokuspunkter, och är rapp och exakt i dagsljus. I sämre ljus presterar den dock klart sämre, och vid ett par tillfällen ville den helt enkelt inte hitta fokus där andra kameror inte hade några problem. Inte heller sekvenstagningen imponerar. Med tre bilder per sekund är S5 Pro långsammast i sin klass, och om du plåtar mycket action och sport finns det definitivt bättre alternativ. Om du å andra sidan prioriterar vackra färger och vill dra nytta av det stora dynamiska omfånget vid exempelvis landskapsfotografering är detta ett bra val, även om priset kanske känns något högt.

FUJIFILM S5 PRO
Det ärvda D200-huset är ytterst genomtänkt och ligger perfekt i handen. Bilderna brister lite i upplösning men tar igen det med vackra färger och stort omfång. Vi drar dock av en del för att kameran är långsam och saknar de hetaste funktionerna.

Storlek/form 8
Bildkvalitet 8
Funktioner 6
Användarvänlighet 8
Prisvärde 6


Live View ur nya vinklar

Tillverkare: Olympus, www.olympus.se
Beskrivning: Kamera med 12 megapixel,
Live View, sensorrengöring och bildstabilisering
Pris: 17 000 kronor

Stiliga E-3 är en rejäl kamera på de flesta sätt. Kameran är välbyggd med ett riktigt bra grepp, och det väderskyddade huset tål tuffa tag. Bortsett från några knappar under skärmen som ligger för djupt har Olympus hittat bra knapplaceringar, men vi har svårt för det otydliga menysystemet.

Olympus var först ut på banan med att erbjuda Live View på systemkameror, så givetvis återfinns det även på E-3. Det är inte roligt att använda funktionen tillsammans med autofokusen, men vi plussar för den vinklingsbara skärmen som faktiskt gör det möjligt att använda Live View i verkligheten.

Fokus filijokus
När det gäller autofokus hävdar Olympus att de har världens snabbaste. Det är starka ord, men visst är den riktigt rapp. Detta gäller dock först och främst när ljuset är bra, i svagt ljus får den ganska mycket stryk av framför allt D300. Enligt Olympus har kameran nog också världens bästa bildstabilisering som ska ge hela fem steg längre slutartid, men det känns som om tre steg är närmare sanningen.

Kamerans stora tillkortakommande har med brusnivåer att göra, E-3 är nämligen klart sämst i det hänseendet. Det brusar tydligt redan vid iso 400 och 800, och här har Olympus något att bita i. Färgerna går lite åt det kalla hållet och skulle kunna vara mer mättade, men exponeringen är säker. Med ett pris på 17 000 kronor för bara huset är E-3 nästan lika dyr som Nikon D300, och vill du konvertera råfiler smidigt får du lägga ut ännu mer. Kameran har fler funktioner än D300 på papperet, men krasst sett får den stryk på nästan varje punkt. Utan tvekan en bra kamera, men till ett för mastigt pris.

OLYMPUS E-3
Olympus E-3 är en trevlig bekantskap som uppvisar ett i huvudsak genomtänkt yttre. Den har alla de nya heta funktionerna och en behaglig snabbhet vid autofokusering, men de brusiga bilderna och det höga priset håller nere slutbetyget.

Storlek/form 8
Bildkvalitet 7
Funktioner 8
Användarvänlighet 6
Prisvärde 6BÄSTA PRODUKT:
Nikon rockar hårdast
Visserligen stretade Canon emot länge, men Nikon D300 är ändå den absolut vassaste kameran i det här testet. Den saknar inbyggd bildstabilisering, men plockar å andra sidan många sköna poäng på ergonomin.
Bildkvaliteten är i absolut toppklass med grymma färger och lågbrusiga bilder, och när det gäller autofokus är kameran både bäst och snabbast. Segmentets kung tills nyheterna kommer.

BÄSTA KÖP

Canon E0S 40D är prisvärd
Med sin blygsamt tilltagna prislapp är Canon 40D utan tvivel ett riktig bra köp. Faktiskt till och med Bästa Köp. Kameran är snål med brus och ger överlag mycket fina bilder, och såväl autofokusen som sekvenstagningen är snabba.
Vi är inte helt förtjusta i kamerans ergonomi när det handlar om knapplacering, men den är välbyggd och ligger bra i handen.


SYSTEMKAMERASPECIAL:

Del 1: Test av systemkameror under 8000 kr

Del 2: Test av systemkameror: 13.000-18.000 kr

Del 3: Objektivguide

Del 4: Blixtguide

Del 5: Tillbehörsguide (kommer snart)