Här är vår guide till fem vanliga objektivtyper som du kan köpa när du införskaffat ett kamerahus. Äger du inte en systemkamera? Kolla in vårt test >>

Normalzoom

Det första objektivet du köper, och det kitobjektiv som ibland ingår vid kameraköpet, är en så kallad normalzoom. I vårt fall är brännvidden 18-55 millimeter vilket ger ett zoomomfång på ungefär 3x, och med det klarar du dig ett tag. En normalzoom fungerar bra för de flesta fotosituationer du ställs inför, och kommer troligen att vara det objektiv som sitter på kameran större delen av tiden.

Sannolikheten är dock stor att du snart kommer att vilja vidga dina vyer. Exempelvis är det ofta svårt att få den där perfekta skärpan med normalzoomen, särskilt i de fall då tillverkaren slängt med ett riktigt billigt objektiv. Normalzoomarna är heller inte särskilt ljusstarka jämfört med fasta objektiv, vill du ner mot f2,8 kostar det pengar. Om du är beredd att kompromissa med ljusstyrkan går det dock att hitta riktigt billiga normalzoomar.

Fast 50 mm

Ett fast objektiv ger inga zoommöjligheter. För den som är nytillkommen från kompaktkameravärlden kan det här verka dumt, men fasta objektiv har många goda sidor. Bland annat är fasta objektiv ljusstarkare än zoomobjektiv, samtidigt som de ger mycket skarpare bilder. Till exempel porträttfotografer använder alltid fasta objektiv.En annan fördel är att ett fast objektiv i allmänhet är ganska litet och smidigt vilket gör att du kan ha fler gluggar i väskan. Å andra sidan kanskdu känner att du behöver fler objektiv om du
väljer bort zoommöjligheterna.

Vi har testplåtat med Nikons 50 mm med maximal bländare 1,8. Det är alltså klart ljusstarkare än de zoomobjektiv vi testat, men det finns ännu ljusstarkare alternativ.

Fisheye

Fisheyeobjektivet är det mest udda objektivet i samlingen, med ett namn som anspelar på den stora frontlinsen. Fiskögon är extrema vidvinkelobjektiv med brännvidder på 8-10 millimeter, och de kan följaktligen fånga enormt mycket av omgivningen på bild.

Objektivtypen ger en kraftigt förvrängd, surrealistisk bild vilket många eftersträvar, men den går också att korrigera till viss del i efterhand. Användningsområdet för fisheyeobjektiv är ganska smalt, de lämpar sig bland annat för fotografering av landskap där det är viktigt att så mycket som möjligt kommer med på bilden. Fisheyeobjektiv är i allmänhet inga billiga grejer. Vårt testobjektiv från Nikon har en brännvidd på 10,5 millimeter och kostar cirka 7 000 kronor, och ungefär där hamnar även de flesta andra objektiven i klassen.

Ultravidvinkelzoom

Till den här kategorin räknar vi zoomobjektiv med riktigt korta brännvidder, och faktum är att beroende på vem du frågar kan det här räknas som ett fisheyeobjektiv.

Till användningsområdena hör bland annat fotografering av landskapsbilder, där man eftersträvar så stor bildvinkel som möjligt. Ultravidvinkeln lider delvis av samma distorsion som ett fisheyeobjektiv, även om effekten är mycket mindre påtaglig.

Ljusstyrkan är ofta heller inte mycket att skryta med, och de ljusstarka vidvinkelzoomar som finns kostar en del flis. Vi har testat ett Nikon 12-24 mm med största bländare 4,0, ett objektiv som kostar drygt 10 000 kronor. Det finns betydligt dyrare varianter, men även billigare.

Superzoom

Termen superzoom indikerar inte oväntat att objektivet har ett stort zoomomfång. Som exempel har vi valt ett objektiv med brännvidden 18-200 millimeter, vilket kan översättas till ungefär 11x zoom. Superzoomen är ofta inte särskilt dyr och kan låta som det ultimata objektivet, men är inte alltid lika klockrent i praktiken.

Det är väldigt svårt att bygga ett objektiv med egenskaper som passar bra för både tele och vidvinkel. De är ofta relativt ljussvaga, och det är inte ovanligt med olika typer av optiska fel och skärpeproblem hos dessa objektiv, särskilt i extremändarna av omfånget. Dessutom är det ofta svårt för autofokusen att bemästra det stora omfånget.


SYSTEMKAMERASPECIAL:

Del 1: Test av systemkameror under 8000 kr

Del 2: Test av systemkameror: 13.000-18.000 kr

Del 3: Objektivguide

Del 4: Blixtguide

Del 5: Tillbehörsguide (kommer snart)