Den senaste modellen i Canons lilla Ixusserie heter föga oväntat Ixus 80. Nu dock med tillägget IS, vilket innebär att Canon monterat in optisk bildstabilisering i kameran. Annars är det inte så mycket nytt att orda om, kameran är stilrent snygg i aluminiumkläder och den känns rent allmänt välbyggd.

Osäker vitbalansautomatik

Menysystemet känner vi igen från många tidigare Ixusgenerationer, och även om det är hyfsat lättnavigerat börjar det kanske bli dags att fräscha upp det vid det här laget. Bildskärmen på 2,5 tum är mycket trevlig att jobba med och gör inte bort sig i någon situation.

Optiken ger 3x zoom i omfånget 38-114 millimeter. Någon vidvinkel att tala om är det alltså inte, vilket vi annars hade föredragit. Distorsionen är godtagbar och skärpan är fin förutom längst ut i hörnen, men vi ser en hel del kromatisk aberration i testbilderna. Färgerna är mättade och naturliga, men vitbalansautomatiken missar ganska ofta inomhus.

Förutom de olika motivprogrammen finns ett manuellt läge, något som dock inte innebär särskilt mycket mer än att du kan välja lång slutartid och ställa in isovärdet själv. Iso går för övrigt upp till 1600, och åtminstone iso 800 är faktiskt fullt användbart.

Videofunktionen ger vga-filmer med 30 bilder per sekund, och helt okej kvalitet. Det går att zooma under videoupptagningen, men tyvärr klipper kameran ljudet den sista sekunden. Det finns också en intervallfunktion som tar en bild per sekund, eller varannan sekund.

Snabb i starten
Kameran behöver ganska exakt 1,5 sekunder för att ta den första bilden. Det är inte revolutionerande, men ändå ett bra resultat för en kamera i den här klassen. Från bild till bild behöver den dock närmare 2,5 sekunder vilket inte alls är lika imponerande. Seriebildtagningen ger ungefär 0,7 bilder per sekund, det är alltså inget för actionfotografen.

Autofokusen är hyggligt snabb och prickar oftast rätt även i skum belysning. Även ansiktsfokuseringen funkar i dåligt ljus, och håller reda på ett ansikte även om det rör sig inom kompositionen.

Ixus 80IS landar på 2 700 kronor. För det får du en enkel men bra kamera som ger klart godkända bilder även i sämre ljus, men utan särskilt många funktioner och inställningsmöjligheter.


+
Startar snabbt
Träffsäker autofokus
Bildstabilisering

-
Inga vida vinklar
Långsam mellan bilder

=
Ixus 80IS är inte avancerad, men gör sitt jobb. Bildstabilisering och ansiktsfokusering fungerar bra, och kameran är snygg och lättanvänd.

Storlek/form 8
Bildkvalitet 6
Funktioner 6
Användarvänlighet 6
Prisvärde 6


Fler tester: m3.idg.se/tester

Fakta

Pris
2 700 kronor
Tillverkare: Canon, www.canon.se
Upplösning: 8 megapixel, 3264x2448
Sensor: 1/
2,5 tum CCD
Filmfunktion: 640x480, 30 fps
Optik: 3x zoom, 38-114 mm, f2,8-4,9
Skärm/sökare: 2,5 tum, 230 000 pixlar / ja
Närgräns: 3 cm
Minne: Sd
In/utgångar: Usb, av
Mått: 86,8x
54,8x22 mm
Vikt: 125 g exklusive batteri