Samsungs qwerty-försedda smartphones har utvecklats rejält för varje generation. Ursprungsluren i320 gav oss ett tangentbord med fysiska tangenter för åäö, men den slog ändå inte så högt på skalan. Uppföljaren i600 la till en hel del nyttiga funktioner, men drogs istället med den plågsamt ologiska versionen av Windows mobile som kör utan pekskärm.

Nu är i780 på banan och gör ännu mer rätt.

Touchpad

Först och främst har både processor och batteritid förbättrats. Tangentbordet med våra nordiska tecken är fortfarande kvar och funkar ganska bra att skriva på, faktum är att hela det här testet skrivits på luren i fråga.


Opto. Touchpad på en smartpone? udda, men ganska bra.

Skärmen har begåvats med tryckkänslighet och med det en betydligt vettigare omarbetning av Windows Mobile 6. Samsung är även ett av få företag som lägger ner en hel del extraarbete på att få operativsystemet att skilja sig från massan. I det här fallet bjuds vi främst på ett litet program som städar upp idag-skärmen en hel del genom ett litet fliksystem. En extremt enkel åtgärd som verkligen lönar sig.
En kul detalj är att styrkorset bytts ut mot en touchpad av liknande modell som finns på bärbara datorer. Med den styr du runt en muspekare på skärmen, precis som på en vanlig dator. Vi var ytterst skeptiska till styrsystemet innan vi testat det, men faktum är att det funkar riktigt bra. Vi hade gärna sett ett klickhjul för att kunna scrolla i listor bättre, men det får ses som en lyxdetalj på en så här pass tunn lur.


Räksmörgås! Ok, bilden visar den amerikanska modellen, men här finns Åäö på fysiska tangenter i vår utgåva

Rutten kamera

Gps har det också byggts in, hur tusan de nu fick plats med det. Du kan dock inte geotagga foton du tar med kameran, men adresser i telefonboken letar den upp utan strul. Gps:en är inte strålande (den testas lite hårdare på annan plats i den här tidningen) men den finns ju där i alla fall.

Kameran är annars det stora minuset med i780. En tvåmegapixlare utan autofokus som ger fantastiskt usla bilder. Faktiskt sämre än snittet. En kul detalj är dock att touchpaden används för att ställa digitalzoom och ljusstyrkan.
Riktpriset på fem tusenlappar känns riktigt överkomligt sett till hur förvånansvärt smidig luren genomgående är att handskas med. Visst kan vi alltid önska oss ett smidigare format, en kamera som går att använda och vettigare sätt att scrolla i listor. Men det är mindre detaljer på en lur som utan tvekan är den grymmaste smartluren med qwerty-tangentbord vi testat.


+
Riktiga svenska tangenter!
Det mesta

-
Riktigt usel kamera

=
Grym lur som slår rätt åt alla håll utom på kamerafronten

Form/design 8
Ljudkvalitet 7
Bildkvalitet 2
Funktioner 9
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8

Till M3:s mobilsajt

Fakta

Pris: 4 995 kr

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Mått
61,3x115,9x13,3 mm
Vikt
120g
Band
Trippelband gsm, wcdma
Skärm
2,55 tum, 320x320 pixlar
Taltid
7h
Passningstid
400h
Minne
150mb, micro sd
Operativsystem
Windows mobile 6
Kamera
2 megapixel
Övrigt
Gps, hsdpa, wifi