Ända sedan datorns barndom har det lekts med tanken att läsa böcker på skärm istället för på papper. Apple gjorde sitt försök med handdatorn Newton, och både Palm- och Pocket pc-baserade handdatorer har utrustats med eboksläsare.
Till skillnad från mp3-spelaren har dock eboksläsarna hittills bara varit något för de mest hängivna entusiasterna. För gemene man har det varit både billigare, smidigare och mer läsvänligt att läsa en pappersbok jämfört med en e-bok. Att läsa på en bakgrundsbelyst skärm är i längden tröttsamt för ögonen, och hur kul är det att sträckläsa en eboksroman för att precis när du närmar dig slutet upptäcka att din eboksläsare har slut på batteriet…

Nextgen
Irex Iliad och Bookeen Cybook 3 tillhör den nya generation eboksläsare som har potential att blåsa liv i en tidigare slumrande eboksmarknad. Deras försäljningsargument är främst e-ink-tekniken, en teknik som möjliggör en skärm som ger ungefär samma läsupplevelse som papper. Istället för bakgrundsbelysta lcd-kristaller består den av små ”bläckdroppar” som kan göras vita, svarta eller olika nyanser av grå när de laddas med olika spänning. Förutom bättre läsbarhet har tekniken fördelen att det bara går åt ström när färgen i ”dropparna” ändras, har du väl bläddrat fram en sida ska det inte förbrukas någon ström.

Elektroniskt bläck är onekligen coolt i teorin och faktiskt minst lika coolt i praktiken. Texten ser verkligen ut att vara tryckt direkt på plast, och varje gång vi byter sida känns det lite magiskt hur den ”tryckta” texten löses upp och flyttas. Att läsa från olika vinklar är inget problem, och precis som när du läser på papper är ditt enda problem att du måste ha det upplyst när du läser. Ett litet problem med tekniken har varit så kallade skuggningar, när text från föregående sida ligger kvar som en ljus gråton. Detta märks lite grann i Iliad men är inte särskilt störande. I Cybook har man löst problemet med att hela sidan blinkar svart mellan sidvisningarna, och därmed rensar sidan. Resultatet är klockrent och blinkandet mellan sidbläddringar är inte särskilt störande.

Upplösningen är på fullt godkända 166 respektive 160 ppi (punkter per tum). Framförallt märks skillnaden mellan denna upplösning och de 300 ppi som används när vi trycker pappersupplagan av M3, när vi tittar på bilder. Men då spelar också gråskalorna in. Den betydligt mer påkostade Iliad har en 8,1 tum stor skärm med 16 gråskalor vilket ger klart bättre nyanser än Cybookens 6-tummare med fyra gråskalor.

Filosofisk fråga
Överhuvudtaget spelar Cybook och Iliad i totalt olika ligor. Iliad är en påkostad sak där tillverkaren tycks ha velat maximera upplevelsen. Förutom usb-uppkoppling via en adapter kan du koppla in ethernetkabel, använda wifi, och framförallt: med hjälp av Wacomteknik rita direkt på skärmen. Läsaren är dessutom byggd i gedigna material, med distinkta knappar och en smart och snygg ”flipp-knapp” som gör det extra trevligt att bläddra mellan sidorna.


Fullösning: Adaptern som ger Iliad uppkopplingsmöjligheter känns sådär.

Företaget bakom Cybook har gått den andra vägen, fimpat alla finesser och byggt en smidig lätt sak med plastig men funktionell finish och mer överkomlig prislapp. Strax under 3400 kronor är ganska mycket pengar, men bara hälften av det Irex begär för sin modell. Cybooken har också nyare hårdvara vilket bland annat märks i att den förutom usb-kontakt endast utrustats med minneskortplats för sd-kort. Irex Iliad använder sig av compact flash och mmc, vilket känns en smula förlegat, särskilt som många sd-kort faktiskt inte går att läsa i mmc-läsaren.

Ebläckstekniken är bra, men betyder ingenting om filerna du ska läsa är oläsbara. Och tyvärr stötte vi på en del problem i våra tester. Mest irriterande var det att läsa pdf-filer, och då särskilt i Cybook där möjligheterna är begränsade och skärmen ibland för små för pdf-dokumenten vi läste. Iliad har mer avancerade zoomfunktioner där du klickar på en ikon med pennan och sedan drar ett streck över skärmen för att bestämma zoomomfång. Vi hade nog fördragit en enkel förstoringsknapp. Eftersom skärmen dessutom använder Wacomteknik fungerar den bara med en Wacompenna. Tappa bort pennan och zoomen är värdelös.

Det optimala formatet är eboksformatet Mobipocket prc. Här går det öka och minska textens storlek, navigera i kapitel och med Cybook till och med byta typsnitt. Rena textfiler går också att förstora och förminska, word-filer stöds inte alls utan får sparas om som text eller html. När vi testar att läsa inscannade serier (som jpeg, bmp eller png) har vi samma problem med begränsade zoommöjligheter. Iliadens större skärm ger en bättre upplevelse, men här går det löjligt nog inte att bläddra till nästa bild i mappen. Varje gång måste vi backa, välja ny bild och öppna den. Segt och irriterande. Ska du seriöst läsa serier i dessa läsare måste de vara gjorda i pdf-format i rätt skala.


Att titta på serier som jpeg-bilder går så där. Då är det bättre att göra om dem till pdf och skala dem i rätt format.

Många av dessa irritationsmoment kan komma att förbättras med nya firmwareuppdateringar och med speciella hack som diskuteras livligt i Irex forum. Irex utlovar dessutom fler tjänster som drar nytta av möjligheten att koppla upp Iliaden trådlöst mot Internet. Idag kan du endast ladda ner uppdateringar av mjukvara, koppla upp dig mot en delad mapp på ditt nätverk samt i vissa länder prenumerera på en elektronisk tidning. Med inbyggd rss-klient hade de här funktionerna blivit mycket intressantare.

Omvägen till rss
Har du Windows XP (funkar varken med Mac OS X eller Vista) kan du använda Iliads ganska menlösa programvara Companion som hjälper dig med filhantering och dina anteckningar. Vill du få ut lite mer av din läsare kan du till din dator ladda ner gratisprogrammet Mobipocket Reader. Med hjälp av detta kan du prenumerera på rss-flöden som du sedan via usb-kabeln kan synkronisera med såväl Cybook som Iliad. Bra funktion, även om en del rss:er ser lite konstiga ut, med insprängda kommentarer och puffar för annat innehåll.

Böcker, nyheter och serier är de viktigaste funktionerna. Men det finns faktiskt fler. Båda läsarna har hörlursjack (Cybook dock med minimalt 2,5 mm-jack) och är tänkta att användas även för ljudböcker (även om Iliad än så länge saknar stöd för ljudformat…).

Irexen är dessutom utrustad med Wacompenna och funkar som elektroniskt papper. Skriv anteckningar som sparas som png-filer eller anteckna direkt i kurslitteraturen. Smart, men hittills har inte tekniken nått sin fulla potential. Det är nämligen inte alla filformat som stöder funktionen, och coola finesser som möjligheten att dela med sig av sina anteckningar över Internet finns ännu inte. Det räcker liksom inte att du med hjälp av Companion-programmet kan spara om dina pdf-er med dina anteckningar bevarade.


Skrivfunktionen är kul, men användningsområdet känns än så länge ganska begränsat.

Viss besvikelse
Är det revolution på gång? Jovisst, men de här läsarna utgör endast förtrupperna. Iliad är i mångt och mycket en entusiastprodukt där många funktioner inte är utnyttjade och därför idag känns lite överflödiga. Mest störande är att batteriet bara håller i åtta timmar, trots att e-ink-tekniken i sig ska vara så strömsnål. Ett annat irritationsmoment, utöver priset, är att strömjack, usb-port och nätverksjack samlats i en extern adapter samtidigt som det givits plats för compact flash-kort och ett hittills oanvändbart hörlursjack.

För dig som bara tänkt läsa eböcker är Cybook ett betydligt vettigare val. Halva priset och möjlighet att läsa åtskilliga romaner innan batteriet tar slut. Kombinera Cybookens batteri med Iliadens format och bläddringslist, inbyggd rss-läsare och en prislapp på tusen spänn och vi har bokvärldens svar på musikvärldens mp3-spelare.


OMDÖME ILIAD

+
Stor lättläst skärm
Bra bläddringslist
Gedigen

-
Mycket ouynyttjad potential
Dyr
Dålig batteritid

=
Eboksläsaren som har allt men ännu inte nått sin fulla potential. Entusiastkul men för krånglig och dyr för de flesta bokälskare.

BETYG
Storlek/form 6
Läsvänlighet 8
Funktioner 6
Användarvänlighet 6
Prisvärde 4OMDÖME CYBOOK

+
Smidigt format
Hyfsat snabb

-
Dålig zoom i pdf
2,5-tumsjack
Plastig

= Enkel, smidig med de mest grundläggande funktionerna. Lite mindre plast och lite större skärm hade givit den högre betyg.

BETYG
Storlek/form 7
Läsvänlighet 7
Funktioner 6
Användarvänlighet 5
Prisvärde 6


Konsten att hitta e-böcker!
Men böckerna då? Vart finns de? Jo faktiskt kan du köpa e-böcker i Mobipocket-format på såväl Adlibris (www.adlibris.se) som Bokus (www.bokus.com) och priset är detsamma som en pocket. Utbudet är dock uselt. Elib (www.elib.se) som står för distributionen har bara 252 romaner i sortimentet.

Kan du tänka dig att läsa på utländska språk hittar du på Mobipockets egen sajt (www.mobipocket.com) sammanlagt 65000 titlar att välja mellan. Det finns också en särskilt programvara som låter dig göra och publicera egna titlar, och i skrivande stund finns det 11655 titlar att ladda ner helt gratis, varav 23 på svenska. Många av böckerna är gamla och är verk som inte längre skyddas av upphovsrätt. Mängder av sådana går att hitta gratis på internationella Project Gutenberg, (www.gutenberg.org) samt svenska Projekt Runeberg (runeberg.org). Det går också att låna eböcker från våra bibliotek. Bibliotekstjänst har 580 titlar på lager i ett drm-skyddat pdf-format som tyvärr inte kan läsas av eboksläsarna i testet. Tillhör du dem som frustrerad över det usla legala utbudet kastar dig ut på torrentsajter så är det risk att du även där blir en smula besviken. Så länge du inte är sciencefiction-fantast, är svag för Harry Potter, älskar att läsa handböcker om Photoshop eller gärna plöjer böcker på temat konsten-att-ha-sex.
Vakna bokförlag, innan det är för sent!


Fler tester från M3: m3.idg.se/tester

Fakta

Pris Iliad 6 762 kr (5 599 norska kr)
Pris Cybook 3 380 kr (2 799 norska kr)

Fakta Irex Iliad ER-0140

Tillverkare: Irex, www.irextechnologies.com
Info från: Elittera, www.elittera.no
Skärm: E-ink 8,1 tum, med Wacomteknik
Upplösning: 160 ppi, 768x1024 pixlar
Gråskalor: 16 nivåer
Processor: Intel® 400MHz XScale
Minne: 256 MB inbyggt, mmc- och cf-kortplatser
Filformat: MobipocketTMPRC,, html, txt, pdf, jpg, gif, png, mp3
In/utgångar: 3,5 mm hörlur, usb-host, usb 2.0 via adapter.
Övrigt: 802.11b/g, 10/100 ethernet via adapter, inbyggda högtalare, skrivfunktion
Storlek/vikt: 217x155x16 mm/389 g
Batteri: Uppladdningsbart litium-jon. Batteritid ej specificerad.

Fakta Bookeen Cybook Gen3

Tillverkare: Bookeen, www.bookeen.com
Info från: Elittera, www.elittera.no
Skärm: Eink Vizplex, 6 tum, 122 x 91 mm
Upplösning: 166 ppi, 600x800 pixlar
Gråskalor: 4 nivåer
Minne: 64 MB inbyggt, sd-kortplats
Filformat: MobipocketTMPRC, PalmDoc, html, txt, pdf, jpg, gif, png, mp3
In/utgångar: Usb 2.0, 2,5 mm hörlur
Storlek/vikt: 118 x 188 x 8,5 mm/174 g
Batteri: Uppladdningsbart litium-polymer (1000 mAh) 2 månader /8000 sidvisningar)