Har du hört att ett lakan funkar, eller har du tänkt använda din vita vägg med strukturtapetet från 1985 som bioduk? Glöm det. Det funkar de första dagarna när du sitter och gapar över den stora bilden, men det är inte rättvist mot din projektor. För optimal bild (och för hemmets bästa utseendemässigt) bör du skaffa en riktig filmduk.

Det första du bör ta ställning till är vilken typ av duklösning du vill ha. Det vanligaste alternativet är att du monterar en kassett i taket, eller på väggen, och sedan hissar ned duken när det är dags för filmvisning. Riktiga entusiaster med dedikerat filmrum bör även överväga det ramspända alternativet som dock tar en vägg i anspråk konstant). I dagsläget är det naturligtvis 16:9-format som gäller, och se till att duken du köper är maskad, med en svart ram kring själva bildytan.

Många val

När du väl valt typ av lösning är det dags att bestämma sig för storlek, dukmaterial och om du vill lyxa till med motordrivet eller inte.

Vi kontaktade ett gäng olika tillverkare och leverantörer och bad om filmdukar för test. Fem olika varianter dök upp. I testet har vi fokuserat på själva dukmaterialet då du i regel kan välja mellan en hel del olika lösningar med ett och samma material. Det blir inte heller rättvist att ställa exempelvis en ramspänd duk optimerad för visning i ljusa miljöer mot en traditionell manuell variant i kassett.

När vi har bedömt prisvärde har vi tittat på vad modellerna i storleksklassen 80-100 tum kostar.


HÅLLER BUDGETEN

Tillverkare: Kingpin, www.kingpinscreens.com | Fakta: Vit duk, gain 1,0 | Pris: 3 490 kronor inkl moms för 90 tum med motordrift

Kingpin var tidiga med att pressa priserna på motordrivna dukar, och deras nya Crown Electric-modell levereras i en förhållandevis smidig kassett. Duken hissas ned i framkanten av kassetten vilket gör att du kan montera den nära väggen och ändå ha ett par tavlor (eller varför inte en väldigt smidig platt-tv) bakom filmduken när det är projektortime hemma.
Du styr dukmotorn smidigt med en liten fjärrkontroll, och eftersom det är radiokommunikation som gäller är räckvidden mycket bra (men det blir tufft för dig med programmerbar multifjärr).

Dukmaterialet är vitt och med ett neutralt gainvärde på 1,0. Bilden vi får upp blir riktigt fin med svärta och ljus som vi förväntar oss av en neutralt vit duk. Svart blir dock aldrig helt svart från våra lcd-projektorer i kombination med den här duken, men å andra sidan ser ljusa scener väldigt bra ut.
Färgerna är inte riktigt i klass med vad vi ser på den dyrare vita Euroscreenduken och när vi kör dukmaterialen sida vid sida känns Kingpinalternativet lite blekt. Dock inget allvarligt och genom att dra upp färgstyrkan en smula i projektorn kan vi kompensera för det.

Crown Electric Screen finns i storlekar från 63 – 117 tum (i 16:9-format), och 3 490 kronor för en motordriven variant tycker vi är ett riktigt bra köp även om du kan få bättre bild med dyrare alternativ.


GRÅ EMINENS

Tillverkare: Dreamscreen, dreamscreen.no | Info från: www.fyndborsen.se | Fakta: Grå duk, gain 1,0 | Pris: 4 490 kronor inkl moms för 92 tum med motordrift

Fyndbörsen skickade in en grå duk från norska Dreamscreen, och i Dynagrey-serien finns både manuella och motoriserade dukar i ett stort antal olika storlekar. Den vita aluminiumkassetten är rejäl och det är enkelt att få upp den i taket. Väljer du motordrivet får du med en ir-fjärr och fördelen med detta är att du kan programmera en multifjärr så att den kan styra filmduken, något som annars kan vara knöligt att få till.

Dukmaterialet är slätt och fint och den svarta baksidan eliminerar störande ljus bakom bildytan. Gainvärdet är neutralt men den grå ytan är tänkt att hjälpa upp svärtan en bit, och visst blir svart markant mörkare än på en helvit duk, oavsett vilken projektor vi använder. Men Dreamscreenduken trivs bäst i kombination med en ljusstark projektor som exempelvis Epsons EMP-TW700. Svärtan är nästan i samma klass som på Euroscreens Vision Grey-alternativ, samtidigt imponeras vi av hur den här duken ändå lyckas behålla lystern i ljusa partier i filmerna. Vitt blir inte lika vitt som på en helt vit duk, men det är inte långt ifrån. Och färgmässigt gör Dreamscreen Dynagrey bra ifrån sig, våra animerade bluray-rullar ser väldigt levande ut när vi blåser upp dem på den här duken.
Vill du ha en motordriven 92-tumsduk av den här typen får du slanta upp 4 500 kronor vilket är ganska mycket pengar. Med tanke på den fina bilden tycker vi ändå att priset är motiverat, men har din projektor riktigt bra svärta är ändå en vit duk att föredra.


VI SER LJUSET

Tillverkare: Euroscreen, www.bjurab.se | Fakta: Vit duk, gain 1,0 | Pris: 6 295 kronor inkl moms för 86 tum med motordrift

Svenska Bjurab, som står bakom Euroscreendukarna, är numera en av Europas största dukleverantörer med massor av olika dukvarianter i alla prisklasser. Vi bad om några nya och intressanta dukar för test och det hetaste på den vita sidan just nu är Vision Light. Vi fick in en ramspänd variant men du kan även välja manuell eller motordriven kassettmodell i ett gäng olika storlekar.

Trots att Euroscreens vita dukmaterial är betydligt ljusare än Kingpins motsvarande alternativ får vi bättre svärta i bilden med Euroscreenduken. Ingen jättestor skillnad, men den finns här.

Dessutom blir färgerna aningen mer fylliga med Vision Light-duken än med billigare vita dukar vi testat. Duken gör sig bäst med en projektor som kan leverera avgrundsdjup svärta, men vi är även nöjda med resultatet med ljusstarka lcd-kanoner.

Liksom med tillverkarens övriga dukar kan du välja mellan ir- eller rf-fjärr, och om din projektor stöder det kan du låta den trigga dukmotorn för att minimera besväret med att förbereda filmrummet.

Vision Light-duken ger överlag en väldigt fin bild och är du beredd att betala för det där lilla extra i bilden, och inte har några problem med att få till mörkläggningen där hemma, ordentligt, då är detta vår favorit. Den här duken kostar en rejäl slant, men så får du också brutalt bra kvalitet.


DYRT ÖGONGODIS

Tillverkare: Euroscreen, www.bjurab.se | Fakta: Grå duk, gain 0,92 | Pris: 7 095 kronor inkl moms för 86 tum med motordrift

Den grå varianten i Euroscreens Vision-serie är överlag aningen dyrare än det vita alternativet, i 86-tumsklassen skiljer det nästan en tusenlapp för en duk med motordriven kassett för tak- eller väggmontering. Strukturen är fin och baksidan är helsvart för att blockera eventuellt ljus bakgrundsljus, något som de flesta tillverkare numera har anammat.

Kassetten till dukarna i Draper-serien (storsäljaren i tillverkarens produktportfölj) håller hög kvalitet och de är lätta att montera. Testduken levererades dock i paket för ramspänd montering, men även detta alternativ är enkelt att få på plats.
Den mörkare duknyansen gör att bilden får en extra kick i botten med bättre svärta, men det sker på viss bekostnad av vitheten i bilden. Har du en väldigt ljusstark projektor, eller om du inte har becksvart i hemmabiorummet, kan denna kompromiss ändå vara att föredra för helhetsupplevelsen.

Färgerna ser mycket fina ut och vi noterar inga nämnvärda avvikelser jämfört med den vita duken från samma tillverkare. Men 7 000 kronor för 86 tum, alternativt dryga 3 000 kronor för den manuella varianten eller 8 000 kronor för ramspänt i samma storlek, är mycket pengar. Ska du nödvändigtvis ha motordrivet är Dreamscreenduken betydligt mer prisvärd även om Vision Grey Light ger aningen vassare bild.


MÖRK LYXDUK

Tillverkare: Euroscreen, www.bjurab.se | Fakta: Grå duk, gain 1,2 | Pris: 9 895 kronor inkl moms för 86 tum med motordrift

Euroscreens senaste innovation på duksidan heter React. Alla kan inte, eller vill inte mörklägga totalt i projektorrummet, och det är som bekant svårt att kombinera filmvisning från projektor med för mycket ljus i rummet. React-materialet är dock optimerat för omgivningar med mycket närliggande ljus, vilket passar både i offentliga miljöer och för oss med projektorn i vardagsrummet.

Duken är mörkgrå och slät och känns som en tung pressening, och det är svårt att tro att den skall lämpa sig för filmvisning. När vi startar upp projektorn blir vi dock snart positivt överaskade.

Ljusstarka fotbollsmatcher brukar funka på en vit duk i ett halvljust rum om du bara har ordentligt med blås i din projektorlampa, men med mörka filmscener är det oftast svårare. Och här kommer React in som en räddande ängel. Den mörka ytan gör att svärtan håller sig hyfsad även med lampor tända, och kontrastomfånget blir helt klart över förväntan.

Dessutom håller sig färgerna förvånansvärt klara och fina och du slipper leva med dålig betraktningsvinkel, något som annars brukar få stryka på foten när det gäller dukar av den här typen.

Vi vill inte gå så långt som att uppmuntra till filmvisning med tända lampor, så bra blir inte bilden, men vi är klart imponerande av React. I kassett med motordrift får du dock lägga upp tio tusen kronor för 86 tum, vilket är i dyraste laget. Du får riktigt bra persienner till ett gäng feta fönster för halva pengen…


Hur coolt tycker du det är med projektorer?
Snacka loss i Eforum >>


Denna artikel är en del av veckans projektorspecial:
Del 1: Borta bra men hemma bäst
Del 2: Stort projektortest: 720p och 1080p-projektorer
Del 3: Duktest!
Del 4: Kalibreringsguiden
Del 5: Hemmabiogodis - prylarna som förgyller din bio

Fakta

Så testade vi
Vi körde dukarna en och en tillsammans med tre olika projektorer från testet i detta nummer: Sanyos testvinnare PLV-Z2000, Epson EMP-TW700 och Optoma HD80. Därefter gjorde vi ett lapptäcke av bitar från de testade dukarna så att vi kunde se skillnaden mellan de olika alternativen sida vid sida. Då dukvalet hänger ihop med vilken typ av projektor du skaffar, och vi fokuserat på själva dukmaterialet, har vi valt att inte utse Bästa Produkt eller Bästa köp.

Rätt storlek och avstånd

Det kan vara lockande att köpa en så stor duk du får plats med i ditt hemmabiorum, men faktum är att det kan bli jobbigt om du hela tiden måste röra huvudet för att följa handlingen.

En bra tumregel är att tittavståndet bör vara ungefär 1,5-2 gånger dukbredden. Minsta avstånd från en 100 tum stor 16:9-duk (drygt två meter bred bildyta) är alltså drygt tre meter. Något större funkar för en del, men provtitta gärna innan du väljer storlek.

Dessutom måste du naturligtvis ta hänsyn till kastlängden på din projektor, så du ser hur stor bild den kan blåsa upp från projektionsavståndet du tänkt dig.

Vitt eller grått?


En grå duk hjälper till ordentligt när det gäller svärtan i bilden, men det sker på bekostnad av möjligheten att återge ljusa partier i bilden korrekt, samt på färghanteringen.

Grundregeln är att om du har en projektor med bra svärta är en vit duk att föredra medan grått främst är ett alternativ för dig som behöver kompensera för en blek projektor.

Ser du varianterna sida vid sida är det dock lätt att bli såld på grått, då just svärtan är en väldigt viktig del av bildupplevelsen i filmsammanhang, även om färgerna och vitnivån är mer korrekta på den vita duken.

Motordrivet - onödig lyx?

Visst kan det tyckas onödigt att köpa en motordriven duk med fjärr, men det handlar inte bara om att du slipper dra ner duken manuellt när det är dags för filmvisning.

En viktig fördel med det motordrivna alternativet är att duken i regel håller sig slätare eftersom det är skonsammare. Vi har sett flera manuella dukar som blivit ganska bubbliga och ojämna med tiden. Om du inte har möjlighet att använda ramspänd duk (den absolut vassaste lösningen) rekommenderar vi motordrivet starkt. Vill du använda multifjärren för att hantera duken bör du kolla så att dukkassetten accepterar ir-kommandon.

Maskera mera

16:9-formatet är standard i hemmabiosammanhang, så har du tänkt använda en gammal 4:3-duk är det läge att tänka om. Även om det funkar rent bildmässigt är det inte snyggt då du missar maskningen (den svarta kanten) som ramar in bilden.

Men många filmer använder 2,35:1-format – hur gör man då? De flesta av oss får leva med svarta kanter upp- och nedtill på filmduken, och vissa projektorer har speciella linser som tillval där du helt blockerar ljusflödet i detta område.

Har du obegränsat med pengar kan du dock köpa en lösning med motoriserad maskning för ramspända dukar, som exempelvis Masquerade Masking System. 100-tumsvarianten går dock på 2 400 dollar…