Asus Eee PC är en extremt liten bärbar dator som till sin formgivning påminner om originalet av Nintendo DS. Skärmen på sju tum har tyvärr rejält tilltagna kanter men detta är också en av anledningarna till den förmånliga prislappen – den testade modellen går loss på lite drygt 3 000 kronor inklusive moms när den släpps i Sverige till sommaren.

Med en upplösning på bara 800x480 pixlar blir det lätt trångt på skärmen men medföljande version av Firefox klarar trots det av de flesta webbsidor galant. Surfprestandan är också överraskande bra trots simpla specifikationer och vi kan snabbt växla mellan ett stort antal flikar och webbplatser utan problem.

Svårskriven
Tangentbordet blir på den minimala ytan inte särskilt skrivvänligt, så att föra exempelvis en resedagbok kan säkert bli tröttsamt i längden. Styrplattan är också underdimensionerad och känns lite lätt klaustrofobisk, vi hade hellre sett en styrpinne och en välbehövlig justering av datorns djupmått.

I början imponerades vi av att Eee PC var helt ljudlös och bristen på hårddisk förklarade detta. Efter några minuters test i sämre luftförhållanden gick dock en liten fläkt igång och började surra störande. Detta hände bara när vi provocerade datorn genom att exempelvis ligga ner och surfa på tvären.
Överlag inbjuder Eee PC till surfande i en hel hög omöjliga situationer och vi plockade upp den ur väskan eller rockfickan betydligt oftare än vår vanliga ultraportabla. Detta är förstås ett stort plus men ett problem är bristen på 3g-stöd, för att kunna nyttja den måste du alltså ha wlan-tillgång. Batteritiden är en mild besvikelse, Eee PC klarade lite drygt tre timmars surfande på en laddning och vi hade hoppats på uppåt det dubbla.

Skippa Windows
Eee PC kör en anpassad version av linuxdistributionen Xandros samt ett eget användargränssnitt som i princip är en glorifierad startmeny. Självklart kan man inaktivera denna och modifiera installationen efter eget bevåg och det går även att installera Windows XP om man så önskar. Lagringsutrymmet på fyra gigabyte räcker dock inte särskilt långt och vi ser inte riktigt vitsen med Windows på den här datorn.

Eee PC går att få i ett flertal färger och Asus har varslat för ett antal nya versioner, bland annat en med större bildskärm (men i övrigt samma mått) och möjligheten till att få Windows XP förinstallerat. Eee PC gör inte mycket, men täcker den dina behov är den helt okej.Betyg

+
Tuff och minimalistisk
Billig
Oftast knäpptyst

-
Klaustrofobisk skärm, tangentbord och pekplatta
Inget 3G-stöd

=
Pyttedatorn klarar sin uppgift med bra prestanda. Bildskärmens begränsade upplösning kan bli ett problem ibland men Eee PC är ändå väldigt prisvärd och slinker lätt med på resan.

Form/design 7
Prestanda 5
Funktioner 5
Prisvärde 9


Fler tester: m3.idg.se/tester

Fakta

Pris
3 000 kr (svensk release i juni)

Fakta
Tillverkare: Asus, www.asus.se
Processor: Intel Pentium M
(0,9 GHz)
Ram-minne: 512 Mb
Hårddisk: 4 Gb flashminne
Bildskärm: 7 tum, 800x480
Grafik: Intel GMA 900
Optisk enhet: ingen
Portar: 2x USB, hörlursuttag, mikrofoningång, Ethernet, VGA, 5-in-1 minneskortsläsare
Kommunikation: Bluetooth, WLAN a/b/g, 10/100Mbit ethernet
Mått: 225x165x21-35 mm
Vikt: 0,9 kg
Övrigt: inbyggd webbkamera