Med Eee Pc 700 visade Asus att de kunde tänka nytt. Lätt, minimalistisk dator till lågt pris. Kanske lite väl minimalistisk kunde vi konstatera när vi testade modellen för någon månad sedan (se test här). Därför känns det bra att nu testa nästa Eee Pc-modell, som har samma mått men utrustats med en två tum större skärm. 9 tum ger oss mer skärmyta att leka med där webbsidornas bredd är inte längre är ett problem och datorn dessutom ser mycket snyggare ut på grund av en smalare skärmkant.

Segare surf
I övrigt är mycket sig likt. Bland annat är processor och grafikkort desamma vilket i kombinationen med högre skärmupplösning kan vara orsaken till att prestanda när vi surfar minskat en smula. Vi hoppades på en Eee med Intels Atom i men en sådan får vi alltså vänta på.

Tangentbordet är oförändrat och på den minimala ytan är resultatet inget man bekvämt skriver några längre stycken text med. Pekplattan däremot är aningen större än hos föregångaren och har nu begåvats med multi touch vilket inkluderar den berömda tvåfingerscrollningen. Plattan är dock fortfarande rätt liten och oprecis och vi önskar oss förstås en pekpinne som alternativ.

Istället för 512 megabyte minne så får vi en gigabyte som standard och datorn går att få med antingen Linux eller Windows XP. Väljer man Linux levereras den med 20 gigabyte flashminne medan en Windows XP-licens drar ner på lagringsutrymmet till tolv gigabyte. Prislappen är densamma oavsett modell – ett intressant sätt att hantera kostnadsvinsten med Linux. Hursomhelst är detta betydligt mer än de 2-4 gigabyte som tidigare modeller varit utrustade med.

Kräver hotspot
Precis som tidigare saknas 3g-stöd och datorns prestanda och standarduppsättning av program kräver i princip en internetanslutning för att vara användbar. Med andra ord får man hålla sig till ställen med ett tillgängligt trådlöst nätverk.

En usb-port har tillkommit för totalt tre stycken och den inbyggda webbkameran har uppgraderats till 1,3 megapixel. Tyvärr är batteritiden inte ett dugg bättre än tidigare och 2-3 timmar är vad man får ut vid surfning. En dator av denna storlek och prestanda borde kunna prestera åstminsone det dubbla – under hård last. Nätadaptern är lyckligtvis rätt liten och enkel att bära med sig.

Eee PC kör antingen en anpassad version av linuxdistributionen Xandros med ett eget användargränssnitt eller Windows XP. Vikten har ökat en smula och ligger nu på cirka ett kilo samtidigt som prislappen förstås gått upp märkbart. Det är fortfarande en fascinerande liten pryl som gärna hänger med ut i rockfickan och används flitigt där det finns wlan – men den underbara prislappen har försvunnit och därmed en del av EEE PCs charm och impulsköpsbenägenhet.


OMDÖME

+
Tuff och minimalistisk
Ganska billig
Oftast knäpptyst

-
Batteritiden
Inget 3G-stöd

= Extremt liten bärbar surfdator som klarar sin uppgift med hyfsad prestanda. Den större bildskärmen höjer ribban från föregångaren men samtidigt åker prislappen upp en del. Det rejält uppgraderade lagringsutrymmet kompenserar dock och överlag är Asus EEE PC 900 en väldigt trevlig upplevelse.

BETYG
Form/design 8
Prestanda 5
Funktioner 6
Prisvärde 7


Missat testet av Eee PC 701? kollar här >>

Fakta

Tillverkare: Asus www.asus.se
Beskrivning: Ny version av den populära lilla bärbara datorn
Pris: cirka 4 500 kronor

FAKTA:
Processor: Intel Pentium M (0,9 GHz)
Ram-minne: 1 GB
Hårddisk: 20 GB flashminne
Bildskärm: 8,9” 1024x600 pixlar
Grafik: Intel UMA
Optisk enhet: ingen
Portar: 3x USB, hörlursuttag, mikrofoningång, Ethernet,
VGA, sd och mmc-läsare
Kommunikation: WLAN b/g, 10/100Mbit ethernet
Mått: 225 x 170 x 20-34 mm
Vikt: 1,0 kg
Övrigt: inbyggd webbkamera 1,3 mp