Datorn som medienav i hemmet börjar bli ett lika söndersnackat begrepp som hemmabio. Alla har en, även om den består av en gammal tjock-tv på 28 tum och fem plastiga satelliter från senaste rean på valfri elektroniklada. Och en totalupplevelse som får tandstensskrapning att framstå som en rätt trevlig sysselsättning på en fredagskväll.

Men datorn har blivit hemmets nya medienav, och det kan inga krystade pr-formuleringar ändra på. Allt fler av oss stoppar in skivorna i en banankartong i förrådet, efter att först ha lagt in rubbet på hårddisken. Vi har tio filmer i mobilen, femhundra skivor i mp3-spelaren och mitt i allt detta finns förstås den kära datorn.

Minimalism rockar
Många väljer att koppla datorn till en fullstor stereoanläggning samtidigt som bilden körs ut på projektorn, men det är ju inte varje gång man vill, orkar eller har lust att dra igång det tunga artilleriet. Med ett par schysta högtalare kopplade direkt till datorn kan du lyssna på musik medan du jobbar, titta på en film i sovrummet och njuta lite extra av ditt favoritspel. Och det utan att för en sekund behöva drömma dig bort till den där tandläkarstolen.

Så hur väljer man passande högtalare då? Först och främst ska det förstås låta bra. För det andra vill man ju gärna att högtalaren inte ska sticka i ögonen alltför mycket – det här har tillverkarna fattat, och satsar stort på design nuförtiden. Vi stängde in oss i testlabbet med en trave skivor – förlåt, spellistor – och bestämde oss för att kolla om det hänt något i ljudväg sen 1995.


D’feldt Audio Engine 5
Störst, bäst och vackrast

Att det här är storebror till AE2 kan ingen tvivla på. Annars räcker det att snegla på prislappen, som är lika fet som plånboken blir tunn om du köper. Ljudet är lika kristallklart som hos lillebror, men tack vare större element och mer volym i lådan bjuder AE5 på djupare bas och framförallt möjligheten att spela ännu högre. Inte ens på hög volym finns tendenser till ihopgrötning; ljudet är balanserat och svängigt hela vägen.

Basen är en njutning, den mullrar men utan att förstöra eventuell sprödhet i musiken. Kvaliteten är på topp var man än tittar, kanske inte så konstigt då D’feldt handbygger alla sina högtalare.

Priset är saftigare än en rå stek, men så får du också saftigt ljud för pengarna.

Tillverkare: D’feldt, www.dfeldt.se
Pris: 3 300 kr


JBL Creature II
Mellanregister ingår inte

Creature har varit med ett tag nu, och generation två är en liten uppdatering. Lite bättre ljud, lite roligare design med lysdioder under satelliterna (som vi tycker mest ser fåniga ut).

Högtalarna gör ett lite plastigt första intryck, men vi tittar närmare och konstaterar att de dock verkar hålla ihop bra.
Ljudet är däremot inget vidare. Framförallt förvånas vi av hur illa subbasen låter: den vill vara djup men klarar inte uppgiften riktigt. Dessutom saknar vi ett mellanregister: baslådan tar egentligen bara hand om de lägsta frekvenserna, och de minimala satelliterna har alldeles för små element för att kunna leverera ett mellanregister. Återstår alltså att – nej, det fanns visst inga fler högtalare i paketet. Priset är dock lågt, vilket måste tas med i kalkylen.

Tillverkare: JBL, www.jbl.com
Pris: 800 kr


Creative Gigaworks T40
Stort och köttigt

Om Freud hade fått träffa formgivaren bakom T40 hade han säkert haft ett och annat att säga. T40 reser sig nämligen ståtliga 30 centimeter ovanför bordsytan, och det gör dem till ett bastant par högtalare. Vi kontaterar att Creative har lyckats bra med formgivningen: känns varken för stora eller tunga på något sätt, utan bara respektingivande massiva.

Därför hade det ju varit riktigt roligt om ljudet varit tunt och pipigt. Men Creative har uppenbarligen inget sinne för humor, för ljudet som kommer ur T40 kan närmast liknas vid en fet kotlett. Vi snackar rejäl bas (så rejäl man nu kan få utan separat baslåda), ett härligt mellanregister och avvägd diskant. Oavsett om hård techno eller akustisk kammarmusik är ditt gift: för en tusenlapp blir det inte mycket bättre än så här.

Tillverkare: Creative, se.europe.creative.com
Pris: 1 000 kr


Bose Computer Music Monitor
Hi-tech som kostar skjortan

Små högtalare med mycket ljud har blivit något av ett signum för Bose, som med avancerad teknik överbrygger nackdelarna med små högtalarlådor. Och läckra Music Monitor är en teknikspäckad historia; det skulle inte förvåna oss om Bose använt alla sina patent på en gång när de tog fram den här modellen.

Music Monitor är riktigt läckra, och i den här storleksklassen förmodligen den finaste högtalare du kan hitta. Ljudet är inte perfekt, men väldigt svängigt och behagligt. Men så var det det här med priset... Vi gillar verkligen Music Monitor, men fyra tusen är de inte värda.

Tillverkare: Bose, www.bose.se
Pris: 3 900 kr


Harman/Kardon Soundsticks II
Spelglada stickor

Harman/Kardon är ansedda hifi-tillverkaren som över en natt blev Apples husleverantör av iMachögtalare. Man ska dock inte göra sig några illusioner: det är skillnad på företagets datorprylar och tjugotusenkronorssystemen. Det nya för generation 2 är att ljudet nu kopplas in via vanlig hörlurskontakt i stället för usb, vilket gör att högtalarna funkar med alla datorer, inte bara Macar.

Den genomskinliga plasten är tjock och känns förtroendeingivande. Ljudet är fint och mycket klart. Diskanten är definierad och ren, och mellanregistret är varmt och fylligt. Men framförallt gör subbasen ett riktigt bra jobb, den levererar skön bas utan att mullra som en harkling från Hades. Och den som vill kan justera ned den med en liten kontroll på ovansidan. Riktigt bra allroundsystem!

Tillverkare: Harman/Kardon
Pris: 1500 kr


Klipsch GMX A-2.1
Alien möter Robocop

Klipsch är kanske inte så stort i Sverige, men i USA har företaget en stor skara anhängare. Klipsch har rykte om sig att göra bra grejer, så våra förväntningar på GMX A-2.1 är höga. Högtalarna ser ut att komma från en science-fictionfilm, med futuristiska detaljer och högteknologiska materialval.

Den medföljande subwoofern är bastant och levererar helt okej bas, men den stora behållningen är de små satelliterna. Fylligt, distinkt och balanserat ljud; vad vi än drar på för musik klarar systemet utmaningen med beröm. Det här är inget annat än ett ruskigt bra ljudpaket, och dessutom med en väldigt human prislapp. Kan man begära så mycket mer?

Tillverkare: Klipsch, www.klipsch.com
Pris: 1 600 kr


JBL Spyro
Skön ljudbukett

Vi måste erkänna att de här högtalarna gör oss lite skeptiska. Om Spot är annorlunda är Spyro snarare hysteriska. Den magiska svampen är kvar i form av subwoofer, men nu har den fått tillökning av ett par blommor också. Men att avfärda dem på grund av det lite galna utseendet vore ett misstag; för när vi lyssnar en stund (det hjälper att blunda) hör vi snart att vi har att göra med en högtalare som menar allvar.

Ljudet är i princip identiskt med Spot, och vi misstänker att det helt enkelt är samma teknik i olika förpackning. Fusk? Spelar väl ingen roll. Inte när det låter såhär bra.

Tillverkare: JBL, www.jbl.com
Pris: 1150 kr


Fostex GY-1
Lyxig kon med fattigt ljud

Märket Fostex är känt i ljudkretsar, bland annat för sina studiomonitorer, och därför har vi stora förväntningar på GY-1. Det här är en väldigt speciell högtalare, om man nu kan kalla den här svintunga haubitsen för det. Konen ställs på bordet eller en annan plan yta, och orsakar vibrationer som fortplantas till underlaget som därmed alstrar ljud. Idén är skoj, men ljudet är allt annat än kul.

Visst, monoljudet är rent och klart, och diskanten är helt okej. Men mellanregistret är tunt och drar vi på lite elgitarrer grötar det snabbt igen. Vi sätter på lite klassisk musik men stänger av innan någon anmäler oss för misshandel. Basen är svag, och framförallt inte snabb nog. Vi gissar att det beror på underlaget– en av utmaningarna med att bygga en bra bashögtalare är att göra ett stort element för att få djup bas men ändå få det att röra på sig snabbt. GY-1:an använder vårt skrivbord som element, och träskivans vibrationsfrekvens är helt enkelt åt skogen. Slarvigt av skrivbordstillverkaren att inte tänka på detta...

Tillverkare: Fostex, www.fostex.com
Pris: 700 kr


D’feldt Audio Engine 2
Så ska det låta!

Äntligen! Sedan AudioEngine 2 släpptes på marknaden har den i princip hyllats av varenda tidning som testat. Nu sällar vi oss till den skaran: de här kassaskåpen i miniformat är fantastiska. Tunga, handbyggda med guldpläterade ingångar, kevlarförstärkta element – allt andas kvalitet.

Ljudet är kristallklart. Basen är förstås inte så djup, vi har trots allt att göra med en högtalare som inte är mycket fetare än ett paket matlagningsgrädde, men den bas som finns är fyllig och rapp. Ljudbilden kan enklast beskrivas som transparent; AE2 återger och lyfter fram musiken utan att färga ljudet nämnvärt, och de är kort sagt en njutning att lyssna på. Dessutom klarar de förvånansvärt hög volym - utan att dista. Ett par riktiga hifi-högtalare i miniformat. Synd bara att priset är allt annat än mini.

Tillverkare: D’feldt, www.dfeldt.se
Pris: 1 800 kr


Bose Companion 2 Series 2
Bose pallar trycket

Bose har ju varit kända ett bra tag för sina mikroskopiska hemmasystem, och är kanske den enda tillverkaren som faktiskt fått fram drägligt ljud ur små, små satelliter med baslåda på golvet. Companion 2 följer Boses tradition, såväl utseendemässigt (har de patent på den grå färgen?) som ljudmässigt. Kort sagt: högtalarna ser ut som trista datorhögtalare, men ljudet är en njutning.

Detaljerat och krispigt, med djup och snärtig bas. Mellanregistret är fylligt, precis som det ska vara. Vår enda egentliga anmärkning är diskanten, som är något för vass. Om du gillar att lyssna på hög volym kommer du att uppskatta “soft clipping”-funktionen, som helt eliminerar distortion genom att helt enkelt dra ner volymen innan högtalarelementen spricker.

Tillverkare: Bose, www.bose.se
Pris: 995 kr


Bose Companion 3 Series 2
Lyxigt paket

Companion 3 är som namnet visar ett steg ovanför Companion 2. Istället för två traditionella datorhögtalare får man här två små satelliter och en fet baslåda i trä. Utseendet är seriöst hemmabiogrått, stilrent men lite tråkigt.

Ljudet är en angenäm upplevelse. Fin bas, mjukt och varmt mellanregister. Ljudet har Boses speciella “loungekaraktär”, och är strikt sett mer behagligt än korrekt. Högtalarna mjukar liksom till ljudet, virar in det i sammet vilket är mysigt men inte alltid vad man är ute efter – den där sista skärpan i ljudet finns inte.

Subbasen är kraftig, och klarar mycket mer än satelliterna som blir något av en flaskhals när vi vrider upp volymen. Vi delar dock ut en guldstjärna för att Bose lyckats få en så balanserad ljudbild, basen finns där utan att dominera, och hela registret låter faktiskt bra.

Tillverkare: Bose, www.bose.se
Pris: 2 900 kr


Creative Gigaworks HD50
Baslös lyxlirare
Det är tur att man inte mäter prisvärdhet i kubikmeter, för HD50 är löjligt små. Ljudet är däremot allt annat än löjligt – det här är ettriga små rackare. Visst, ge dem något med bas att bita i och de ger upp direkt, Creative har ännu inte lyckats upphäva fysikens lagar: bas kräver större element än så här. På alla andra fronter är HD50 däremot en riktigt skön överraskning: designen är lyxig med en front som läckert nog sitter uppe med magneter, och högtalarna både ser bra ut och låter bra.

Om du gillar tanken på små, lyxiga högtalare lär du gilla HD50. Men tänk på att du får Altec Lansing-paketet för samma pengar, och det ljudet lirar i en helt annan division. I en annan liga, till och med.

Tillverkare: Creative, se.europe.creative.com
Pris: 1 200 kr


Altec Lansing FX4021
Kvalitet i kubik

Om termen “datorhögtalare” får dig att tänka på knarrande plastlådor i någon form av beigegrå nyans så är det i alla fall inte Altec Lansings fel. Det här är ett set som andas kvalitet var vi än tittar.

Subwoofern är bland de bästa vi någonsin anslutit till en dator, men mystiskt nog har Altec Lansing inte lyckats matcha ihop den med lika bra satelliter. Problemet märks när man drar upp volymen; satelliterna klarar inte av mellanregistret och hela ljudbilden blir snabbt lite ansträngd. FX4021 låter inte riktigt lika bra som de flesta tretusenkronorssystem – men så inser vi att den bara kostar tolvhundra! Om du ska ha bättre ljud för de pengarna får du leta länge.

Tillverkare: Altec Lansing, www.alteclansing.com
Pris: 1 200 kr


JBL Spot
Design från yttre rymden

JBL satsar hårt på annorlunda design, och när Spot ritades lär formgivarna tänkt på magiska svampar eller något annat kul. Och inget fel med det, de här högtalarna står ut och skäms inte för sig. Det ska de inte göra heller; under ufo-kamouflaget döljer sig ett riktigt kompetent musikpaket, med klart och distinkt ljud.

Subwoofern förser oss med relativt djup och exakt bas, och om du vrider upp volymen kommer dina grannar att hälla ner tändvätska i ditt brevinkast en bra stund innan basen ger upp.
Helt enkelt riktigt sköna högtalare för såväl musik och film som spel, om du har något emot att låta en jättechampinjon flytta in hemma hos dig.

Tillverkare: JBL, www.jbl.com
Pris: 1100 kr


Fireant FA-001
Muffligt värre
FA-001 ser ut som en fetare variant av Audio Engine 2, och stoltserar också med en iPoddocka på toppen av den ena högtalaren. Smart, men det borde funnits en usb-anslutning också så att man inte behöver byta docka för att synka iPoden med datorn. Men den stora besvikelsen är ljudet. Basen är djup, och Fireant har till och med satsat på en bass boost-knapp för den som vill leka disco. Problemet är bara att basen är för djup, på ett dåligt sätt. Den mullrar så mycket att mellanregistret överröstas, och tillsammans med en klen och mjuk diskant får man ett väldigt muffligt ljud.

Ännu allvarligare är att ljudet känns svajigt, speciellt på högre volym. I övrigt plus i kanten för just ljudvolymen, de här klarar en fest utan vidare.

Tillverkare: Fireant, www.fireant.se
Pris: 1 600 kr


Klipsch Groove PM20
Plastigt värre

PM20 är ett bra exempel på att även bra tillverkare ibland gör, ska vi säga...mindre bra prylar. De här högtalarna har inte en gram av det futuristiska utseendet hos GMX-modellerna; de både känns och ser ut som ett par ordinära datorhögtalare från valfri elektroniklada.

Även ljudet är högst ordinärt. Klipsch är ju inte någon skräptillverkare, så vi gissar att företagets lägstanivå ligger någorlunda högt. PM20 låter nämligen helt okej; basen är fyllig och mellanregistret varmt och behagligt. Men för att göra oss glada hade ljudet behövt lite detaljer också – nu låter det lite som om någon trätt ett par yllesockor över högtalarna. Inget vi går igång på.

Tillverkare: Klipsch, www.klipsch.com
Pris: i.u


Jamo i300
Bakläxa, Jamo!

Jamo skickar in ett kraftigt paket till testet. Subbasen är tung och bastant, och satelliterna är välbyggda även om de uppenbarligen kopierar Boses design. Det medföljer även en kombinerad sladfjärr med iPoddocka, men den är tyvärr riktigt plastig med fula lysdioder som blinkar och har sig.
Ljudbilden är väldigt luddig, med ett klent mellanregister och en mullrande bas som reagerar alldeles för långsamt.

Diskanten lyckas med paradoxen att vara vass och sakna krispighet på samma gång, och “loudnesseffekt” är den term som gång på gång kommer upp i testprotokollet. Det här paketet låter som demorummet på närmaste elektroniklada, där en slipsförsedd tonåring försöker övertyga dig om att det visst låter bra. Det gör det inte.

Tillverkare: Jamo, www.jamo.com
Pris: 3300 kr


Lacie Firewire speakers
Snygga men klena

Franska LaCie har satsat stort på design de senaste åren, och bland annat bjudit in kända formgivare som fått fria händer att snygga till företagets externa hårddiskar. Firewire Speakers behöver inte heller skämmas för sig, de är såväl snygga som välbyggda. Plasten är helt okej, även om vi hade föredragit att de vägde lite mer för att få lite pondus på skrivbordet.

Men hur låter de då? Sådär. Den minimala storleken gör dock att man aldrig får något större tryck i musiken, djupbasen grötar ihop fullständigt och mellanregistret känns lite tunt. Stereoeffekten är bra, men sladden mellan högtalarna borde varit minst en halvmeter längre. Vi gillar dock att ljudbilden är så neutral och att diskanten inte är vass som kan vara fallet på många datorhögtalare.

Tillverkare: LaCie, www.lacie.se
Pris: 800 kr


Philips SPA9300
Skenet bedrar

Philips kan nästan det här med lyx. Nästan. Det här hade nämligen kunnat vara testets läckraste högtalare. Philips har satsat på tunn design, fronter i borstat stål, en fet subwoofer i trä - det börjar riktigt bra. Sedan slår vi på ljudet, och ryggar tillbaka. Visst, prislappen indikerar ju att vi inte bör vänta oss ljud i high-endklass, men det här vassa skärande lätet? I ärlighetens namn bör vi nämna den djupa och faktiskt rätt trevliga basen. Men den är en klen tröst när vår vinkelslip producerar trevligare diskant och mellanregister.

När vi ändå är igång retar vi oss också på den ena satellitens skeva stativ som får den att gunga (och låta...) på vårt bord, och på den överdrivna sladdhärva som är följden av lite märklig kabeldragning. Och den kriminellt plastiga sladdfjärren som är så lätt att den hela tiden dras ner från bordet av sin styva sladd. Bakläxa, Philips.

Tillverkare: Philips, www.philips.se
Pris: 800 kr


Logitech Z4
För dig som gillar dåligt ljud

Det här är inte första gången Logitech trycker ut en datorhögtalare, och att bryta mot traditioner är tydligen inte företagets grej. Vilket inte är en komplimang. Bashögtalaren har en låda av spånskiva, vilket är rejält, men satelliterna är plastiga och rätt fula.

Ljudet är platt och tråkigt, med en bas som distar väldigt gärna och ofta. Det finns kort sagt ingen anledning att fördjupa sig i den här högtalaren och hänfalla till förolämpningar; låt oss bara konstatera att du får bättre ljud för mindre pengar på annat håll. Ett klassiskt exempel på att “billigt” och “prisvärt” inte är synonymer. Nästa!

Tillverkare: Logitech, www.logitech.se
Pris: 700 kr


Creative Inspire T10
Med inbyggt mjukmedel

Creative är ju ett riktigt datortillbehörsmärke, och mycket riktigt är T10 en typisk datorhögtalare av den gamla skolan. Fast Creative har ryckt upp sig: T10 har en avsevärt bättre byggkvalitet än de vanliga mjölkpaketen i datorgrå plast i elektronikhandeln, och den svarta pianolacken är riktigt snygg.
Även ljudet är helt okej med tanke på priset. Anständig bas, relativt djup men ändå detaljerad. Ett fylligt mellanregister och en mjuk diskant bidrar till ett ljud som inte kommer att göra någon upprörd. Men högtalarna softar till det alldeles för mycket, du som kommer ihåg hur ett gammalt kromband låter när man slår på Dolby B vet precis vad vi pratar om.

Tillverkare: Creative, se.europe.creative.com
Pris: 400 kr


Fler test: m3.idg.se/tester