Noise cancelling-tekniken är inte helt ny, även om det först är på senare år den hittat ut till produkter som vanliga löntagare har råd att köpa. Från början användes tekniken mest av piloter som tyckte om att kunna höra kontrolltornet utan att landningsanvisningarna dränktes i brummandet från fyra propellrar.

Och det är också precis den typen av ljud som lurarna än idag hanterar mest effektivt: statiska, lågfrekventa brusmattor. Så kallat akustiskt brus.

Bus med brus
Förklaringen till det står att finna i hur tekniken fungerar: något förenklat använder lurarna en mikrofon som plockar upp miljöljuden, och skapar sedan ett “antiljud” som minskar bruset. Det kanske låter som science fiction, men bygger på välkända akustiska principer. Det ljud som lurarna känner av omvandlas nämligen till en elektrisk signal, passerar sedan en elektronisk krets som fasvänder signalen 180 grader, och körs sedan ut i lurarna tillsammans med musiken.

Om detta ljud sändes ut med total tystnad runtomkring skulle man uppfatta det som oljud, men tricket är fasvändningen: det konstgjorda bruset är en exakt spegelkopia av det ursprungliga bruset, och interferensen mellan ljudvågorna gör att ljuden neutraliserar varandra.

Inte perfekt
I teorin ska du nu enbart höra musiken, men i praktiken fungerar det aldrig riktigt så bra. Det beror dels på att lurarna aldrig kan isolera tillräckligt bra mot yttre oljud – en del ljud tar sig in i örat i alla fall. Dels finns det begränsningar för hur effektiv tekniken går att göra: rent teoretiskt skulle det gå att skapa en hundraprocentig brusreducering... om din trumhinna placerades inuti hörluren. En inte helt praktisk lösning.

På grund av ljudvågornas utformning fungerar brusreduceringen också bäst med lågfrekventa ljud – det perfekta bruset är just ett flygplan eller en bil i rörelse. Här fungerar den ypperligt, medan den nästan inte alls minskar oljud som är plötsliga och varierar i dynamik: barnskrik, annan musik eller tryckluftsborrar.

En annan nackdel med aktiv brusreducering är att den förbrukar ström, och flera av de testade hörlurarna kräver egen strömförsörjning i form av ett eller två R03-batterier. En ytterligare nackdel är att systemet ibland misstar elektromagnetiska fält för oljud, och får för sig att neutralisera dem. Effekten blir att man ibland får in till exempel antennsignalen från en passerande mobiltelefon som en serie pip i hörlurarna.

De testade lurarna är olika bra på att reducera brus, men vi tycker trots det inte att du enbart ska låta den funktionen avgöra. Till slut är det ju en bra musikupplevelse du vill ha, så välj den hörlur som låter bäst och känns bekvämast på ditt huvud. Se brusreduceringen som en extra bonus, vill du ha rejäl tystnad är öronproppar fortfarande överlägsna.


OBS! Vårt test är inte ett heltäckande test av alla modeller på marknaden. Exempelvis Creative, Philips och Bose har modeller som inte är med. Om intresset är stort lovar vi att ge oss i kast med ett jättetest av allt på marknaden någon gång framöver.


Sennheiser PXC 450
Så ska det låta
Testets tyngsta lur kommer från Sennheiser. PXC 450 har helt enkelt ett ljud som skulle kunna platsa i ett test för studiolurar: En väldigt ren och ofärgad ljudbild med ett klart mellanregister och en balanserad diskant. Ibland vill man kanske ha lite mer tryck i ljudet, men det är ju inte lurarnas uppgift att leverera. Sådant har man eq-reglage till.

PXC 450 andas kvalitet lång väg – till och med förpackningen är lyxig. Lurarna sitter som gjutna på huvudet, men är lite tunga, vilket känns i nacken efter ett tag. Brusreduceringen fungerar hur bra som helst, och gör sitt jobb så bra att den kan vara på jämt. En smart finess är pratknappen på luren, som tillfälligt stänger av musik och brusreducering och använder mikrofonerna för medhörning – du kan föra samtal utan att ta av lurarna. Inte dumt alls.

Tillverkare: Sennheiser,
www.sennheisernordic.com
Pris: 2 800 krSony MDR-NC500D

Überlurarna

Testets överlägset dyraste lurar kommer från Sony, och ståtar med heldigital brusreducering. Tekniken som används kallas “feedback type” och innebär att den mikrofon som används för att avlyssna det störande ljudet placeras inuti öronkåpan. Som ytterligare kaviar på löjrommen är ljudprocessorn självlärande: den analyserar löpande ljudmiljön och anpassar reduceringen efter omgivningen.

Och visst funkar det riktigt bra – om än inte så fantastiskt supereffektivt som Sony vill få det till. Dessutom är tekniken känslig för skakningar; om du headbangar till din Def Leppard börjar det knastra och blippa i lurarna. Lurarna sitter dock perfekt på huvudet, och om du bara kan hålla det still får du njuta av riktigt bra ljud.

Paradoxalt nog läcker lurarna ut en massa ljud, och det även vid blygsamma ljudnivåer. Och så är det prislappen: Visst är lurarna häftiga, och ljudet riktigt bra – men Audio Technica erbjuder nästan lika bra ljud för en fjärdedel av priset. Men vill du vara värst...

Tillverkare: Sony,
www.sony.se
Pris: 4 000 krAudio Technica ATH-ANC7

Anonym allätare

Audio Technica har rykte om sig att göra bra lurar, och nog känns ANC7 riktigt lyxiga i handen. Inget skrammel nånstans, löstagbar sladd, utmärkt passform – kvalitet!

Ljudet är av hög kvalitet även det, ANC7 lirar inte i högsta ligan men bjuder ändå på mycket fin och distinkt bas, ett varmt mellanregister och en behagligt krispig diskant. Dock känns ljudbilden lite dämpad, som om det fanns lite ludd i mittenfrekvenserna, vilket är vår enda egentliga invändning.
Brusreduceringen fungerar utan att göra något väsen av sig, men mikrofonerna har stark riktverkan och dämpar bäst om oljudet befinner sig rakt åt sidan från luren sett.
Pluspoäng för att lurarna klarar sig utan batterier.

Tillverkare: Audio Technica
Info från: www.mi7.com
Pris: 2 000 kr


Sony MDR-NC32NX
Sladdbarnet
Sonys in-earmodell har en lite...ska vi säga...annorlunda utformning, där batteriet sitter i en hållare på nacken, lite som en pannlampa som halkat ner. Lursladden är kort, med flit: mp3-spelaren ska nämligen dingla i snaran runt halsen. Det innebär att om du har en fet Ipod som vi, får du antingen skaffa en skarvsladd för hörlurskabeln eller fästa din spelare med gaffatejp.

32:orna har ett helt okej ljud, varmt och fylligt men utan den där krispigheten i diskanten man vill ha. Brusreduceringen fungerar över förväntan, men det beror säkert till stor del på att själva öronplupparna fungerar som öronproppar och effektivt stänger ute oljud.

Fast en tusenlapp på prislappen är att ta i från tårna för vad du får.

Tillverkare: Sony,
www.sony.se
Pris: 1 000 krAudio Technica ATH-ANC3
Pärla i örat

Ibland är det extra kul att testa prylar. Ett sådant ögonblick är när man öppnar förpackningen med vad som ser ut som vanliga, små in-earlurar, och upptäcker en liten pärla.
ANC3:orna är otroligt bekväma och välbyggda som få andra lurar, om man bortser från den lilla extramodulen med batterifack som hänger i sladden och verkar ha tillverkats av någon standardplast som blev över efter att det planekonomiska målet för tvålkoppar blev uppfyllt. Sånt spelar helt enkelt ingen roll, för de här lurarna rockar ändå.

Suveränt balanserat ljud med ren diskant och djup, snärtig bas – vad vi än drar på för musik låter det ruggigt bra. Och brusreduceringen är testets näst effektivaste – bara Sonys svindyra überlur är bättre.

Tillverkare: Audio Technica
Info från: www.mi7.com
Pris: 1 000 kr


Sony MDR-NC60
Bekväma lurar, obekvämt ljud

Från Sony kommer ett par stora lurar som inte ser mycket ut för i världen. NC60 är svarta och anonyma, men de känns välbyggda och med mycket bra passform och riktigt bekväma öronmuffar sitter de stadigt på huvudet.

Och tur är väl det, för när vi lyssnat ett tag slokar vi med huvudet. Ljudet är ofta vasst och ibland riktigt jobbigt, med skarp, metallisk diskant och ett mellanregister som vi polisanmält som försvunnet. Om du har en sån där loudnessknapp på stereon vet du ungefär vad du kan vänta dig.

Brusreduceringen kräver att man petar in ett batteri i ena lurkåpan, och visar sig fungera riktigt bra. Tyvärr förstärker den loudnesseffekten ännu mer, och gör diskanten ännu vassare, så vi stänger av den rätt fort. Och går vidare till nästa lur.

Tillverkare: Sony,
www.sony.se
Pris: 2 200 kr


Bose Quiet Comfort 3
Lyxfällan
Om en lur kostar nästan fyra tusen spänn måste den vara bra, eller hur? Nja. Bose QC3 är inte någon dålig lur, tvärtom, men det råder ingen tvekan om att man betalar för varumärket.
Med det sagt: QC3 ÄR en lyxig lur. Den ser lyxig ut, den känns lyxig, och att man får med två laddbara specialbatterier och en laddare med adaptrar för hela den civiliserade delen av världen gör inte saken sämre. Ljudbilden kan med lite god vilja beskrivas som varm och behagligt fyllig. Eller som att någon dragit en raggsocka över huvudet.

Brusreduceringen då? Jo, den gör sig nog bäst på flygplan, för sådär supereffektiv är den inte. Och inte går den att stänga av heller.

Tillverkare: Bose,
www.bose.se
Pris: 3 700 kr


Sennheiser PXC 250
Byäldsten har blivit gammal

Första gången vi kom i kontakt med PXC250 var för två år sedan, och inte ens då imponerade lurarna. Och till skillnad från vin har de inte heller blivit bättre med åren.

Helhetsintrycket är halvdassigt; öronkuddarna är för små och känns inte överdrivet bekväma, och den där varmkorven till batteripack som hänger i sladden är väldigt 1982.

Ljudet är i och för sig rent, med distinkt bas och ett bra övre register, men inte bra nog för att dra upp våra mungipor. Vi önskar att vi kunde säga något gott om brusreduceringen, men den brusar som ett vattenfall och ger ljudet en sån där unken bass boost-karaktär. 1982, som sagt.

Tillverkare: Sennheiser,
www.sennheisernordic.com
Pris: 1 100 kr


Logitech Noise Cancelling Headphones
Budgetljud till fullpris

Med ett lägre pris skulle Logitechlurarna-med-det-långa-namnet kunna vara riktigt intressanta. Vi har nämligen att göra med en helt okej ljudupplevelse: fin bas, ren diskant godkänt mellanregister. När vi spelar akustiskt låter vissa sångare väldigt ansträngda, det saknas tryck i de övre delarna av mellanregistret. Det kan vi leva med när det gäller en budgetlur. Fast nu är ju inte Logitechs modell någon budgetlur, den plastiga finishen till trots.

Och vad är tanken att man ska ha brusreduceringen till? Visst, den funkar väl hyfsat, men brusar så mycket i sig själv att man snabbt vill stänga av den. Fast när man väl gjort det låter lurarna mycket sämre, basen försvinner i etern någonstans och ljudet blir platt och trist. Hur löser man det dilemmat? Enkelt, man köper andra hörlurar.

Tillverkare: Logitech,
www.logitech.se
Pris: 1 000 kr


Fler test: m3.idg.se/tester