Har du dreglat över Sharps eller Loewes tv-apparater med inbyggda hdtv-mottagare med stöd för marknät, kabel och satellitsänd tv? Eller har du kanske rent av slagit till på en apparat med inbyggd box för hd i hopp om att kunna se fotbolls-EM och OS i sommar utan extra box i tv-bänken? Tyvärr måste vi ge dig det tråkiga beskedet att hdtv-mottagaren i din tv än så länge är tämligen oanvändbar.
Godkänd eller icke godkänd…

Com Hem gör numera som Canal Digital och Viasat, de parar ihop programkorten med mottagare (och då endast godkända sådana). Och eftersom vi ännu inte har några inbyggda hdtv-mottagare för satellit- eller kabelsänd tv som har godkänts kan du heller inte ratta in några kanaler den vägen. Inte heller via en htpc med tv-kort, även om hårdvaran är på plats. Undantaget är om du skulle lyckats övertala leverantören att undgå regeln (vissa användare sägs ha fått sina abonnentkort ihopparade med icke godkända externa boxar), eller om du har ett gammalt programkort utan den nya spärren.

Problem och möjligheter
Fram tills början av året hoppades många på det marksända alternativet, som har testkörts sedan fotbolls-VM 2006. När nyligen beskedet kom att inga hd-kanaler beviljats sändningstillstånd över den nya (så kallade sjätte) muxen blev många besvikna och nu är det klart att det inte blir någon EM-fest i hd i sommar den här vägen. De flesta vi har pratat med tror att vi tidigast om ett år eller två kan räkna med att få till ett hd-utbud i marknätet.

Ännu värre i sammanhanget är att det också påbörjas en generell övergång till mpeg 4. Detta gör att många mottagare som sitter inbyggda i nya tv-apparater och boxar inte kommer att kunna ta del av nya kanaler, vare sig i sd eller hd. Omkring 2014-2015 skall alla ha bytt ut sina mottagare till mpeg 4-kompatibla produkter och fram till dess kommer man gradvis att erbjuda nya kanaler som skall locka dig att byta box tidigare. Kommer man då att kunna uppgradera sin hd-box så att den hanterar mpeg 4-sändningar? Martin Sigurdson, tekniskt ansvarig på Dilog, ger oss lite hopp i den frågan.

– Flera företag inser att många människor felaktigt kommer att känna sig lurade när vi går över till mpeg 4, och att många inte kommer att vilja byta box. Det som egentligen händer är ju att utbudet breddas ytterligare och att utbudet blir betydligt större. Vill man ha kvar samma utbud som tidigare behöver man ju inte byta box, men vill man komma åt det nya utbudet behövs en mpeg 4-klar box.

Sådana boxar finns redan idag och uppgraderingsmoduler i form av CA-moduler med inbyggd mpeg 4-avkodare är redan på gång. Med hjälp av en sådan kan man eventuellt förlänga livet på sin digitalbox, säger Martin Sigurdson.

– Steg två i planeringen för marknätet är att utnyttja vhf-bandet och då borde det finnas plats för hdtv-kanaler. Förhoppningsvis kommer man att starta utsändningar i den sjätte muxen redan i år.

Vi hoppas att han har rätt och att du snart kan ratta in åtminstone en kanal via marknätet. Tills vidare är dock inbyggda hd-boxar ganska värdelösa.


Denna artikel är en del av M3s stora HDTV-special:

Del 1: Guiden, operatörerna, kanalerna och innehållet
Del 2: Boxfällan -Tusentals hdtv-mottagare har blivit värdelösa
Del 3: Test - Boxarna
Del 4: Köpguide: tv-apparater för alla plånböcker
Del 5: Fredag: Spela in i hdtv