När det kommer till inspelning av hdtv finns det en mängd olika lösningar på marknaden. Hdtv-boxar med inbyggd hårddisk, multimediadatorer, elvispar med lcd-skärm...nåja, ge det nåt år. (Men kom ihåg var du läste det först.) Vad du är ute efter är en pryl som är någorlunda smidig att använda, har de funktioner du behöver och ger dig bra kvalitet på det inspelade materialet. Resten är en smaksak. Så vad har vi att välja mellan?

Användarvänlighet

Mest lättanvända är digitalboxarna med inbyggda hårddiskar. Mängden finesser som erbjuds varierar mellan tillverkarna, men det brukar så gott som alltid finnas någon form av timeshiftfunktion (som låter dig pausa ett program och sedan fortsätta titta där du slutade medan resten spelas in i bakgrunden).

Likaså varierar storleken på hårddisken, vanligen mellan 80 och 250 gigabyte. Idag finns tre godkända boxar som garanterat fungerar med betalkanalerna: Canal Digitals hd-box (som tillverkas av Sagem), Viasat Plus HD (Pace DS810) och Dilogs Navigator för det digitala marknätet. Du får allt i ett enda skal, med en enda fjärr och inga sladdar som måste kopplas rätt.

Valfrihet och über-valfrihet

Är du inte rädd för lite pyssel och dessutom gillar lite mer valfrihet kanske en fristående hårddiskinspelare lockar mer. Här finns också lite fler prylar att välja mellan, såväl med som utan dvd. Kolla bara att det verkligen finns hd-stöd, och att den kan ta emot sändningar i hd. Att prylen “har stöd för hd-signaler” kan i värsta fall innebära att bilden skalas om till sämre kvalitet. Se till att den klarar 1080p, så är du säkrad för ett tag framöver.

Nästa steg är en renodlad htpc, en dator som fungerar som dumburk. Här blir det genast mer komplicerat, då olika chassin och tv-kort har olika för- och nackdelar, och dessutom ska man välja mjukvara man trivs med. Samtidigt ökar förstås valmöjligheterna; du kan utöka hårddiskutrymmet vid behov och använda htpc:n till allt datorrelaterat.

Förutom själva datorkomponenterna behövs ett tv-kort med hd-stöd. Här finns det ett par modeller att välja mellan, till exempel Hauppages Win TV Nova HD-S2 eller Win TV-HVR4000. Båda kostar runt 1 500 kronor, och tar in digitala satellitkanaler och därigenom tillgängliga fria hd-sändningar, t ex Astras Pro7 HD eller SAT1 HD. Däremot klarar korten varken marksänd digital-tv eller någon av de svenska betalkanalerna som sänds i hd.

Om du vill vänta

Om inget känns rätt kan du vänta in bluray-inspelarna, som flera tillverkare har på gång. Panasonic, som var först att släppa en blurayspelare i Europa satsar hårt på sin hd-image, och där ingår förstås även apparater med inspelning.

I Japan (var annars?) finns redan flera modeller ute, och priserna börjar på motsvarande 4 500 kronor för de enklaste modellerna utan hårddisk. Räkna dock med att priserna här blir något högre, när spelarna väl dyker upp i Sverige.


Digitalboxar med hårddisk


Ingen klarar allt, och det gäller även digitalboxar. Lyngbox LB-ST1 är en lyxig hdtv-satellitmottagare med dubbla tuners, en 160 gigabytes hårddisk och finfin inspelning i hd. Men den saknar kortplats, så du kan bara titta på och spela in fria kanaler - vilket känns snålt när man pyntat 6 500 kronor. Finns på fyndborsen.se

Maximum C-8000 är en annan modell, som passar dig som har digital-tv via kabel-tv från Svesat, Gothnet eller Skellefteå kraft. För 5 700 kronor får du en hårddisk på maffiga 320 gigabyte, inbyggd mediaspelare, hdmi-utgång och timeshift – men ingen riktig hd... Finns bland annat på www.expert.se


HD på vanlig dvd


Hd-dvd, är inte det stendött? Jo, men det hindrar inte Toshiba Vardia RD-A301 att vara en intressant produkt. En av fördelarna med hd-dvd är ju kompatibiliteten med vanliga dvd-skivor, och det utnyttjar RD-A301 genom att erbjuda två timmars inspelning i hd-kvalitet på en vanlig dvd-r-skiva. Det blir möjligt genom att använda mpeg4 istället för vanliga dvd-kodningen mpeg2.

Problemet är att den skivan sedan bara kan spelas upp på en RD-A301:a. Och att RD-A301 bara säljs i Japan. Men det ryktas om en bluray-modell med samma finesser i övrigt, och då blir det genast väldigt intressant. När den kommer hit vågar vi dock inte spekulera i, och Toshiba varken bekräftar eller dementerar. Mer info i sinom tid på: www.toshiba.com


Jukebox med inspelning


Dvicos Tvix-serie har nyligen begåvats med ett par hd-modeller. M7000 kostar cirka 4 500 kronor, och klarar av att spela in fria marksända tv-sändningar med 1080i-upplösning om den extrautrustas med en mottagare.
Enda problemet är att det inte finns någon inbyggd kortläsare, så vill du spela in betalkanaler måste du koppla den till en digitalbox. Kanske inte det smidigaste valet, men fördelen är att du kan lagra en massa annat på hårddisken: musik, bilder och filmer i mängder av olika format. Mer info: www.tvix.co.kr/Eng/


Htpc mest komplett


Du som väljer en htpc har mest att välja på, men de flesta htpc-burkar säljs i lösa delar. Om du inte vill/orkar/kan sätta ihop en htpc själv finns till exempel FIC Spectra, en färdigbyggd htpc med hårddisk på 500 gigabyte, Intelprocessorer, dvd-brännare och Windows Vista för strax under 7 000 kronor. Mer info: mrpc.se

Dock måste du komplettera med en digital mottagare av något slag, för det ingår varken kortläsare eller ens antenningång. Exempelvis Win Nova-serien från Hauppauge: www.hauppauge.com


Denna artikel är en del av M3s stora HDTV-special:

Del 1: Guiden, operatörerna, kanalerna och innehållet
Del 2: Boxfällan -Tusentals hdtv-mottagare har blivit värdelösa
Del 3: Test - Boxarna
Del 4: Köpguide: tv-apparater för alla plånböcker
Del 5: Spela in i hdtv

Läs också: Dags att köpa tv? Här är allt du behöver veta om 4k och hdr – innan du slår till