POI står för “Point of Interest”, eller intressepunkt på svenska och är en väldigt vettig funktion på en gps. De flesta som skaffar gps tänker på hur bra det blir att slippa sitta med skrynkliga kartor i bilen och riskera att köra fel, och hur bekvämt det är att hela tiden få röstinstruktioner till resmålet. Intressepunkter är en rätt perifer grej, tänker man.

Tills man sitter i bilen på den där långresan, och märker att en bensinstation skulle sitta fint. Gärna så snart som möjligt, så man slipper skicka iväg svärmor längs vägen med en tom bensindunk. Här blir det plötsligt väldigt behändigt med en fungerande POI-lista i gps-en: tryck på “POI i närheten”, bläddra fram kategori bensinmackar och en sekund senare har du en lista på närliggande tankställen. En annan angreppsvinkel som de flesta navigatorer erbjuder är att visa intressepunkterna direkt på kartbilden. Här du till exempel få upp symboler för biltullar, fartkameror, sevärdheter eller vad du nu vill.


En sevärdhet som båda kartor hade med...


...men den här pizzerian var tydligen ointressant.

Både Tele Atlas och Navteq har fyllt sina databaser med tusentals POI-uppgifter, och vi hittar såväl biografer och pizzerior som jourtandläkare som frisörer. I Jönköping testar vi att ta ut en rutt till sjukhuset: Båda kartleverantörerna har lagt in det som POI. Men Navteq har lagt in akutintaget, medan Tele Atlas leder oss till besöksparkeringen. Vi föredrar Navteq, eftersom det är bättre att komma till akuten av misstag än blödande hamna på besöksparkeringen.

I övrigt är det väldigt jämnt mellan de konkurrenterna. Vi upplever att Navteq ibland har fler udda intressepunkter inlagda, som frisörer och utsiktsplatser, medan Tele Atlas är mer pålitligt när det gäller hotell, och restauranger. Ingen av deltagarna trampar dock i klaveret ordentligt, stora och viktiga intressepunkter finns alltid med. Fast Tele Atlas är snäppet vassare, speciellt ute på mindre orter där den hittar lokala matställen och liknande lite oftare.

Vinnare rond 1:


GPS-KARTTEST 2008: Navteq vs Tele atlas

-Upptakten

-Rond 1:Intressepunkterna

-Rond 2:
Vägnamn och husnummer

-Rond 3:Stadskörning

-Rond 4: Landsvägskörning

-Vinnaren!