Andra ronden i vår kartfajt är här. Dagens uppgift består av att hitta rätt gata, inklusive husnummer. Nu testar vi inte hur effektiv rutt navigatorn kan lägga, utan bara huruvida en adress finns med eller inte.

Om du följt vår resa genom Sverige minns du säkert att testpatrullen stötte på just patrull i Göteborg. Vi hade nämligen tänkt oss att åka in på Avenyn, men glömde att gatans fulla namn ju är Kungsportavenyn. Det här är förstås ett banalt fel, men likväl har Navteq tänkt på detta och lagt in både “Avenyn” och “ Kungsportavenyn” i kartmaterialet. TeleAtlas kan knappast klandras för att bara ha gjort rätt och lagt in det korrekta namnet, men hade vi alltså inte haft tillgång till Navigonen med Navteq-kartor hade vi inte hittat rätt i Götet. Delseger till Navteq, med andra ord.

När vi “torrsurfar” på hotellrummet, bara för att jämföra adresser är det jämnt lopp mellan kombattanterna. Det har hänt enormt mycket sedan förra gången M3 gjorde testet: båda navigatorerna hittar så gott som alla adresser vi matar in. De ensataka missarna vi lyckas hitta består av felaktiga gatunummer; där vi till exempel vet att Storgatan 14 finns, men navigatorn ber oss att ange ett giltigt husnummer.

När resan närmar sig sitt slut är vi på väg till Telenordias huvudkontor i Stockholmsförorten Älvsjö. Kontoret ligger på Fredsborgsgatan 24, en adress som inte existerar enligt Tele Atlas. Fredsborgsgatan 21 finns däremot, men när vi åker dit blir vi guidade till en helt annan gata. Navigonen med Navteq-kartor sväljer vår inmatade gatuadress utan att tveka och två minuter senare är vi rätt.

Tele Atlas vann rond 1...

Vinnare rond 2:


GPS-KARTTEST 2008: Navteq vs Tele atlas

-Upptakten

-Rond 1:Intressepunkterna

-Rond 2:
Vägnamn och husnummer

-Rond 3:Stadskörning

-Rond 4: Landsvägskörning

-Vinnaren!