När fjolårets testpatrull gjorde sin Sverigeresa kom de hem med nedböjda huvuden och ett fullklottrat testprotokoll. Totalt hittades flera hundra fel av olika kaliber.

Vi konstaterar med glädje att det hänt massor sedan förra gången: idag kan du lita på din gps i mycket högre utsträckning. Både Navteq och Tele Atlas har gjort massiva förbättringar av sitt kartmaterial, och har du en gps som har något år på nacken är det definitivt värt några hundra att uppdatera kartorna.

Men även om det blivit bättre är allt inte perfekt. Städer är till sin natur extra svåra eftersom det byggs och ändras rätt mycket. Under vår resa körde vi genom såväl små byar och gamla bruksorter som större städer. Och båda navigatorerna gjorde fel vid några tillfällen. I Rödeby finns till exempel en rondell som varken Tele Atlas eller Navteq lagt in. Och då har den ändå funnits där något år, enligt infödingarna.

I Jönköping hittade vi det grövsta felet: Munksjöbron, som enligt uppgift åtminstone funnits i två år, saknas helt i Tele Atlas-kartan. Tomtomen vill guida oss via en rondell som inte heller finns längre, och vi tvingas köra en omväg via nästa bro. Extra illa med tanke på att bron byggdes för att avlasta vid morgonens trafikrusning, så vi blir extra sena. När vi gör om samma rutt med vår Navigon med kartor från Navteq finns bron naturligtvis med. Vi åker ut på bron, och vid det här laget tror Tomtomen att vi har en amfibiebil, guidas rött i alla korsningar och når destinationen hur smidigt som helst.

Munksjöbron àla gps:

Navteqs karta visar bron...


Enligt Tele Atlas åker vi på vattnet.

Mönstret upprepas vart vi än kommer: I Umeå vill vi ta oss till turistbyrån, och Tomtomen tycker då att det är en god idé att åka över en gågata och över ett torg med bilförbud. Helt galet. Navigonen är inte perfekt då den också vill att vi åker in på en gata där tillstånd krävs, men försöker i alla fall inte döda oss genom att få oss att åka mot körriktningen.

Vinnare rond 3:

Därmed har Navteq vunnit två av tre ronder. Imorgon rond 4, landsvägskörning och vi utser en totalsegrare.


GPS-KARTTEST 2008: Navteq vs Tele atlas

-Upptakten

-Rond 1:Intressepunkterna

-Rond 2:
Vägnamn och husnummer

-Rond 3:Stadskörning

-Rond 4: Landsvägskörning

-Vinnaren!