Å andra sidan är det få som kunde avlett uppmärksamheten från Apples cirkus, så vi klandrar dem egentligen inte, även om dagen innan eller efter hade varit lite bättre.

Omnia i900 tar från Samsungs Armanilur och smartluren i780, med en stor pekskärm och en touchpad mitt emellan svara/lägg på-knapparna. Precis som Apples lur är den hårt vinklad mot video och multimedia. Omni har däremot mer muskler.

Minne: båda lurarna har 16 gigabyte inbyggt minne, skillnaden är att Omni också har minneskortsuttag vilket gör att när den släpps så kan minnet dubblas.

Musik: Omnia har stöd för Ogg-filer, det hör verkligen inte till vanligheterna bland musiklurar. I övrigt piskar den Iphone när det gäller formatstöd.

Video: Ipod 3g kan köra videos, precis som Ipoden kunnat i ett par generationer. Dock med begränsat formatstöd. Omnian fixar istället DivX / XviD / H.263 / H.264 / WMV / MP4 samt även något så simpelt som videofilmande, något Apple glömde bort.

Foto: Två megapixlar med fixerad fokus och geotaggning mot fem megapixlar med autofokus, ansiktsigenkänning, leendeigenkänning, geotaggning och fotolampa. Även om det inte nämns klarar säkert den senare av mms också, eftersom det är en självklarhet. Behöver vi ens nämna vilken som är Omnian.

Skärm: Iphone vinner faktiskt här: 3,5 tum mot 3,2 tum.

Anslutningar: båda lurarna har gps och wifi inbyggt. Båda kör blåtand, men bara Omnian klarar at stereoheadsets och filöverföring. Även dlna-standarden och fm-radio finns inbyggd i Omnian.

Måtten: Mer eller mindre dött lopp mellan de två. 112 x 56.9 x 12.5 millimeter för Omnian och 115,5 x 62,1 x 12,3 millimeter för Iphone.

Tillgänglighet:
Iphone kommer först, 11 juli. Omnian dyker upp först i oktober.

Hype: Iphone = oändligt. Omnia = vi missade att skriva om den tills idag.

Pris: omöjligt att jämföra. Omnian kommer nog landa på runt 7000, medan Apple vägrar ge oss ett pris utan döljer det bakom kraftigt subventionerade abonnemang.

Att Omnian kör Windows mobile kan säkert underlätta eller stjälpa för en del användare, men sett till många av de grundläggande funktionerna för mediatelefoner så står inte Iphone en chans. Något den inte gjorde i sin första version heller, vilket inte hindrade den från att bli framgångsrik.

Gränssnittet var den första Iphone-modellens styrka, en match som kanske Iphone vinner återigen. Vi får se i höst. Då kan vi också se fram emot att jämföra den med Sony Ericsson Xperia, och kanske, kanske en Androidlur.