Priskriget har gjort det riktigt billigt att surfa mobilt. Alla operatörer erbjuder flatrate i form av ett fast pris; hur mycket du än surfar kostar det lika mycket. Den stora skillnaden är hur mycket du får surfa, flera operatörer garderar sig nämligen mot vad de kallar “extremt” användande genom att begränsa farten efter en viss trafikmängd. I teorin kan du alltså ladda hem hur mycket du vill, men det blir inte mycket när hastigheten strypts till 3 kbit per sekund. Problemet är att man som kund inte alltid vet var trafikmängden ligger, och då blir “extremt användande” en tolkningsfråga. Är det extremt att köpa tio album på iTunes? Att tanka hem provversioner av Creative Suite CS3 från Adobe? Eller är det pirattankandet av filmer operatörerna skyddar sig mot?

Så här ser det ut, operatör för operatör:

Glocalnet
Pris: 189 kr/månad
Trafikgräns: Förbehåller sig rätten att sänka hastigheten till 30 kbit/s om trafiken överstiger 5 GB per 30-dagarsperiod. Spärren kan höjas till ytterligare 5 GB samma 30-dagarsperiod för 100 kronor.

Ice.net
Pris:
199 kr/månad respektive 228 kr/månad
Trafikgräns: 5 respektive 10 GB. Därefter automatisk sänkning av hastigheten till 30 kbit/sekund under resten av kalendermånaden.

Tele2
Pris:
189 kr/månad alt 99 kr/månad
Trafikgräns: Tele2 erbjuder också två alternativ, med gräns på 5 respektive 1 GB per månad. När trafikgränsen uppnåtts sänks hastigheten till 30 kbit/s.

Telenor
Pris:
199 kr/månad
Trafikgräns: Säger sig inte ha någon trafikgräns, “surfa obegränsat till ett fast pris”.

Telia
Pris:
199 kr/månad alt. 99 kr/vecka utan bindning
Trafikmängd: Telia har ett onödigt snårigt abonnemangssystem, med pris per överförd megabyte som dock varierar beroende på abonnemangsform. “Fastsurf” för 199 kr per månad ger rätten att överföra 5 GB, sedan stryps hastigheten till 30 kbit/s. “Kväll och helg” ger fri surf på just kvällar och helger, men kostar 12 kr per MB övrig tid. Och hela 3,75 kr/MB i surfzoner med wifi. Fast aldrig mer än 399 per månad. Veckosurf kostar 99 kr per vecka, med fri trafik upp till 5 GB.

Tre
Pris:
199 kr/månad
Trafikgräns: Uppger ingen trafikgräns, utan hänvisar till luddiga “fri trafik”:
– Nej, det är inget luddigt med det, betonar presschefen Erik Hörnfeldt. Vi har kapacitet så det räcker.
Men om jag toksurfar och tankar hem en massa tunga filer?
– Som sagt, kapaciteten räcker. Du kan ersätta ditt fasta bredband med vårt om du bor så att hastigheten blir likvärdig. Däremot begränsar vi professionellt användande, om du sätter upp en server eller liknande så att trafikmängden blir extrem och andra kunder lidande.Totalpriset avgör?

Eftersom det för närvarande råder priskrig på mobila bredband är det svårt att räkna fram en korrekt månadsavgift som kan jämföras mellan operatörerna. Samtliga har någon form av erbjudande, där man antingen bjuds på månadsavgift, inträdesavgift eller gratismånader när man binder upp sig för en längre period. För att kunna jämföra bredbanden har vi därför utgått från ett abonnemang med 5 GB trafik och 18 månaders bindningstid, samt förutsatt att du inte är kund sedan tidigare och dessutom behöver ett modem. Då ser det ut såhär, totalpris för 18 månader:

Glocalnet: 2367 kr
Ice.net 2638 kr
Tele2: 2367 kr
Telenor: 2638 kr
Telia: 2388 kr
Tre: 3235 kr

I kalkylen har vi inte räknat med eventuella fakturaavgifter, eftersom de dels är avdragsgilla, dels i flera fall kan undvikas om man betalar via autogiro. Däremot har vi räknat med frakt och anslutningsavgift i de fall det inte ingår. Om du redan har ett modem är månadskostnaden i princip densamma, men däremot slipper du ofta bindningstiden. Detsamma gäller om du har ett SIM-kortsfack i din bärbara dator.

Skillnaden i pris är rätt liten – utslagen på 18 månader är skillnaden mellan det dyraste bredbandet och det billigaste 48 kronor per månad. Prismässigt är Glocalnet och Tele2 vinnare, men Telenor är inte så fasligt mycket dyrare och erbjuder fri trafik. Även Tre är ett vettigt alternativ med sin fria trafik, trots att operatören har högst pris.

Rondvinnare:
Lättsurfare: Tele2 och Glocalnet
Storsurfare: Telenor och Tre

Imorgon avslöjar vi totalvinnarna!