Vi har testat samtliga leverantörer av mobilt bredband, och att välja en vinnare är inte lätt. Flera av operatörerna har nämligen visat sig vara duktiga på olika saker, och det som du tycker är viktigt kanske någon annan helt struntar i. Vi har därför delat upp prispallen i tre kategorier:

Bästa allroundnät: Telenor/Glocalnet
Telenor och Glocalnet erbjuder båda suverän täckning och stabila, pålitliga uppkopplingar med snarlik hastighet – de båda använder sig ju trots allt av samma nät. Telenor är snäppet dyrare men har å andra sidan ingen trafikgräns, vilket vi skattar högt. Dessutom uppmätte vi marginellt högre hastigheter med Telenor än med Glocalnet, även om just detta verkligen var marginellt.

Daniel Dersén, marknads- och försäljningschef på Glocalnet, är ni nöjda med resultatet?
– Självklart. Speciellt med att vi inte fick en enda felmarkering, vi vill ju att vårt bredband alltid ska fungera.
Samtidigt är det inte det snabbaste bredbandet?
– Nej, men vi tror på att erbjuda en generellt konkurrenskraftig produkt. Vi lovar fart som vi kan leverera, en del operatörer vill ju gärna gå på knock men vi föredrar att vara jämna och bra. Dessutom är priset viktigt för oss.

Bästa storstadsnät: Tre
Tre fick lite problem med uppkopplingen på ett par ställen, men i Stockholm och Malmö är Tre kung. Speciellt i Stockholm, där vi uppmätte hastigheter på över 5 megabit/s och över 1 megabit/s i upplänk. Dessutom lovar Tre att den fria trafiken verkligen är fri trafik, vilket gör Tre till ett möjligt alternativ till fast bredband för dig som bor i storstaden. Ute i landet är Tre inte fullt lika bra som Telenor eller Glocalnet, så du får väga in hur ofta du är i sommarstugan med datorn och dessutom kolla var sommarstugan ligger – kanske är det full rulle även där.

Erik Hörnfeldt, presschef på Tre – ni är den snabbaste operatören. Börjar det inte bli fullt i näten?
– Inte en chans! Till skillnad från de flesta andra operatörer började vi med 3G-nätet, vi har inga uppgraderade gsm-nät utan har dimensionerat rejält redan från början. Vi trodde ju alla dessutom att videotelefonin skulle explodera och den bandbredden får vi äntligen nytta av. I dagsläget har vi totalt 6 frekvensblock och det radiospektrum och transportnät (förbindelsen mellan radiomasterna, reds anm) som krävs för att klara trafiken tio år framåt.

Fast ni ligger ändå en bit under de utlovade 7,2 megabiten...
– Sant. Vi försöker bli tydligare på den punkten, att det är en teoretisk maxhastighet. Till hösten lanserar vi dessutom nästa generation mobilt bredband på upp till 21 mbps, då kommer man nog hamna runt 18-19 som mest, kanske runt 10-12 i snitt. I början av nästa decennium kommer nästa hastighetshöjning, då snackar vi 2-300 mbps.

Bästa specialnät: Ice.net
Vänta nu, har vi inte precis sågat Ice.net i flera av ronderna? Jo. Operatören har inte imponerat på oss många gånger. Men Ice.net har ändå ett par äss i rockärmen: Det fungerar på ställen där inget annat gör det – ytterskärgården till exempel. Och erbjuder dessutom gratis roaming i sina nät i Danmark, Norge och Polen – vilket de är ensamma om. Smolket i bägaren är att CDMA-tekniken inte är kompatibel med de andra gsm- och 3G-näten, så Ice.net-modemen fungerar helt enkelt inte någon annanstans. Något att tänka på om du behöver uppkoppling utomlands.

Rickard Slunga, ni hade överlägsen täckning på ett fåtal ställen, och erbjöd megabithastighet där ingen annan gjorde, men annars är det rätt mediokert resultat?
– Nja, vi har fortfarande geografiskt bäst täckning, även om det kanske inte framgår av just era mätplatser. Och vår teknik har samma prestanda i hela landet, det är vi ensamma om. Och vi överträffar faktiskt vår täckningskarta, även om vi förstås jobbar på att bli ännu bättre.
Vad har ni för planer för framtiden?
– Vår största prioritet nu är att få upp hastigheten i näten, det går att få ut en del mer och vi jobbar på det just nu. Sedan räknar vi med att kunna expandera och erbjuda ännu bättre täckning.