Efter lång väntan kom så Iphone äntligen till Sverige i form av den uppdaterade 3G-versionen. För det är just en uppdatering det handlar om, till det yttre är telefonen väldigt lik föregångaren och gränssnittet har inte förändrats nämnvärt. Men varför ändra på ett vinnande koncept, ingen annan tillverkare är i närheten av Apples touch-koncept även om flera copycats dykt upp på sistone.


Använder du telefonen mycket bör du vara inställd på att ladda den dagligen.

Snabbt tangentbord
Liksom med Ipod Touch och med den gamla Iphonemodellen som aldrig nådde Sverige styr du det mesta med fingertopparna. Responsen från skärmen är extremt bra och det är grymt smidigt att navigera runt i menyerna, bläddra på kartor och på webbsidor och hantera musik- och filmuppspelning. När du skriver text dyker det virtuella tangentbordet upp och här krävs lite övning innan du prickar rätt. Men eftersom telefonen rättar orden om du missar någon enstaka bokstav blir du snart ruggigt snabb på att skriva, redan efter ett par dagar upplevde vi Iphone-knappandet som snabbare än med en smartphone med minitangentbord. Trist dock att vi fortfarande inte kan markera text för att klippa och klistra, och att det bara är i Safari vi kan välja liggande tangentbordsläge.Uppdateringar

Vi nämnde tidigare att Iphone 3G är en uppdaterad modell, uppdateringarna är dock ganska många. Främst handlar det naturligtvis om att telefonen numera stöder 3G. En annan välkommen nyhet är gps-funktionen (A-GPS). Vi får blixtsnabbt upp aktuell position på skärmen, inte superexakt direkt men eftersom den använder en kombination av gps-mottagning och triangulering ser vi snabbt på ett ungefär vart vi är, oavsett om vi står under bar himmel eller inte. Och touchgränssnittet passar perfekt i den här typen av applikationer. Sök efter en adress eller exempelvis en restaurang eller bensinmack och du får direkt upp träffen på kartan och kan påbörja navigering. Kartmaterialet tillhandahålls av Google och du kan även välja ett se kartan som satellitbild. Det vi saknar är röstangivelser i navigeringsläge samt möjligheten att låta kartans visning anpassa sig efter färdriktningen, i så fall hade vi kunnat kasta ut vår tomtom från bilen. Tack vare den snabba 3G-uppkopplingen (Turbo 3G stöds) laddas kartorna dessutom in blixtsnabbt.


Kameran känns omodern med sina ynka 2 megapixel.

Synkning
Liksom tidigare levereras telefonen med ett gäng förinstallerade applikationer, bland annat en kalender (utan veckovy…), en smidig vädertjänst, direktåtkomst till Youtube och en hel del annat smått och gott. Och naturligtvis en suverän mp3-spelare med videouppspelning. Fortfarande måste Itunes acceptera videoformatet vilket ofta kräver konvertering, men den skarpa och fina skärmen gör att filmerna ser riktigt bra ut. Ljudet håller samma fina kvalitet som på Ipod Touch vilket är ett bra betyg, men inte heller Iphone 3G har inbyggd radio vilket är ett minus värt att känna till.

En stor nyhet för dig som vill vara synkad till max är stödet för Exchange Active Sync. Nu kan du få mail och kalenderhändelser pushat direkt till mobilen vilket är smidigt. Inom kort kommer även tjänsten Mobileme lanseras som erbjuder liknande funktioner via .me (uppföljaren till .mac). Här kan du bland annat se till att din kalender, dina kontakter och dina bokmärken alltid är synkade, både i din mac och i din pc, samt i Iphonen. Stödet för Exchange och Mobileme är en del av den uppdaterade programvaran Iphone 2.0. Har du en gammal Iphone kan du kostnadsfritt uppdatera den med samma programversion, och för en mindre slant kan du uppdatera din gamla Ipod Touch.

Du kan välja mellan vanlig karta eller satellitbild i gps-programvaran

Webbläsaren (Safari) är riktigt snabb, de flesta hemsidor laddades in betydligt fortare i vår Iphone än i en N95:a som kördes med samma uppkoppling sida-vid-sida. Och den feta och ljusstarka skärmen gör surfandet till en fröjd, något vi inte är vana vid i mobiltelefonsammanhang. Mindre kul var att batteriet dog efter drygt ett dygn när vi hade 3G aktiverat, trots att Bluetooth var avstängt och att vi inte pratade speciellt mycket i telefonen under perioden (dock surfade vi en hel del). Med 3G inaktivt förlängdes batteritiden avsevärt, men hur kul är det? Om du köper en Iphone 3G bör du vara inställd på att ladda den dagligen, i alla fall om du använder den mycket (wlan är en riktig strömtjuv).

Program via Itunes

Även om telefonen fått en hel del både stora och små förbättringar saknas dock vissa basfunktioner som vi länge sett som självklarheter i 3G-mobiler. Du kan exempelvis inte skicka mms eller spela in videosnuttar (glöm videosamtal med andra ord). Och en tvåmegapixelkamera känns så där lagom spännande i en mobiltelefon i den här prisklassen. Kameran är hyfsat snabb men bilderna blir gryniga och inte speciellt imponerande ens i fullt dagsljus. Kul dock att du kan låta telefonen geo-tagga dina bilder (baka in information om aktuell gps-position).

Via Apple store kommer du att kunna ladda hem program direkt i mobilen och tillverkaren lovar massor av spännande applikationer, en hel del i form av gratisprogram. Vi hade möjlighet att leka med några, bland annat ett bilspel där vi styrde genom att luta telefonen och ett program för att skapa musik, båda såg riktigt intressanta ut. Du kan även handla musik via Itunes Store direkt i telefonen och det fungerar riktigt bra. Provlyssna låtarna direkt sedan är det bara att shoppa på, en låt i taget eller hela plattor.


Iphone rättar automatiskt om du missar någon bokstav.

Rövarpriser
Så till den tråkiga biten – priset. När Telia offentliggjorde abonnemangsformerna blev många besvikna, speciellt efter Apples utspel om 199 dollar world wide (där man glömde nämna detaljer om bindningstid och svindyra månadsavgifter). Nu ryktas det om att även flera operatörer kommer att sälja Iphone längre fram så har du lite is i magen är det klokt att avvakta lite. Och tänk på att flatrate på datatrafik kan vara värt mycket i en sådan här mobil, speciellt om du inte ofta har tillgång till wlan. Väljer du något av Telias tre Iphone-abonnemang ingår dock även Telias Homerun-uppkoppling vilket kan vara värt en hel del för dig som ofta är ute och reser. Men priset du får betala för en Iphone 3G idag är helt klart högt.


Telia tar ordentligt betalt för Iphone 3G och det kan bli dyrt i längden att snåla på datamängden.

Den klena kameran och avsaknaden av mms-stöd i kombination med ett ganska högt pris och medioker batteritid borde ju bädda för en sågning, men det är helt enkelt inte möjligt efter nästan två veckor med Iphone 3G. Telefonen är nämligen så grymt läcker, lättanvänd och intuitiv att det bara inte går att tycka illa om den. Vill du ha det senaste i funktionsväg och den vassaste allt-i-ett-lösningen som går att köpa, då är inte Iphone 3G telefonen för dig. Apples nya nalle är dock den coolaste och mest användarvänliga smartphonen du kan köpa idag, och faktiskt den enda mobilen som vi tycker kan kalla sig Smartphone med gott samvete.


+
Grymt gränssnitt
Skärmen
GPS-applikationen

-
Kameran
Batteritiden
Högt pris

=
En extremt läcker och användarvänlig mobil för dig som prioriterar gränssnitt och design framför det senaste i funktionsväg.

Design/form 8
Funktioner 7
Bildkvalitet 4
Ljukvalitet 9
Användarvänlighet 10
Prisvärde 5

Fakta

Mått
61x115x12 mm
Vikt
135g
Band
Quad band, wcdma
Skärm
3,5 tum, 480x320 pixlar
Taltid
8h
Passningstid
250h
Minne
8 eller 16 gb inbyggt, ej utbyggnadsbart
Kamera
2 megapixel, ej autofokus
Övrigt
Gps, wlan, hsdpa