Gratis är gott, ett faktum vi inte kommer ifrån. Detta gäller även programbutiken på Itunes, där det finns en hel del gratismaterial att leka med utöver de betalprogramvaror som de samsas med.

Medan det finns mängder med smarta, utbildande och allmänt vettiga program att ta del av, så finns det också en hel del prylar som helt enkelt är fullkomligt idiotiska, poänglösa och helt enkelt asroliga att använda.

Vi kommer även att ta oss en titt på några av betalprogrammen inom kort, men idag gör vi det lite roligare.

Scribble

Paint version 0.1! ett ritbräde, fyra färger att välja mellan och även möjligheten att spara dina kreationer. Bilden här visar undertecknads självporträtt som exempel. Gör du fel, eller helt enkelt tröttnar så är det bara att skaka på telefonen så försvinner allt.

BubbleWrap

Bubbelplast är en utsökt form at tidsfördriv, nu finns den även till Iphone. Hela skärmen fylls med bubbelplast och du ska trycka bort dem. För att göra ett spelmoment av det hela så går det hela på tid och bubblorna ”återupplivas” efter en stund. Tiden är 45 sekunder och du ska poppa så många som möjligt.

Bubbles

Beskrivningen av programmet antydde att det passade småbarn som behövde tidsfördriv, men vi har lika kul åt det i alla fall. Dra fingret över skärmen för att blåsa upp ett gäng såpbubblor och spräck dem sedan genom att peta på dem. Ett riktigt antispel när det är som allra bäst (och mest meningslöst).

Lifegame

Ett spel för noll spelare. Lifegame är ett slags evolutionsteorins allra enklaste komponent. Ett gäng svarta prickar, där du kan rita dit egna prickar. Genom ett knippe regler skapade av matematikern John horton Conway myllrar livet på din skärm och decimeras ständigt tills endast ett fåtal prickar finns kvar. Poänglöst, men hypnotiskt.

Moo

Minns ni de där små runda burkarna med hål på toppen och en klisterlapp längs sidorna föreställandes något djur, där du vred på burken så kom det ut ett ljud som motsvarade djuret på klisterlappen? Moo gör din svindyra telefon till just en sådan apparat. Varför vet vi inte riktigt, men det är väl ett sätt att testa accelerometern gissar vi.

Phonesaber

Marginellt mindre meningslöst än Moo är Phonesaber. Du får en ljussabel från Stjärnornas Krig på skärmen, väljer färg på klingan och kan sedan börja svinga din telefon till ljuden av en ljussabel. Rollspelare och lajvare med förkärlek för sci-fi har hittat hem alltså.

Dicebag

Apropå rollspelare. Det är alltid jobbigt att bära med sig tärningar om du håller på med någon hobby som kräver dessa. Det kan också vara ett lätt sätt att avgöra en mindre dispyt genom att rulla en tärning. Dicebag innehåller en uppsättning olika tärningskombinationer som gör att du slipper bära med dig fysiska diton.

SimStapler

Är du en kontorsråtta som älskar ditt jobb och verkligen saknar det när du är ledig? Med simstapler får du en häftapparat på skärmen och en räknare som talar om hur många gånger du har häftat. Även ackompanjerat av en glad röst som hejar på dig efter olika antal häftningar. Definitivt årets julklapp för grabben i Office Space.

T4Two Free

Ett multiplayertennis på en telefon. Pong där du och en vän styr varsin studspinne i vardera ände av skärmen. Som en extra detalj för att skapa djup så påverkar accelerometern åt vilket håll bollen åker och hur snabbt. Kul idé som säkerligen kan leda till många sönderbrutna eller tappade Iphones.

Molecules

Kemi-, biologi- och fysiknördar kan säkert se någon nytta i att titta på 3d-renderingar av hur olika molekyler är uppbyggda. Dessutom kan de vridas på och zoomas in och ut lite efter eget tycke. Vi vanliga människor ser istället ett gäng färgglada prickar som vi kan snurra runt med, vilket inte är fy skam det heller. Bonuspoäng till den som ser vad bilden föreställer.

Det finns självklart mängder med vettiga applikationer, som nyhetsläsare, en wifi-fjärrkontroll till Itunes, kalkylatorer, vädertjänster och mycket mer som också är gratis till Iphone och som definitivt inte ska underskattas. Det här är bara ett exempel på de mer meningslösa prylarna.