Det har känts lite ensamt i M3s rökruta ett tag, sedan chefen lade tobaken på hyllan. Och när treåringen hemma började säga att pappa ryker så kändes det som att det var hög tid att göra ett försök att bli en bättre människa. Men för den som faktiskt gillar att röka kan det vara svårt att komma till skott. Då får man ta tekniken till hjälp.

Smoke ’em if you got ’em
I korthet är Smartcig en nikotininhalator med bling, där blinget i detta fall består av ett batteri och en ”atomizer” som alstrar vattenånga, värme och även driver lampan i fronten som lyser orange när du drar in. Du andas in genom filtret, och vatten/nikotinångan far ner i lungorna och ger en ”rökningsliknande upplevelse”. Den inte är godkänd av Läkemedelsverket som rökavvänjningsmedel idag, men det är utifrån det perspektivet vi testar den, för alla andra perspektiv är ganska meningslösa.

Utformningen känns inte klockren, för att uttrycka det milt. Att ”röka” på en Smartcig uppfattas som om möjligt ännu mindre coolt av omgivningen än att röka en cigarett. Tänk er en cigarett lika stor som en kulspetspenna (en kortare version ska vara på väg), med en ”glöd” som blinkar om du drar in för djupt, i mungipan så förstår ni. Inte John Wayne eller Gary Cooper direkt. Å andra sidan ger inte röken upphov till någon direkt fientlighet från omgivningen heller, och i lite nördigare sällskap blir den en omedelbar isbrytare. Och för övrigt dog både John Wayne och Gary Cooper i lungcancer.

Det finns tre varianter av filter med olika nikotinhalt och även nikotinfria. Dessa köps separat och ett filter uppges räcka till cirka 300 inandningar, vilket dock är svårt att mäta eftersom ingen inandning är den andra lik. Filtren luktar kinamat på ett svårdefinierat sätt och röken smakar väldigt lite, vilket förvisso är bättre än att få kinamat i lungorna.

Det är inte helt lätt att dra ett rejält ”bloss” och den med stor vitalkapacitet kan täppa till det lilla lufthålet på sidan för en ännu större utmaning.

Minskar suget
Vi valde att genomföra testet ungefär vid sämsta tänkbara tillfälle; vackert väder ute, en tidning på väg till tryck och ett ödesmättat fotbollsderby som ägde rum under perioden. Och visst minskar suget efter de där nuttifnutton andra cancerframkallande ämnena man drar i sig från en vanlig cigarett när man får stadig tillförsel av nikotin, trots att testarens stressnivå på grund av dessa yttre omständigheter var klart högre än vanligt. Det är dessutom smidigt att kunna ”röka” var som helst utan större risk för repressalier (men vi har fått en del misstänksamma blickar på kontoret, pendeltåget och frukostcaféet). Vår individuella upplevelse är också att man inte röker lika mycket på Smartcig som på en vanlig cigarett, inte minst för att det blir fysiskt jobbigt.

Det är väldigt svårt att sätta ett sammanfattande betyg på Smartcig. Den är inte vacker och för att den ska vara ett värdefullt hjälpmedel för den som vill sluta röka krävs det att den slår an rätt psykologiska strängar hos användaren.
Men å andra sidan funkade den riktigt bra för oss, och så mycket mer kan man kanske inte begära.


Foto: Robert Eldrim, Medljus


BETYG

+
Minskar röksuget

-
Stor och klumpig
Hög engångskostnad
Kräver viljestyrka

=
Den är inte för alla, men du som vill sluta röka utan att sluta ryka kanske har hittat det rätta hjälpmedlet.

Form/design 4
Prylfaktor 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 6

Fakta

Pris
799 kr (Filter: 69,50 kr / 5 st)

Tillverkare: Smartcig,
www.smartcig.se
Längd
117 mm
Diameter
7 mm
Nikotinhalt (filter): 18, 14, 11 eller 0 milligram
Batterikapacitet
300 inandningar/laddning
Filtrets
livslängd
300 inandningar/filter