Nikon vann en hel del respekt med sin tidigare modell D40 och dess uppföljare D40x. Deras nya instegsmodell D60 bygger vidare på dessa kameror, men några särskilt omvälvande nyheter ser vi inte till.

Högklassiga bilder
I likhet med D40-syskonen saknar D60 inbyggd fokusmotor, varför autofokusen bara fungerar med motoriserade objektiv. Den som använder ett objektiv utan motor får helt enkelt fokusera manuellt, men som hjälp på traven talar D60 om när den valda fokuspunkten är i fokus. Autofokusen erbjuder bara tre fokuspunkter, vilket skvallrar om att det är en budgetkamera, och inte heller går det särskilt snabbt att fokusera.

Inte heller bildstabiliseringen sitter i huset, men i det paket vi testar ingår ett 18-55 med bildstabilisering. Det är en god hjälp i svagt ljus, och kostar inte särskilt många hundralappar extra. Objektivet som sådant är helt okej med bra skärpa och acceptabel distorsion, men det finns bättre gluggar för den som har råd.

Som utpräglad budgetsystemkamera har D60 siktet inställt framför allt på kompaktkameraanvändare som vill ta steget upp till system. Därför återfinns sex motivprogram på funktionsratten, vilka gör kameran praktisk även för den som inte är så hemma på fotografering.

Kameran producerar också mycket fina bilder som fungerar bra utan bildbehandling, med bra sting i såväl skärpa som färger. Exponeringen är i allmänhet pålitlig med vissa tendenser till underexponering, och när vi plåtar i svagt motljus går ljusmätningen vid ett par tillfällen bort sig helt och hållet. När det gäller brus har vi dock inget att anmärka på, D60 producerar lågbrusiga bilder upp till iso 800.

Skärmsökare saknas
D60 uppvisar stora likheter med D40 och D40x, vilket i princip betyder att det är en charmerande kamera. Den är inte minst i klassen men ändå tillräckligt liten för att kunna få följa med överallt, och greppet för höger hand är närmast perfekt.

Bildskärmen är på ynka 2,5 tum vilket får ses som en aning klent, och dessutom saknar kameran popfunktionen nummer ett – Live View.

Menyerna har inte ändrats det minsta sedan tidigare modeller, däremot ser snabbåtkomsten till kamerans olika funktioner och inställningar lite annorlunda ut. Ett tryck på förstoringsknappen ger åtkomst till samtliga viktiga inställningar, men även om det ser överskådligt ut krävs det lite för mycket knapprande för vår smak.

D60 med 18-55-objektivet kostar drygt 7 000 kronor, och därmed är kameran klart billigare än exempelvis Canon EOS 450D. Den ligger bättre i handen än någon av konkurrenterna i segmentet, och är mycket skön att arbeta med.

Minst lika viktigt är att den dessutom ger högklassiga bilder, kanske de bästa bilderna i prisklassen. Det som talar emot kameran är den förhållandevis enkla autofokusen samt avsaknaden av Live View, men som instegskamera är D60 ändå ett av de allra vassaste alternativen.


BETYG

+
Mycket fina bilder
Billig
Bra ergonomi

-
Saknar Live View
Bara tre fokuspunkter

=
Att det är en budgetkamera märks främst på den simpla autofokusen och avsaknaden av Live View. Men D60 är lättjobbad och ligger bra i handen, och dessutom är den kapabel att ta riktigt fina bilder.

Storlek/form 8
Bildkvalitet 8
Funktioner 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 8

Fakta

Pris
7 190 kr (med Nikkor 18-55 f/3.5-5.6G VR)
Tillverkare:
Nikon, www.nikon.se
Upplösning:
10,0 megapixel, 3872x2592 pixlar
Skärm
/sökare:
2,5 tum, 230000 pixlar
/ja, optisk
Minne:
Sd
In/utgångar:
Usb, video ut
Mått:
126x94x
64 mm
Vikt:
495 g
exklusive batteri