Nec ger oss en stryktålig och robust bärbar dator i och med Shieldpro FC-N21S och vi kan inte annat än imponeras av datorns yttre som består av hård och kompromisslös plast med gummidetaljer. Tyngden och formgivningen ger oss förtroende nog att ta datorn i drift på fältet, i djungeln och i närmsta alpina bergskedja. Helst med snöstorm, minusgrader och isklättring med datorn hängande över axeln utan skyddande väska.

Stabil men inte snabb
Det är inget prestandamonster som möter oss under den gedigna ytan och NEC menar att detta främst beror på att de ville undvika behovet av fläktar i konstruktionen. En bieffekt är att datorn i princip är ljudlös då den enda mekaniska delen är hårddisken som i sig inte gör något väsen av sig.

Att datorn skulle klara en kallstart och användning från tjugo minusgrader gäller dock endast om man väljer den mindre och mer tåliga hårddisken på 40 gigabyte och motsvarande batteri.
Pekskärmen på tolv tum är riktigt trevlig och svarar bra på både penn- och fingermanövrar. Ljusstyrkan är i klass med de bästa bärbara och skärmen fungerar hyfsat, om inte perfekt, även i direkt solljus. Datorns vikt gör den lite klumpig att använda som en traditionell tablet-pc på stående fot men det schysta bärhandtaget hjälper till i fler än ett läge.

Skärmen är utrustad med de sedvanliga tablet-pc-knapparna för att bland annat rotera skrivbordet, visa skärmtangentbordet, trycka ctrl-alt-delete åt oss och så vidare. Tangentbordet ger oss inga vibbar åt något håll utan det fungerar som det ska även om skrivkänslan inte är den bästa vi upplevt.

Pekplattan väcker liknande icke-känslor och vi finner oss oftast använda pekskärmen eller en externt ansluten mus under testet.

Ingen Vista-plattform
Testexemplaret levererades med Windows XP men kan även fås med Linux förinstallerat. Den aningen begränsade prestandan gör detta rätt logiskt men det går att stoppa i mer minne för att uppnå totalt två gigabyte och därmed kunna köra lite mer krävande program eller operativsystem. En traditionell serieport och tillbehörskablage med skyddade kontakter gör förmodligen datorn väl lämpad för traditionella industrimiljöer.

FC-N21S är ruskigt dyr men lever upp till våra förväntningar som en tålig bärbar dator med pekskärm. Vi tvekar inte att använda den i hårda miljöer och IP54-klassningen gör den till en utmärkt dator inte bara på badkarskanten utan även i dammiga och fuktiga miljöer överlag. Den medföljande dokumentationen är för en gångs skull riktigt bra och rakt på sak.


BETYG

+
Stryktålig
Tyst

-
Dyr
Avsaknad av funktioner och prestanda
Inte vattentät

=
Tålig och robust bärbar dator som klarar de mest krävande strapatserna utan större problem. Prestanda och funktionalitet blir förstås lidande men finns det ett behov av en dator som inte bryr sig om vare sig damm, köld, fall eller vattenstänk så är NEC FC-N21S ett utmärkt alternativ.

Form/design 6
Prestanda 5
Funktioner 6
Prisvärde 5

Fakta

Pris
ca 30 000 kronor
Fakta
Tillverkare:
Nec, www.nec.se
Processor: Intel Core Solo U1400 (1,2 GHz)
Ram-minne 1 Gb DDR2
Hårddisk 40 Gb (60 Gb som alternativ)
Bildskärm: 12,1-tums pekskärm, 1024x768 pixlars upplösning
Grafik: Intel 945GM Express
Optisk enhet ingen
Portar 3x USB varav en är extra tålig, 1x serieport, hörlursuttag, mikrofoningång, Ethernet, modem, VGA, SD-kortläsare, 1x pc-card typ 2
Kommunikation Bluetooth, WLAN a/b/g,
10/100/1000Mbit ethernet, modem
Mått 284 x 255 x 48 mm
Vikt 2,5 kg
Batteritid arbete 2h 45m
Effektförbrukning idle utan laddning 17 W
Effektförbrukning last utan laddning 25 W
Effektförbrukning avstängd och batteriladdning 20-35 W
Effektförbrukning idle och batteriladdning 25-40 W
Övrigt Levereras med Windows XP eller Linux