Å ena sidan finns det bärbara datorer i segment från desktop replacements över ordinära bärbara, via reselaptops till sub-notebooks och umpc. Å andra sidan har vi smartphones som mer är vanliga mobiler med lite extra, och neråt till handdatortelefoner och tangentbordslurar. Precis i mitten finner vi en liten skara tingester som inte riktigt faller in i någon kategori alls. Nokia N810 är ett bra exempel, HTC Advantage är ett annat.

Gigant bland giganter
I grund och botten är det här en smartphone med Windows Mobile, precis som många andra lurar. Tangentbordet finns där, fast i det här fallet som magnetfästad platta som dubblar som skärmskydd när enheten inte används. Pekskärmen finns där, fast i en femtumsutgåva med den lite rejälare upplösningen 640x480 pixlar och dessutom riktigt pekfingervänlig.

Uppkopplingen med wlan, 3g och gsm finns där, men om du vill utföra samtal måste du koppla in ett headset eftersom enheten saknar inbyggt stöd för detta. Du hittar också två kameror för både foto och videosamtal, precis som på en vanlig 3g-lur. Den skiljer sig däremot genom att ha uttag för både extra usb-enheter och en extern monitor via en adapter.
Samtidigt är specifikationerna utökade en hel del, med en processor på 624 megahertz och 16 gigabyte stor hårddisk. Trots de kralliga komponenterna upplever vi dock att den är långsammare än exempelvis Asus P750 eller LG KS20, trots det betydligt fräschare operativsystemet. Advantage är nämligen den första luren vi testar som utrustats med den senaste versionen av Windows Mobile, version 6.1.

Tveksamt tangentbord
Den lösa platta som dubblar som både skärmskydd och tangentbord fästs med hjälp av magneter och innehåller som väntat inga fysiska tangenter för våra svenska tecken, dessa nås istället via en funktionstangent. Tangentbordet är väldigt platt och svarar med ljud och vibrationer istället för vanlig tangentkänsla. Det fungerar förvånansvärt bra, men känslan är ändå den lite lösare som vi brukar få hos pekskärmar, och vi hade föredragit mer knappfeeling.

Advantage ger som helhet ett lätt förvirrat intryck. Mobila Windows erbjuder inte alls samma möjligheter som en bantad version av XP eller Vista skulle ha gjort, vilket antagligen skulle gå att driva på enheten. Däremot ger den en grymt mycket bättre upplevelse i och med den större skärmen än vad mindre enheter gör. De som vill ha den fetaste smartluren på marknaden behöver inte titta längre än så här.

Men samtidigt är det en smartphone för en hel del pengar, där du lätt kan klämma in en vanlig mobil och en sub-notebook i samma prislapp och då få bättre funktionalitet genom Windows eller Linux.

Känner du att du klarar dig med Windows Mobile men ändå vill har något rejälare än exempelvis en Tytn II så är definitivt Advantage något för dig. Och den gör sitt jobb grymt bra, även om vi inte riktigt funderat ut exakt vad det är för jobb den ska göra.


BETYG

+
Grym skärm
Mer svängrum än på en mindre enhet
Rikligt med inbyggt minne

-
Saknar svenska tangenter (som vanligt)
Lite seg
Ganska dyr

=
En cool, dyr pryl med allt man kan önska sig och en riktigt fet skärm därtill.

Form/design 7
Ljudkvalitet 6 Bildkvalitet 5
Funktioner 8
Användarvänlighet 7
Prisvärde 5

Totalt betyg: 7M3:s mobilsajt

Fakta

Pris
10 000 kr
Fakta
Tillverkare:
HTC, www.htc.com
Mått: 98 x
133,5 x 16 mm
Vikt: 359g
Band: Trippelband gsm, wcdma
Skärm: 5 tum, 640x480 pixlar
Taltid: 5h
Passnings-
tid: 300h
Minne: 16 Gb
Kamera: 3 megapixel
Övrigt: Wlan, gps, hsdpa