Nokia använder den här luren som skrytobjekt. Inte för att de på något sätt är intresserade av att visa upp telefonen eller någon av dess funktioner alls. Vad som istället är objektet för skrytet är förpackningen. Som ett led i miljöpolicyn vill Nokia visa att de tänker till på alla områden. Sedan tidigare har en mobil tillverkad helt av återvunnet material visats upp som koncept, nästa steg är självklart att förminska förpackningen. Själva lådan är nämligen något av det minsta vi sett att en mobil levererats i, något som spar både förpackningsmaterial och transportkostnader.

Nyfinsk design
Själva luren har inget direkt med miljö att göra. Däremot är designen i samma blanksvarta, stilrena och egentligen rätt trista stil som de flesta andra Nokialurar prompt verkar följa i år. Det var snyggt och lite nytt på N81, men när varannan telefon från företaget ser likadan ut, bara i olika formfaktorer, så blir utseendet snabbt gammalt.

Insidan är gjord för att vara billig, men prisvärd. Orkar du leta så går luren att hitta under 1500 spänn i dagsläget. Trots det så har det inte sparats in speciellt mycket på innehållet.
Skärmen är faktiskt grymt bra för att vara en lur i den här prisklassen, något som annars är det första som bantas ner. Även kameran ligger på, för prisklassen, något höga två megapixel. Visserligen med skruttoptik och utan autofokus, men i alla fall. Dessutom har den stöd för fyrbands gsm och självklart videosamtal.

Hörbarhet nolla
Däremot har det sparats in enormt på samtalsavdelningen, vilket fortfarande 2008 faktiskt är det en telefon i första hand ska användas till. Ljudet för oss som lyssnar är rejält brukigt, knastrigt och brusigt. Det samma gäller även för mottagaren som ofta ber oss upprepa vad vi precis sagt på grund av bruset. Att något dylikt ens var möjligt från världens största mobiltelefontillverkare trodde vi verkligen inte.

Här känns det verkligen som om allt utvecklingskrut lagts på förpackningen. Telefonen har sedan fått standardkomponenter, men missat kvalitetskontrollen helt eftersom hela budgeten gick åt till att förminska förpackningen istället.


+
Ganska billig
Bra skärm

-
Undermåligt ljud

=
En helt okej lur som blir smått obrukbar eftersom ljudet suger.

Form/design 5
Ljudkvalitet 2
bildkvalitet 5
Funktioner 5
Användarvänlighet 6
Prisvärde 5

Totalt betyg: 3M3:s mobilsajt

Fakta

Tillverkare: Nokia, www.nokia.se
Beskrivning: budget 3g-lur
Rek. Pris: 1 625 kr

Mått
111x45x13 mm
Vikt
85g
Band
Quad band gsm, wcdma
Skärm
2 tum, 320x240 pixlar
Taltid
3,5h
Passningstid
290h
Minne
24mb
Kamera
2 megapixel
Övrigt