De två lurar som helt och hållet glömdes bort i krutröken från Sony Ericssons Xperia X1 var G-serien. Medan X1 går över till Windows Mobile så visade företaget att de fortfarande stödjer Symbian och gränssnittet UIQ med dessa telefoner. Men istället för att bygga stora klumpedunsar med extra allt och lite till som de tidigare velat göra med P-serien (men sällan lyckats på grund av förseningar) så handlar de första G-lurarna om att få ett så komplett och smart kontor som möjligt i samma slimmade skal som en vanlig candybar-telefon.

700 kronor är all skillnad i världen
De två telefonerna är på det stora hela identiska sett till vad de har för innehåll. G900 kostar ungefär 700 kronor mer och för det får du en knapplåsknapp, wlan och en kamera på fem megapixel istället för 3,2 som lillebror G700 har. Det är en skillnad som gör allt i världen, främst när det kommer till knapplåsknappen som förenklar det redan röriga gränssnittet.

De extra pengarna verkar även ha gått till bättre smak, eftersom vi hos G900 slipper en dammig guldfärg som ser ut att vara hemmasprayad. Nej, lilla G700 är inte vacker.
Just uppkopplingen mot wlan är riktigt enkel på G900 och görs för det mesta med minimalt antal knapptryckningar. Tyvärr är det en av få saker som fungerar på insidan av de här lurarna.


G900

Det UIQ är bra på
Gränssnittet har uppdaterats en aning från P1. Nu cirklar du igenom ett par huvudfunktioner längst ner på skärmen varpå dess underfunktioner kommer upp ovanför ikonen. Allt sköts via pekskärmen, eller via styrkorset. Efter ungefär två minuter användande använder vi bara styrkorset för navigering, varför tar vi upp strax.

Anteckningsfunktionen är en ganska vacker historia, för när du fyller luren med antingen handskrivna eller tangentskrivna små noteringar så hamnar de på en virtuell anslagstavla istället för i ett vanligt filträd. När du sedan bläddrar igenom viloläget och kommer fram till anteckningarna så visas din anslagstavla där, meningslöst men ganska gulligt.

När det gäller funktioner i UIQ så finns det mesta som går att önska till hands redan från start, men att hitta dem är en helt annan sak.

Det UIQ är dålig på
Även om vi gillar gränssnittet i viloläget så svär vi argt åt att det inte går att konfigurera på egen hand, endast en genvägsmeny med ett par underposter går att ställa in efter eget tycke.

När det gäller menynavigeringen så drabbas vi av UIQs första av tre stora problem, hastigheten. En gång av tio när vi stegar och in i menydjungeln laggar det inte, resten av gångerna får vi vänta två sekunder innan vi får gå vidare. Av någon anledning laggar det mindre när styrkorset används istället för pekpennan. Mycket beror på att Sony Ericsson envisas med tonvis med grafiskt lullull utan att ha grafikmotorn bakom för att driva det. Det är ett vanligt problem på deras vanliga telefoner också, men på UIQ-plattformen blir det betydligt tydligare.

Men stäng ner några program då, tänker ni säkert. Det för oss nämligen till jätteproblem nummer två. Längst upp i högra hörnet finns en aktivitetshanterare där du kan se öppna program och stänga dem, lär dig var den finns för du måste använda den hela tiden. Det finns inte ett program som stänger sig självt när vi går ur det, vilket snabbt gör en seg telefon ännu segare. Trots att vi går in och röjer bland öppna program med jämna mellanrum så återstår fortfarande grundsegheten.

Problem nummer tre ligger i UIQs grundnatur. Det är inte ologiskt som Nokias Series60 och det har inte femtioelva menyval i varje krök som Windows Mobile. Istället ligger det någonstans mitt emellan, med funktioner som inte finns där de borde och alldeles för långa listor med program och val.


G700

Så, på det stora hela är det två ganska billiga och på det stora hela både charmiga och kompetenta telefoner i ett vettigt format. De kan mycket, även om vi föredrar extrafunktionerna hos G900 vilken dag som helst. Men som vanligt med det här gränssnittet så kommer du dagligen att slita i ditt hår för att det går så förbenat segt eller för att du kan bli vindögd av att leta igenom menyerna.


G700

+
Hyfsat billig
Kan en hel del

-
Seeeeg

=
Ganska billig smartphone som har det mesta du kan begära, även om vi saknar wlan. Men måste det vara så förbenat trögt?

Form/design 6
Ljudkvalitet 6
bildkvalitet 5
Funktioner 7
Användarvänlighet 4
Prisvärde 8

Totalt betyg: 6


G900

+
Wlan
Knapplåsknapp

-
Seeeeg

=
Bättre utrustad än G700 och med en betydligt diskretare framtoning… men fortfarande lika trög.

Form/design 6
Ljudkvalitet 6
bildkvalitet 5
Funktioner 8
Användarvänlighet 4
Prisvärde 7M3:s mobilsajt

Fakta

Tillverkare: Sony Ericsson, www.Sonyericsson.se
Beskrivning: smartphone
Rek. pris: G700 3150 kr, G900 3 895 kr

G700

Mått
49x106x13 mm
Vikt
99g
Band
Trippelband gsm, wcdma
Skärm
2,4 tum, 320x240 pixlar, pekskärm
Taltid
12h
Passningstid
380h
Minne
160mb
Kamera
3,2 megapixel
Övrigt

G900

Mått
49x106x13 mm
Vikt
99g
Band
Trippelband gsm, wcdma
Skärm
2,4 tum, 320x240 pixlar, pekskärm
Taltid
12h
Passningstid
380h
Minne
160mb
Kamera
5 megapixel
Övrigt