Det blir allt lättare att hålla koll på hemmet på distans i och med att de flesta av oss idag har bredband hemma. Den billigaste lösningen (om du har en dator) är en vanlig webbkamera i kombination med ett övervakningsprogram, men det är ingen enkel lösning om du vill hålla koll från exempelvis jobbet, och kräver att din dator ständigt står på. Och om tjuven är framme är risken stor att han/hon får med sig datorn där övervakningsfilmen ligger…

Strömsnålt med server
En ip-kamera har i regel en egen server inbyggd, vilket är betydligt enklare och billigare i längden då den drar mindre ström än en dator. Dessutom börjar det dyka upp tjänster där du lägger ut lagringen externt och där du sköter all konfigurering via en webbsida utanför hemmet. Här tror vi att det finns en enorm potentiell marknad för privatpersoner som vill ha enkel övervakning och kan tänka sig att betala en billig månadspeng för att slippa krångel.

Vi tog in ett gäng olika lösningar, från billiga och enkla ip-kameror till riktigt tunga prylar som du kan sitta på distans och panorera och zooma i ditt hem med.Telia Hemkoll - Koll utan krångel
Kameratillverkare: Axis Communications, www.axis.se | Leverantör: Telia, www.telia.se | Beskrivning: Ip-kamera |
Rek. pris: 1 995 kr + 49 kr/mån

Nyligen lanserade Telia en del nya tjänster, bland annat Hemkoll för att, som namnet antyder, hålla koll på hemmet. Leverantören marknadsför tjänsten med exempel som ”Lämnade jag strykjärnet på? Ställde jag undan tårtan så att inte Fido mumsar i sig den?”, och du kan ha upp till fyra kameror uppställda i olika rum och sedan hålla koll från webben. I paketet hittade vi en ip-kamera från Axis, exakt samma modell som de själva skickade in. Således blir vi inte förvånade när vi konstaterar att bilden håller lika hög klass.

Dokumentationen som medföljer är föredömligt enkel och tydlig och det är svårt att misslyckas med att få igång systemet. Gränssnittet är samtidigt väldigt tydligt och rent och här finns en smidig funktion för att schemalägga rörelseaktiverad inspelning, med möjlighet att ställa in känslighet.

Upp till 250 videoinspelningar kan lagras i 30 dagars tid vilket borde räcka för de flesta. Du kan även få sms skickat till dig när kameran fångar något på bild, och vi fick även en avisering när strömmen bröts till kameran.

Är det då värt en femtiolapp per månad jämfört med om du köper kameran separat? Absolut, även om vi tycker att det är lite sniket att vi måste betala 650 kr för att ”låsa upp” kameran för annan användning efter bindningstiden. Videoövervakning i hemmet blir dock knappast enklare än så här och även om det finns lösningar med vassare funktioner gillar vi Hemkoll skarpt!
Och du behöver inte ha Internetabonnemang från Telia för att det ska fungera, även om de ville att vi skulle tro det…

TELIA HEMKOLL
Telias lösning är smart och användarvänlig och ett mycket vettigt alternativ för dig som vill hålla koll på distans.

Bildkvalitet 8
Funktioner 7
Användarvänlighet 9
Prisvärde 7


Sony SNC-P1 med Net Cam - Smart paketlösning
Tillverkare Sony, www.sony.se | Beskrivning Ip-kamera | Rek. pris 3 995 kr,
alternativt gratis om du tecknar upp dig på 36 månader Net Cam-abonnemang (349 kr/mån)

Sonys kamera går att köpa separat men mest intressant är det nya paketet där du istället prenumererar på tjänsten Net Cam. Kameran är gratis om du tecknar upp dig på 36 månaders abonnemang, och det här är en riktigt smart och användarvänlig webbtjänst med lagringsutrymme online för dina övervakningsfilmer.

Installationen är enkel och mjukvaran är både användarvänlig och smart. Här kan du lagra dina videosnuttar och stillbilder i upp till en månad och du kan få information via e-post, sms eller voicemail om kameran snappar upp någonting.

Rörelsedetektering och schemaläggning är enkelt att konfigurera och det enda vi saknar i funktionsväg är möjligheten att ansluta flera kameror.

Bilden kameran fångar (i mpeg 4-format) är riktigt bra med vga-upplösning och bra ljuskänslighet och du får även ljud på dina inspelningar. En intressant funktion är anslutningen på kameran som låter den trigga ett alarmsystem, eller tvärtom börja spela in om larmet hemma går igång. När mjukvaran växer till sig kommer detta system att blir riktigt intressant för dig som vill ha seriös övervakning i hemmet, Net Cam är dock lite dyrt jämfört med Telias Hemkoll.

SONY SNC-P1 MED NET CAM
Det blir ganska kostsamt i längden men du får en vass kamera i paketet och webbtjänsten kommer garanterat att underlätta övervakandet.

Bildkvalitet 8
Funktioner 8
Användarvänlighet 8
Prisvärde 6


Linksys WVC54GCA - Kamouflagekameran
Tillverkare Linksys, www.linksys.com | Beskrivning Ip-kamera | Rek. pris 1 200 kr

Linksys har byggt in antennen i den här ganska plastiga kameran vilket gör att den lättare smälter in i rummet, och den medföljande foten kan monteras för antingen bordsuppställning eller väggmontage. Installationsproceduren är riktigt enkel och smidig bortsett från att kameran inte ville köra trådlöst förrän efter ett gäng omstarter av både kamera och router (av märket Linksys…).

Efter att vi installerat en active x-kontroll i webbläsaren får vi bild från kameran och det ser riktigt bra ut. Upplösningen är 640x480 pixlar vilket räcker bra i sammanhanget och du kan justera bitrate efter bandbredd. Upp till fem användare kan se videoströmmen samtidigt, vilket kan vara praktiskt om hela familjen vill hålla koll på sommarstugan samtidigt från olika platser, eller om du bara vill öppna upp ditt hem och låta släkt och vänner titta in på distans.

I programmet som medföljer finns en hel del inställningar, exempelvis för rörelsedetektering, men det engelska gränssnittet är onödigt rörigt och inte speciellt nybörjarvänligt. Dessutom är inte den medföljande dokumentationen speciellt bra. Priset är dock överkomligt så är du bara ute efter en prisvärd lösning som är vassare än att använda din vanliga webbkamera är ändå Linksys WVC54GCA ett vettigt alternativ med en hel del intressanta funktioner.

Tänk bara på att du måste ha en dator igång konstant hemma om du vill utnyttja finesserna i kameran till max.

LINKSYS WVC54GCA
En budgetmodell som erbjuder en hel del funktioner men som brister när det gäller användarvänlighet.

Bildkvalitet 7
Funktioner 8
Användarvänlighet 5
Prisvärde 7


Axis 207W - Gör-det-själv-alternativet
Tillverkare Axis Communications, www.axis.se | Beskrivning Ip-kamera | Rek. pris 2 995 kronor

Axis är tillverkaren som tagit övervaningskameror på allvar och som redan med de första modellerna klargjorde att man prioriterade kvalitet framför pris. Den här modellen har ett par år på nacken men den hänger med bra än när det gäller funktioner och bilden håller toppklass även när ljuset inte är optimalt. Stöd för 802.11g och mpeg4 gör att den kan skicka videoströmmen trådlöst utan problem och den inbyggda mikrofonen gör att du slipper tråkiga stumfilmer.

I webbgränssnittet finns en hel del inställningar att göra och här kan du övervaka live via internet, men för optimal setup bör du matcha kameran med lämplig mjukvara på en dator i nätverket. Axis Camera Station är ett riktigt kompetent program som dock kostar en rejäl slant, men det finns också enklare alternativ. Exempelvis kan du använda gratistjänsten tryggare.net tillsammans med den här kameran vilket låter dig lagra ett begränsat antal videofiler externt. Observera att vårt funktionsbetyg avser den mjukvara som medföljer kameran i detta paket...

När vi tittar igenom den långa listan med tillbehör till Axis kameror framgår det ganska snabbt att tillverkaren i första hand riktar sig till företag och inte privatpersoner, men har du extremt kontrollbehov och för mycket pengar kan du lätt hitta Axisprylar till alla skrymslen i hemmet. På minussidan noterar vi att det krävs en nätverkstekniker för att förstå den engelska dokumentationen. Vill du kunna strömma video till din 3g-mobil bör du dessutom titta på den nyare 207MW-modellen.

AXIS 207W
En kvalitetskamera som levererar bra bild men som i detta paket utan bra mjukvara känns som en haltande lösning.

Bildkvalitet 8
Funktioner 6
Användarvänlighet 3
Prisvärde 6


Sony RX550 - Dyrt skydd för dyrbarheterna
Tillverkare Sony, www.sony.se | Beskrivning Ip-kamera med pan/tilt | Rek. pris 19 990 kr

Den här kameran har vi sett demonstrerad för oss tidigare och Ipela RX550 bjuder på en hel del intressanta säkerhetsfunktioner. Kameran är avsedd för takmontering och under höljet sitter påkostad hårdvara som ger riktigt fin bild, bortsett från några gånger då vi upplevde en del konstiga störningar när vi övervakade objekt på extremt nära håll.

När vi loggar in via webbläsaren inser vi snabbt att det finns en enorm mängd finesser och justeringsmöjligheter. Gränssnittet är inte anpassat till nybörjaren men så riktar sig tillverkaren också till seriösa hemanvändare, alternativt företag, med den här produkten. Kameran har ett eget minne men du kan även stoppa i ett memorystick-kort i den för att utöka inspelningskapaciteten. Och du behöver inte vara orolig för att filmen eller bilderna försvinner om tjuven stjäl kameran, den kan nämligen ligga och ladda upp kopior på filerna till en extern ftp-server kontinuerligt. Kameran har också en riktigt smart funktion där den identifierar förändringar i bilden individuellt, rita bara upp några fönster och bestäm hur kameran ska reagera om den märker av en förändring i just dessa delar av bilden. Mycket smart!

Är du ute efter en extremt kunnig säkerhetslösning eller är ett kontrollfreak är RX550 en våtd dröm, men även extremt dyr. Det är också värt att känna till att den ger ifrån sig ett högfrekvent ljud som vi upplevde som störande på nära håll.

SONY RX 550
Den vassaste kameran i startfältet, men också extremt dyr. Om pengar inte är ett problem är det dock bara att slå till!

Bildkvalitet 8
Funktioner 10
Användarvänlighet 6
Prisvärde 3


Easysec M3 - Bra namn, trist pryl
Tillverkare Easysec, www.easysec.se | Beskrivning Gsm-baserat larm med stillbildskamera och ljudavlyssning | Rek. pris 2 995 kronor

Den här lilla övervakningskameran med det trevliga namnet M3 är en lösning för dig som vill hålla koll från mobilen och den kräver ingen bredbandsanslutning. Stoppa i ett sim-kort och sedan kan du hämta stillbilder och lyssna av ljudet från kamerans omgivning genom din telefon. Exempelvis genom att skicka ett sms och manuellt ”hämta” stillbilder eller genom att aktivera rörelseaktiverad bildtagning. Tänk bara på att det kan bli kostsamt då kameran i detta läge automatiskt pumpar iväg bilder via mms varje gång någonting rör sig i bilden.

Du ska även kunna ringa upp kameran för att hämta bilder, eller för att starta avlyssning genom den inbyggda mikrofonen, men vårt testexemplar med ett kontantkort från Telia (som tillverkaren själv rekommenderar) vägrade att svara när vi ringde upp.

Sms-funktionen funkade dock bra och efter några minuter hade vi ett gäng 320x240-upplösta bilder i inboxen. Ganska snart konstaterade vi dock att bilderna var riktigt usla även med ordentligt dagsljus. Men det var innan vi upptäckte den tunna plastfilmen tillverkaren satt på linsen. När vi testade om kameran utan detta nästan osynliga linsskydd blev bilden betydligt skarpare, dock fortfarande med ganska skumma färger. Plus i kanten dock för ett smidigt upplägg, med olika användarbehörighet och möjligheten att trigga kameran med externa sensorer. Tack vare den medföljande svenska manualen går det också snabbt att sätta upp kameran.

Vi gillar idén skarpt och stort plus i kanten för att du inte behöver bredbandsanslutning. Nu hoppas vi att företaget bakom idén snart kommer med en mer påkostad uppföljare med vassare kamera, då slår vi gärna till. 3 000 kronor för den här plastiga prylen känns inte speciellt rätt även om bilderna håller hyfsat hög kvalitet och vi gillar konceptet.

EASYSEC M3
Konceptet är klockrent men kameran är på tok för dyr och samtidigt väldigt plastig vilket gör att vi inte lockas till köp.

Bildkvalitet 5
Funktioner 6
Användarvänlighet 6
Prisvärde 4


Avtech Nätverkskamera P/T/Z (22x) - Närgången stalker
Tillverkare Avtech, www. avtech.com.hk | Information från Övervakningsbutiken,
www.overvakningsbutiken.se | Beskrivning IP-kamera med pan/tilt/ 22x optisk zoom | Rek. pris 8 999 kr

Det här är en riktigt tung kamera för dig som verkligen tar seriöst på övervakningskonceptet. Kameran monteras i taket eller på väggen med det medföljande fästet och du behöver inte oroa dig för avståndet mellan kamera och övervakningsområde då den här lösningen erbjuder 22x optisk zoom. Dessutom finns motoriserad pan- och tilt-funktion och du kan styra allt detta via kamerans gränssnitt.

Finesserna är många, bland annat kan du låta kameran gå in i ett trackingläge då den automatiskt identifierar – och följer – objekt som rör sig. Självklart kan du också välja att spela in och detta görs då via medföljande mjukvara som körs antingen i det lokala nätverket eller via internet. Och alla viktiga funktioner som schemaläggning och rörelsedetektering finns på plats. Programmet Qviewer är inte det snyggaste vi sett men det går hyfsat snabbt att lära sig att hantera funktionerna.
Priset på kameran är högt och det du betalar för är inte i första hand bildkvaliteten. Visst, kameran ger skarp och fin bild i mpeg 4-format (720x576 pixlar med 25 bilder per sekund) men inte nämnvärt bättre än den som exempelvis Axis modell visar upp. Det du betalar extra för är helt enkelt möjligheten att manuellt eller automatiskt överblicka nästan 360 grader i hemmet och samtidigt andas kameran kanonkvalitet rakt igenom.

AVTECH P/T/Z
Tar du seriöst på hemmaövervakning är den här lösningen helt klart ett tungt alternativ som samtidigt är förvånansvärt enkelt att styra både lokalt och på distans.

Bildkvalitet 8
Funktioner 9
Användarvänlighet 7
Prisvärde 4


JMC Electron Wireless Home DVR - Minispionen
Tillverkare JMC, www.jmcsz.com | Information från Övervakningsbutiken, www. overvakningsbutiken.se | Beskrivning trådlös mini-kamera med mottagare |
Rek. pris 1 899 kr

Om du inte är i behov av att kunna övervaka via webben i realtid kanske den här lilla spioninfluerade lösningen kan vara något för dig. Själva ccd-kameran är en extremt liten modell som skickar bild (i färg) trådlöst till en liten plastig mottagardel. Denna har i sin tur ett inbyggt minne samt en kortplats för sd-kort (en gigabyte medföljer).

Upp till fyra kameror kan anslutas till samma mottagare och upp till 100 meters räckvidd mellan kameror (upp till fyra stöds) och mottagare utlovas. Vi fick dock en hel del störningar redan vid 3-4 meter med fri sikt…

För att komma åt inställningarna kopplar du mottagaren till en skärm, sedan kan du sätta på rörelseaktiverad inspelning med stillbilder eller tiosekunders videosnuttar. Bilden blir sådär, akilleshälen är just den trådlösa överföringen. Skärpan är dock bra med 420 linjers upplösning. Den medföljande strömadaptern till kameran förstör lite av det slimmade formatet men som tur är finns ett uppladdningsbart batteri som tillbehör för 250 kronor. Tyvärr är det en rätt klumpig historia på ett drygt halvkilo (den lilla varianten) vilket är synd då själva kameran är extremt liten och cool.

JMC WIRELESS HOME DVR
Har du inte behov av online-övervakning kan den här spionlösningen vara något för dig. Synd bara att räckvidden är dålig och att strömförsörjningen är klumpig.

Bildkvalitet 6
Funktioner 6
Användarvänlighet 5
Prisvärde 5

Fakta

Så länge du inte placerar kameran så att den övervakar allmän plats behövs inte tillstånd, däremot är du skyldig att skylta (eller på annat sätt upplysa) att du har en kamera uppsatt i hemmet. Och om den fångar ljud måste även detta anges. I regel medföljer varningsdekaler när du köper en renodlad övervakningskamera, annars får du fixa skyltar själv.

Lagen om allmän kameraövervakning hittar du i sin helhet på www.notisum.se/rnp/sls/lag/19980150.htm