Snart släpps Nokias flaggskepp N96 lös på marknaden. En uppdatering av fjolårets N95 med stort inbyggt minne och inbyggd tv-mottagare som inte stöds av någon leverantör alls i dagsläget. Av förklariga skäl känns toppmodellen en aning ljummen redan innan release, men nyligen presenterade Nokia två andra lurar i N-serien som fyller tomrummet på nya tekniker i mobilen.

N85 är den biffigare av de två och delar den dubbelslajdande formfaktorn från N95/N96. något inbygg minne bjuds det inte på, men som plåster på såren levereras luren med ett åtta gigabyte stort minneskort. Den stora och faktiskt väldigt trevliga nyheten är att skärmen är av oled-typ. När vi beskådade en sådan display på Nokias 6500 slide förundrades vi över den grymma färgåtergivningen och undrade varför företagets toppmodell inte ståtade med en liknande skärm. Nu gör i alla fall lillebror N85 det och det är vi tacksamma för. I övrigt finns det mesta du kan önska dig, wlan, dlna-stöd, kamera på fem megapixel och en a-gps för både navigation (tre månader ingår) och geotaggning. Det enda vi kan tänkas sakna är en fm-sändare, vilket nästa modell står för.

N79 är uppföljaren till N78 som kom ut tidigare i år. Fortfarande finns det wlan med dlna-stöd, a-gps med tre månaders navigation och geotaggning och en fm-sändare för musiken. Nyheterna är att kameran uppgraderats till fem megapixel och att Nokias nysatsning på utbytbara skal även finns med i bilden.


Utbytbara skal är hett tycker Nokia, som lanserade idén för typ tio år sedan


Båda lurarna dyker upp under oktober och väntas kosta runt 4 000 för N79 och en tusenlapp till för N85.

Uppdatering: På sajten http://events.nokia.com/ kan du se intervjuer med utvecklarna bakom telefonerna.