Förra året var pekskärmar det hetaste en telefon kunde ha. I år har tillverkarna hajat att det inte räcker, utan du behöver ett gränssnitt som faktiskt går att använda till pekskärmen. Touchwiz är det omåttligt fantasilösa namnet på Samsungs pekskärmsgränssnitt som vi såg en första variant av i Armanitelefonen förra året. Den här gången är det däremot utökat och förbättrat en hel del.

Minitouch
Det finns en hel del som F480 gör helt rätt. Storleken är mindre än både Iphone och Touch Diamond och metallskalet ger en riktigt skön kvalitetskänsla över det hela. Trycker du på skärmen får du en liten vibration som svar på att skärmen registrerat ditt tryck. Det är något vi bara sett från LG och Samsung, men precis som fysiska knappar för att låsa tangentbordet på vanliga telefoner så borde det här vara standard i alla lurar som använder pekfingrar som inmatningsmetod.

Touchwiz i sig är däremot mer än lovligt förvirrat. Grundutförandet består av en tom skärm där du via en sidomeny kan dra ut olika widgets för exempelvis klocka, musikspelare, kalender och liknande. Inget problem i det, men det är väldigt snålt med widgets och det blir trots det snabbt rörigt på skärmen. Via en meny längst ner kommer du åt telefondelen, kontaktlistan och huvudmenyn. Huvudmenyn ser ut som en extremt förfulad variant av Samsungs vanliga menyer, vilket känns allt annat än sexigt, om än lättnavigerat.
För att förvirra saken ytterligare kan du via huvudknappen under skärmen frammana en grafiskt gulligare rutnätsmeny med endast fem rutor till vad Samsung antar är de vanligaste funktionerna.

Tre menyer, varav endast en ger dig åtkomst till hela telefonens innehåll, känns extremt förvirrat. Var det så svårt att lägga till några extra widgets och hoppa över den tredje menyn helt? Däremot ska det sägas att pekförfarandet är riktigt smidigt, även om vi saknar multi touch och liknande godis.

Förvirrat
Tyvärr har Samsung inte lyckats få någon ordning på sina svagare sidor. Femmegapixelkameran fixar visserligen autofokus, men lyckas inte få till någon högre bildkvalitet i övrigt.

Ännu värre är det med webbläsaren, som är den klassiska (läs: ökända) accessläsaren i ett fruktansvärt dåligt anpassat pekskärmsläge. Nu har du inte bara en kass webbläsare, den är också ruggigt svårnavigerad. Dags att komma in i matchen här, Samsung?

Som med de flesta pekskärmsmobiler finns det en hel del fina idéer att bygga vidare på, men när det gäller utförandet känns som om det är först generation två eller tre som kommer att kännas färdigutvecklad.


BETYG
+
Grym byggkvalitet
Några kul idéer

-
Värdelös webbläsare
Tre gränssnitt är förvirrande

=
F480 har en hel del bra idéer, men Touchwiz hade behövt ligga på utvecklingsbordet ett tag till för att inte upplevas som så förvirrat.

Form/design 8
Ljudkvalitet 7
Bildkvalitet 6
Funktioner 5
Användarvänlighet 4
Prisvärde 6

Totalt betyg: 6