Man kan fråga sig om vi behöver fler trådlösa tekniker utöver wifi och bluetooth men Belkin har sitt svar klart. Den här fyraportars usb-hubben är nämligen den första produkten som använder uwb. Tanken med uwb är ungefär densamma som med bluetooth – fast med betydligt högre hastigheter och därmed tänkbar som en lämplig ersättare till usb.

Synkar bums
Själva parningsprocessen är överraskande okomplicerad. Borta är krångliga synkroniseringsrutiner, koder och små dolda knappar - genom att först ansluta tillbehöret med en vanlig usb-kabel till datorn så ordnar sig resten automatiskt. Sedan är det bara att ta bort kabeln och placera hubben där vi vill ha den. Nästan.

Räckvidden är nämligen som väntat inget vidare, i princip som ett kabelanslutet usb-tillbehör då den klarar upp till två meter med hyfsad prestanda. Hubben i sig kräver förstås strömförsörjning och drar fem watt från närmsta vägguttag med en traditionell ej trådlös strömadapter.

På en meters håll kan vi komma upp i 50 megabit och på en knapp halvmeter uppnår vi nästan 100 megabit i faktisk överföringshastighet. Detta slår eller matchar åtminstone wifi och är förstås mycket snabbare än bluetooth men vi uppnår samtidigt runt 200 megabit med samma testutrustning via traditionell usb-kabel. Det är alltså långt kvar till de utlovade 480 megabit men för en första konsumentprodukt är det långt ifrån odugligt.

Dongeln som följer med levereras med ett litet ställ och usb-kabel som rekommenderas dels på grund av bättre placeringsmöjligheter och dels för att dongeln i sig är rejält otymplig och inget man vill ha direkt anslutet i en dators usb-port. I framtiden när tekniken byggs in i datorerna slipper vi dongel-tramset men visa av erfarenhet framförallt när det gäller 3g-donglar vet vi att estetik och sladdtrassel ibland verkar föredras av konsumenterna framför inbyggda lösningar.
Många sladdar ändå

Det hela blir en intressant teknikdemonstration men utan kompatibla usb-tillbehör är det hela långt ifrån trådlöst – förutom länken mellan dongeln och hubben. Om mp3-spelare, telefoner, kameror och skrivare utrustades med trådlös usb skulle vitsen vara betydligt större. Eventuellt finns det kanske viss mening med detta paket om man släpar omkring sin bärbara dator ofta och vill ansluta sina kontorstillbehör med endast en dongel när man väl är där – men poängen med det är ändå liten då dongelns storlek gör att den kräver förlängningskabel i datorn i alla fall. Då kan vi lika gärna använda endast kabeln till en vanlig hubb.


BETYG

+
Snygg
Enkel att använda

-
Kräver drivrutiner som bara är tillgängliga för Windows
Dyr
Inte kabellös

=
En trådlös usb-hubb som gör det den ska. Frågan är bara vad man ska ha den till då det blir mycket kablar ändå.

Form/design 8
Användarvänlighet 7
Funktioner 6
Prisvärde 5