Det är inte mycket som är sig likt när vi packar upp Eee 1000H och tänker tillbaka på tidigare Eee-modeller i 700- och 900-serien. Asus har med 1000H skapat något som storleksmässigt ligger på gränsen till en traditionell bärbar och formgivningen är genomgående elegant och enkel. Den tjocka ramen runt bildskärmen vittnar dock om hur stor den faktiskt är och dagens rockfickor räcker inte längre till. Förutom den traditionella vita/silverfärgade modellen finns den nu också i svart.

Bildskärmen ökar i storlek till tio tum men behåller sin upplösning på 1024x600 pixlar och ger ett balanserat intryck, dock med aningen låga betraktningsvinklar. Lagringen utgörs av en 80 gigabyte stor hårddisk och internminnet börjar på en gigabyte. Det finns en alternativ konfiguration med flashdisk för de som vill minimera mängden rörliga delar - men skillnaden mellan en billig flashdisk och en traditionell hårddisk ur energi- och prestandasynpunkt är i praktiken obefintlig.

Skönare att skriva på
Med undantag för att högra shifttangenten fått ge vika för uppåtpilen är tangentbordet en dröm att använda jämfört med tidigare Eee 900. Det är dock lika stumt som tidigare och förbättringen består enbart i den större storleken vilket ger exempelvis Acers Aspire One ett fortsatt övertag i skrivkänsla. Pekplattan är lite väl okänslig men ger i övrigt en förvånansvärt god precision samtidigt som storleken och placeringen är nästintill oklanderlig för segmentet.

Precis som de senare 900-modellerna får vi med ett relativt stort batteri redan från början. I det här fallet sticker det ut en del på datorns undersida men ger oss samtidigt en drifttid vid last på en bra bit över tre timmar. Vid enklare användning går det lätt att komma upp i över fyra timmar.

Tre usb-portar, en vga-utgång, en kortläsare, nätverksport samt hörlurs- och mikrofonanslutningar är vad som erbjuds på utsidan och tillsammans med blåtand och trådlöst nätverk med stöd för draft-n är det relativt komplett. Som vanligt saknar vi stöd för mobilt bredband och vi tvingas använda en dongel för vårt 3G-behov.

Eee 1000H väger en del, faktiskt nästan ett och ett halvt kilo, vilket märks. Detta är inte längre en gullig minilaptop och det finns gott om traditionella bärbara datorer i samma storleks- och viktsklass – ofta utrustade med utmärkta 12-tumsskärmar och rejält med prestanda, men även en fet prislapp.

En Eee 1000H går dock på strax under 4 000 kronor och levereras med en riktigt nätt liten nätadapter och Windows XP. En utmärkt kompromiss.


OMDÖME
+
Batteritiden
Formgivningen

-
Vikten
Fortfarande inget 3G-stöd

=
Asus Eee 1000H ersätter lätt en vanlig bärbar för vardagssysslorna. Tyvärr försvinner lite av netbook-segmentets poäng i och med storleken och vikten. Den är dock en värdig utmanare till de traditionella 10-12-tummarna, och garanterat inte den sista.

BETYG
Form/design 7
Användarvänlighet 7
Funktioner 6
Prisvärde 7
Ergonomi 7

Fakta

Pris 4 000 kronor

Fakta
Tillverkare Asus, www.asus.se
Processor: Intel Atom N270 (1,6 GHz)
Ram-minne: 1 GB
Hårddisk: 80 GB
Bildskärm: 10” 1024x600 pixlar
Grafik: Intel 945GME Express
Optisk enhet: ingen
Portar: 3x USB, hörlursuttag, mikrofoningång, Ethernet, VGA, 5-in-1 minneskortsläsare
Kommunikation: WLAN a/b/g/n, 10/100Mbit ethernet, Bluetooth
Mått: 226 x 191 x 29-38 mm
Vikt: 1,45 kg
Effektförbrukning: 15 W idle / 30 W under last
Övrigt: inbyggd webbkamera 1,3 megapixel