Vintermörkret står för dörren och hemmabiosäsongen är här på allvar. Om du ännu inte slagit till på en platt-tv, eller om du funderar på att förpassa din ”gamla” 32-tummare från 2006 till sovrummet kan det vara läge att slå till. Full hd kommer på bred front och M3 Hemmabio har testat de senaste modellerna.

32 tum har blivit sovrums-tv
Platt-tv fortsätter att sälja bra och det är framför allt storleksklassen 40-42 tum som är populär idag. Trots att allt färre tillverkare släpper plasmor är det just den typen av apparater som ökar mest men lcd är fortfarande i stor majoritet totalt sett.

En välkommen trend är att tillverkarna börjar bygga in nätverksstöd i tv-apparaterna. Vi har sett trevande försök till detta tidigare men i och med den nya DLNA-standarden (Digital Living Network Alliance), för nätverkskommunikation mellan hemelektronikprylar, törs även de stora aktörerna på marknaden sätta hjulen i rullning. Samsungs nya lcd-tv hämtar exempelvis hem information från Internet och låter dig komma åt dina mediafiler från datorer i nätverket hemma. Flera andra tillverkare har visat upp liknande finesser som vi kommer att få se i nästa års modeller.

Full-hd i mellanklassen
För ett år sedan var full hd-upplösning någonting vi bara såg i riktigt dyra high-end-modeller men nu har den högre upplösningen även letat sig ner till mellanklassmodeller.
Men det är värt att komma ihåg att i den här storleksklassen räcker Hd Ready långt, det är först när du kopplar in en dator eller en modern spelkonsol (Xbox 360 eller Playstation 3) som du ser någon skillnad när vi går upp till full hd, det vill säga upplösningen 1920x1080 pixlar, på normalt tittavstånd.

Vi bjöd in både stora och små tillverkare och bad om aktuella full-hd-modeller under 15 000 kronor i storleksklassen 37-42 tum och tio platta apparater anlände till redaktionen. Efter veckor av tv- och filmtittande har vi hittat två vinnare men vi konstaterar också att den generella kvaliteten är hög.


Nytänk som fungerar

Det var bara ett par månader sedan vi testade en Samsung-tv i sommarens 6-serie, en läcker apparat som inte bjöd på så mycket nytt bildmässigt. Nu fick vi dock in en rykande het tv i 7-serien som första tidning i Sverige, och vi konstaterar snabbt att lcd-kungen är tillbaka på tronen.

Liksom i föregångsmodellen kör Samsung med fyrkantig design och vi gillar den vinröda tonen som genomsyrar helheten. Lite synd bara att bordstativet inte är vridbart när vi vill komma åt anslutningarna på baksidan. En hdmi-ingång finns dock lättillgänglig på sidan förutom de tre bakom tv:n.

Brutal svärta
När vi slår igång vår första bluray-film blir vi riktigt tagna. Svärtan är brutal, när vi släcker ned rummet ser man nästan inte var gränsen går mellan bildyta och ram. Mycket imponerande eftersom tv:n använder traditionell lcd-belysning och inte den nya (betydligt dyrare) led-tekniken. Samtidigt som vi imponeras av svärtan är skärpan mycket fin och ljusa scener ser helt fenomenala ut. Samsung gillar att skryta med absurda kontrastsiffror men bilden den här tv:n visar upp är otroligt dynamisk och ett strå vassare än Panasonics PZ80 och Sonys 40V4000.

Ska vi nämna något negativt är det att vi ser en del artifakter när vi kör 100 Hertz i det mest aggressiva läget på bluray-material. Här är Philips kung men Samsung är nästan i kapp.
Tv:n bjuder på en hel del nytt i funktionsväg också, som nätverkskoppling som låter dig strömma film (i hd), visa bilder och spela musik från utdelade nätverksresurser hemma (via DLNA)? Dessutom kan du enkelt plocka fram nyheter, väder mm som en liten ruta i tv-bilden med ett tryck på fjärren.
Inbyggda recept och workout

Föredrar du usb-koppling när du vill se din divx- eller mp4-samling fungerar detta också alldeles utmärkt, plugga bara in din disk eller minnespinne i porten på sidan så kommer du åt dina filer. Dessutom finns en hel del godis inbyggdt i tv:n, bland annat ett gäng recept, några spel och lite work-out-övningar.

Menyer och fjärr fungerar väl tillsammans och möjligheten att slå på belysning i kontrollen uppskattas i hembiomörkret. Det finns dessutom en myriad av inställningar för att få till just den bild du vill ha. Här finns bland annat möjlighet att kalibrera grundfärgerna individuellt.

SAMSUNG LE40A766

Grym bildkvalitet, läcker design och funktioner i en klass för sig gör Samsungs nya lcd-tv till en given vinnare. Bästa produkt utan tvekan!

Bildkvalitet 9
Funktioner/anslutningar 9
Användarvänlighet 9
Prisvärde 8

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Storlek:
40 tum
Typ: Lcd
Rek. pris:
14 990 kr


Plasma lever – här är beviset

Den enda plasman i testet kommer från Panasonic, ingen av konkurrenterna hade, eller ville skicka in, en full hd-plasma i den här storleks- och prisklassen. PZ80 är tillverkarens mellanmodell i dagsläget och eftersom den billigare PX80:n imponerade stort senast när vi testade budgetapparater var förväntningarna högt ställda på den här lite dyrare tv:n. Och vi behövde inte bli besvikna.

Kontrastomfånget imponerar
Tv:n är snygg att se på men det känns ändå som om koreanerna sprungit förbi när det gäller design. Bordsstativet är rejält och numera vridbart, och på baksidan hittar du två hdmi-ingångar, både av senaste version (1.3).

Numera har lcd-tekniken blivit så pass bra att det inte är någon direkt synbar skillnad mellan plasma och lcd när det gäller svärtan, i alla fall inte om du inte har helt nedsläckt i rummet. PZ80:n ger riktigt bra djup i mörka partier men det är en bit kvar till Pioneerklass, något vi ser när vi släcker ned i testlabbet.

Kontrastomfånget imponerar dock stort, vår testskiva visar snabbt att Panasonics tv klarar mörka scener galant utan att vi förlorar detaljer. Samtidigt är skärpan extremt bra och bilden blir inte lika suddig och otydlig i rörelser som på flertalet lcd-alternativ. En irriterande detalj dock är att om du tittar på bilden från sidan ser du en ganska tydlig skuggbild som orsakas av skyddsglaset. Ingenting du märker om du sitter hyfsat rakt framför tv:n men tänk på att betraktningsvinkeln i sidan är ganska begränsad.

Fjärren känner vi igen sedan tidigare, den är rejäl och greppvänlig och efter lite vana gillar vi den skarpt. De svenska menyerna är enkla att fatta men det är ganska sparsmakat med finesser och inställningsmöjligheter. Men det nödvändiga finns här och vi får snabbt till riktigt fin bild som ger blurayrullen full rättvisa. Tv:n stöder 1080p24 men vill du ha extremt flyt med interpolerade extrabilder i 100 hertz är det den dyrare PZ85 som gäller.

Värd att överväga
Innan du springer ut och handlar en full hd-lcd bör du helt klart överväga denna plasma. I PZ80 får du både hög upplösning och de bildmässiga fördelarna plasmatekniken har, som mycket bra kontrastomfång och extremt liten (läs ingen) responstid som förstör bilden vid mycket rörelser. Vi delar dock ut en känga för att den inbyggda tv-mottagaren inte stöder mpeg4.

PANASONIC PZ80

En riktigt bra plasma som bjuder på suverän bild och enkelt handhavande. Samtidigt är priset helt rätt vilket gör att den vinner Bästa köp.

Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8

Tillverkare: Panasonic, www.panasonic.se
Storlek:
42 tum
Typ: Plasma
Rek. pris:
12 990 kr


Bantad snygging

Vi blev först lovande en tv i W4000-serien men apparaten som till slut dök upp på redaktionen är en något billigare modell. Sony kallar den nya designen ”Draw the line” och vi gillar den rundade överkanten och högtalaren i botten. Tv:n levereras med vridbart bordsstativ som du själv skruvar fast på två minuter.

Trots att vi väljer standardinställningen måste vi justera ned kontrasten en del för att bli av med skimret omkring skarpa konturer i bilden. Färgerna är dock i stort sett perfekta från början. Med blurayspelaren ansluten till en av de tre hdmi-ingångarna tv:n erbjuder får vi riktigt skarp och fin bild på skärmen. Detta i kombination med de rena och fina färgerna och en fenomenal svärta som är i klass med plasma-konkurrenterna gör att vi gillar Sonys tv skarpt.

Ingen hdtv här
Även bilden från den inbyggda tv-mottagaren, som hanterar både dvb-t- och dvb-c-systemet, är förhållandevis bra. Vill du ha hdtv-mottagare måste du dock gå på den något dyrare W4000-modellen, som även stoltserar med högre färgdjup (10 bitar istället för 8 på den här modellen).

Som vanligt skickar Sony med en riktigt enkel och smidig fjärrkontroll och menysystemet är lätt att hitta runt i vilket till viss del beror på att inställningsmöjligheterna inte är jättegenerösa. På minussidan bör du känna till att skärmen inte accepterar full-hd-upplösning från dator och att ljudet från de inbyggda högtalarna knappast ger något hemmabiokänsla.

SONY KDL-40V4000
En mycket prisvärd och snygg lcd-tv som imponerar bildmässigt. Inte bäst i det här testet, men det beror endast på den stenhårda konkurrensen.

Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Storlek:
40 tum
Typ: Lcd
Rek. pris:
14 000 kr


Ljudlig och prisvärd

Till skillnad från Philips Ambilight-modeller är detta en riktigt slank tv och med ett formspråk vi gillar skarpt. Förutom tre hdmi-kontakter på baksidan finns ytterligare en lättillgänglig på vänster sida tillsammans med analoga ingångar och en usb-port för bildvisning.

Vid uppstart möts vi av en inställningsassistent som låter oss göra ett antal val utifrån testbilder. Bildinställningarna anpassas efter din smak utan att du behöver bekymra dig om Pixel Plus och 100 hertz.

Efter installationen konstaterar vi snabbt att bilden håller mycket bra kvalitet överlag. Skärpan är fenomenal och likaså svärtan, sällan har blurayversionen av den senaste Pirates of the Carribean-filmen sett lika bra ut i testlabbet. Men det krävs en del pillande i menyerna innan vi får till bilden som vi vill ha det. Trots att Philips är kungar på bildbehandling blir det en del oönskade artifakter i 100-hertz-läge (dock mindre än hos konkurrenterna) och trots att vi valde ”hemma”-läge är kontrastparametern maxad som standard.

Kung på ljud
Philips har inte bara lagt krutet på bildbehandlingen, den stora skillnaden mot konkurrenterna är ljudet. Tv:n låter makalöst bra i livekonserter och actionintensiva scener, nästan lika bra som en fristående ljudanläggning. Vi har tidigare klagat på Philips fjärrkontroller och menysystem men vi gillar den nya kontrollen skarpt. Det blir sällan feltryckningar med de gummerade knapparna och menysystemet känns logiskt och lättjobbat.

PHILIPS 42PFL7403D/10
Philips tv ger riktigt bra bild efter en del justering och både ljud och handhavande imponerar. Det är nästan så att ljudet kan konkurrera med fristående högtalare!

Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 8
Användarvänlighet 7
Prisvärde 8

Tillverkare: Philips, www.philips.se
Storlek:
42 tum
Typ: Lcd
Rek. pris:
13 000 kr


Japan som ser rött

JVC:s bidrag till testet är en ganska slank lcd-modell med snygg och fräsch design. Bordsstativet som medföljer är vridbart vilket underlättar om du behöver komma åt kontakterna på baksidan om du har tv:n stående på en bänk. Tre hdmi-ingångar finns tillgängliga förutom de vanliga analoga alternativen, tyvärr saknas lättåtkomliga alternativ på sidan.

Bilden från vår blurayspelare blir klar och fin med riktigt hög skärpa när vi matar ut 1080p-signal. Färgerna är dock inte hundraprocentiga, tv:n drar en del åt det röda hållet. Och då just färginställningarna är ganska begränsade i menyn får vi inte till riktigt neutrala färger hur vi än försöker.

Detaljåtergivningen är dock bra både i mörka och ljusa bildpartier och skärpan är hyfsad även när det rör sig i rutan. Svärtan är dock inte i klass med de vassaste konkurrenterna och det hjälper inte att justera ned backlight.

Vi är ändå nöjda med bilden från högupplöst källmaterial, däremot blir det inte lika kul att se på tv och på dvd. Att dra upp lågupplöst pal-material på en stor platt-tv blir sällan någon trevlig upplevelse på nära håll men det finns apparater som gör det bättre än den här.

Inte helt intuitivt
Den medföljande fjärrkontrollen är hyfsat enkel att bli vän med men menysystemet uppför sig ibland lite underligt. Ibland ska vi använda ok-knappen för att göra ett val, ibland kastar samma knapp ut oss ur menyn. Plus i kanten dock för den snygga epg-lösningen och att det är superenkelt att programmera videotimers och sortera kanaler.

JVC LT-42DR98
En snygg 42-tummare som ger helt okej bild men som inte kan mäta sig mot de bättre konkurrenterna varken när det gäller bildkvalitet eller användarvänlighet.

Bildkvalitet 6
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 6
Prisvärde 6

Tillverkare: JVC, www.jvc.se
Storlek:
42 tum
Typ: Lcd
Rek. pris:
15 000 kr


Faller på målsnöret

Sharps 42X20S-modell är en riktigt slimmad apparat med bara några centimeter djup i ytterkanterna. Inramningen är tunn och formgivningen modern och stilren, samtidigt som tv:n erbjuder moderna anslutningsmöjligheter (en lättåtkomlig hdmi-ingång sitter på sidan) och Boxergodkänd digital-tv-mottagare. Det enda vi saknar på kontaktsidan är en minneskortläsare eller en usb-port för att visa bildspel från digitalkameran.

Djup och lättnavigerad
Svärtan i bilden är riktigt bra och bidrar till ett övertygande djup i hd-upplösta filmer. Och det krävs inte mycket justeringar för att få till naturliga färger och bra detaljåtergivning både i ljusa och mörka partier. På minussidan bör nämnas att apparaten saknar 100 hertz-läge vilket gör att du inte kan bort rycket som uppkommer när du tittar på filmmaterial från exempelvis bluray, men det stör vi oss inte på när blurayspelaren körs i 1080p24-läge (24 bildrutor per sekund).

Menysystemet är inte det mest användarvänliga vi skådat men det innehåller å andra sidan en hel del inställningsparametrar för bild och ljud. Det senare blir vi dock aldrig nöjda med, liksom flertalet konkurrenter har inte Sharp prioriterat denna bit. Detsamma gäller den medföljande fjärrkontrollen, denna andas tyvärr lågbudget och matchar inte tv:ns kvalitetskänsla. Överlag gillar vi dock Sharps 42X20S även om den inte riktigt kan mäta sig med de vassaste nya konkurrentmodellerna som dessutom är billigare.

SHARP 42X20S
Den är snygg och den ger riktigt bra bild, konkurrensen är dock stenhård och 42X20S får se sig slagen i titelstriden. Du blir dock inte besviken om du köper den.

Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 8
Användarvänlighet 6
Prisvärde 7

Tillverkare: Sharp, www.sharp.se
Storlek:
42 tum
Typ: Lcd
Rek. pris:
14 990 kr


Billig men medioker

LG skickade in en riktigt snygg och ganska slank lcd-modell fylld med klistermärken som skvallrade om mer eller mindre spännande finesser. Vi gillar designen men ställer oss frågande till varför de sidomonterade anslutningarna sitter så långt in på baksidan.

Bilden från den inbyggda tv-mottagaren imponerade inte värst och trots att vi valde ”hem”-läge under installation fick vi ett irriterande rödstick i bilden. Detta gick att justera bort men blödande konturer och allmänt suddig och dassig bild gjorde att vi snabbt gick över till att mata apparaten med hd-material.
Imponerar inte

Tyvärr blev vi en aning besvikna även här. Visst, skärpan är bra och kontrastomfånget mer än godkänt men bilden känns bearbetad och vi får aldrig till det där riktiga full-hd-djupet i bilden. Svärtan är heller inte i klass med de vassaste alternativen, i ett mörkt rum lyser svarta partier i filmer mörkgrå, dessutom inte med helt jämn ljusstyrka.

På plussidan vill vi nämna ett extremt snyggt och tydligt gränssnitt men vem vill lämna funktionen ”Betraktarvänlig” avstängd? För att vara en lcd-modell drar LG:s tv lite väl mycket ström, i normalläge låg den ibland och peakade över 200 watt och även snittvärdet i vår testfilm slutade en bit över lcd-konkurrenterna. Men framför allt är det bilden som gör att LG inte är med i toppstriden, även om tv:n är förhållandevis billig känns den inte speciellt intressant.

LG 42LG5000
Formerna är läckra och tv:n är mycket enkel att använda men bilden håller inte toppklass varken med låg- eller högupplösta källor. Det finns bättre köp i det här testet.

Bildkvalitet 6
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 6

Tillverkare: LG, nordic.lge.com
Storlek:
42 tum
Typ: Lcd
Rek. pris:
11 790 kr


Grundigstötning

Från tyska Grundig fick vi in en bastant lcd-modell som inte sticker ut ur mängden designmässigt. Två hdmi-ingångar är lite snålt i dagsläget, ändå skryter tillverkaren med detta i fronten, liksom en strömförbrukning på 240 Watt, vilket känns lite otaktiskt.

Bilden ser vid en första anblick helt okej ut med naturtrogna färger och bra skärpa. Grundig har byggt in rörelsekompensation i apparaten för att mjuka upp ryckiga panoreringar och funktionen fungerar riktigt bra.

Dock ser vi ibland att konturer bryts upp och inte hinner med i snabba scener och det hade varit önskvärt att kunna stänga av den här finessen, något som inte är möjligt. Svärtan är annars okej liksom kontrastomfånget men testfilmerna ser inte lika levande ut som med exempelvis Panasonics eller Sonys apparater.

Oflexibel
Överlag är det väldigt snålt med inställningsmöjligheter i menysystemet som för övrigt borde få sig en uppfräschning utseendemässigt också. Grundig håller fast vid sin i våra ögon väldigt märkliga fjärrkontroll där varken ”menu” eller ”top menu” leder till menyn, då är det nämligen ”i”-knappen som gäller. För att nämna en detalj.

Till skillnad från konkurrenterna har Grundig valt bort inbyggd digital-tv-mottagare. Istället får du köpa till en Scart-plugg som extra tillbehör och då rekommenderar vi att du istället satsar på en separat box.

GRUNDIG VISION 7 42-7850
Grundig har blivit frånkörd av konkurrenterna och även om Vision 7 har sina ljusa stunder bildmässigt räcker det inte för något toppbetyg.

Bildkvalitet 6
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 5
Prisvärde 5

Tillverkare: Grundig, www.grundig.se
Storlek:
42 tum
Typ: Lcd
Rek. pris:
14 000 kr


Fet medelmåtta

Toshiba kunde själva inte få fram någon tv till testet men som tur var hjälpte Dustin till i sista stund. Den här 40-tummaren är riktigt snygg att se på, så länge du tittar rakt framifrån, då märker du nämligen inte att den mäter hela 13 centimeter i djupled utan fot. Plus i kanten dock för den supertunna ramen och den läckra lysdioden i underkanten som lyser upp blått när tv:n är påslagen.

Trots att tv:n är inställd på ”kall” färgtemperatur får vi ett tydligt rödstick i ansikten innan vi går in och finjusterar bilden. Vi får inte till de där riktigt perfekta färgerna då heller men i övrigt levererar tv:n mycket bra bild, framför allt när vi tittar på 1080p-film.

Skärpan är grym, färgerna har tyngd och svärtan går djupt för att vara en lcd-tv. Inte riktigt i klass med Sony men bättre än både LG och Grundig. Däremot har detaljer i mörka partier en tendens att flyta in i varandra.
100 hertzlös

Något 100 hertz-läge finns inte så du får leva med lite ”naturligt” hackiga panoreringar från film-material (eftersom filmstandarden är 24 bilder per sekund), 1080p24 stöds dock vilket är viktigast och tv:n bär den nya full hd-loggan HD Ready 1080p.

Tre hdmi-ingångar finns till ditt förfogande varav en sitter lättåtkomligt på höger sida tillsammans med snabbknappar för att sköta tv:n utan fjärr. En detalj värd att påpeka är att trots att tv:n är förhållandevis djup är ljudet ganska platt.

TOSHIBA 40XF355
En tv som imponerar bildmässigt, dock inte lika mycket som de bästa konkurrentmodellerna. Dessutom tycker vi det är dags att Toshiba bantar i djupled.

Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 6

Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.se
Info från: Dustin, www.dustin.se
Storlek:
40 tum
Typ: Lcd
Rek. pris:
13 990 kr


Billig men jobbig

Vi har tidigare testat en mindre version av den här modellen och 42-tummaren är liksom 37:an en riktigt snygg och bastant apparat. Väggfäste medföljer i kartongen vilket är plus i kanten för dig som inte vill ha platt-tv:n på en traditionell bänk. Två hdmi-ingångar kan bli snålt om du har en extern hd-box som du tänkt koppla in, annars räcker den inbyggda mottagaren långt (hybridtuner med stöd för både dvb-t och dvb-c).

Svärtan är bra, kontrastomfånget är dock inte i klass med de bästa konkurrentmodellerna, något vi anar redan när vi läser igenom specifikationerna. Detta tillsammans med att skärpan inte håller toppklass gör att vi inte får till det där riktiga djupet och närvarokänslan i blurayfilmerna. På normalt tittavstånd är det absolut ingenting du kommer att störa dig på men med en Panasonic PZ80 bredvid blir det viss skillnad när vi tittar på nära håll.

Vilken röra
Det kräver lite övning innan vi lär oss hitta rätt på den röriga fjärrkontrollen, dubbla navigeringskors och röriga benämningar på en del knappar gör att vi blir en aning frustrerade när vi letar inställningar och funktioner.

Men det viktigaste finns här och som tur är slipper vi mecka allt för mycket med färginställningarna innan vi är nöjda med hur svåra hudtoner ter sig på tv:n. Även om priset är lågt tycker vi dock att det finns bättre, och framför allt mer användarvänliga alternativ som inte kostar mycket mer.

FINLUX 42FLHD760
Finlux tv ger bra bild men den är jobbig att använda och vi saknar det där lilla extra när vi tittar på hd-material. Hyfsat prisvärd, men det finns bättre alternativ.

Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 4
Prisvärde 7

Tillverkare: Finlux, www.finlux.se
Info från: Dustin, www.dustin.se
Storlek:
42 tum
Typ: Lcd
Rek. pris:
11 990 kr

Fakta

Bästa produkt
Samsung – lcd-kung. Samsungs nya tv imponerade stort både bild- och funktionsmässigt. Har du råd är det inte mycket som slår den i storleksklassen.

bästa köp
Panasonic ger mest. Plasman PZ80 ger suverän bild och vill du ha så mycket som möjligt för pengarna i full hd-klassen är den ett klockrent val.