HTC Touch Diamond innebar en nytändning från HTC sett till formspråket, både på in- och utsidan av luren. Tyvärr hade någon hällt sirap i processorn, för varken före eller efter uppdateringen som skulle åtgärda hastigheten gick det speciellt fort. Buggigheten där luren hängde sig lite när den kände för det var inte heller speciellt underhållande. Och det där inbyggda minnet är lika mycket skämt nu som det var när vi testade den.

Touch Pro verkar vara en lur som fötts ur devisen ”vi tar en Diamond, men gör den bra”. Specifikationerna har biffats upp på mer eller mindre varenda punkt, vilket i slutändan gör att Touchflo 3d och telefonen i stort fungerar riktigt snabbt och smidigt.

Samtidigt verkar det vara hårdvaran som orsakade Diamonds buggar, eftersom Pro saknar buggarna vi hittade i föregångaren.

Det inbyggda minnet är ersatt med en sdhc-kapabel kortplats, så att vi istället är begränsade till minneskortstillverkarnas sortiment. Fortfarande bättre än de fyra gigabyte som Diamond hade.

Inte skriva svenska
I och med att det nu även finns ett utskjutbart qwerty-tangentbord (självklart utan fysiska tangenter för våra svenska tecken, något HTC tvärvägrar att lägga dit) så har både vikt och tjocklek ökat en storlek jämfört med Diamond. Fortfarande handlar det inte om någon speciellt biffig apparat, och den extra vikten tillsammans med metalldetaljerna gör att den känns som ett riktigt gediget bygge.

Tangentbordet är dessutom byggt med fem knapprader, vilket gör att siffror fått helt egna tangenter, något som underlättar otroligt.

Baksidan är designad med samma kristalltextur som föregångaren, skillnaden är att ett extra hål för en led-lampa har dykt upp under kameran. Så nu kan du ta kassa 3,2-megapixelbilder även i lite mörkare miljöer.

Lite gnäll
Givetvis är inte allt guld och gröna skogar med Pro. Vi stör oss fortfarande på bristen på de svenska tangenterna och på grund av ett nästan löjligt lågt talljud är någon typ av handsfree nästan ett måste. Samtidigt märks det att det är väldigt biffig hårdvara under skalet, för batteritiden är inte speciellt mycket att hurra över. Och Windows Mobile, operativsystemet som är definitionen av plottrigt när det handlar om pekskärmstelefoner.

På det stora hela är dock Touch Pro en riktigt grym smartphone som lyckas vara både snabb, funktionsspäckad, snygg och välbyggd. M3 rekommenderar! Till slut.


+
snabb
välbyggd
Touchflo 3d

-
Lågt talljud
Halvsunkig batteritid
Saknar svenska tangenter

=
Htc blir lite bättre för varje ny generation, Touch Pro är beviset på detta.

Form/design 8
Ljudkvalitet 5
Bildkvalitet 4
Funktioner 8
Användarvänlighet 6
Prisvärde 7

Totalt betyg: 8

Fakta

Pris: 6 995 kr
Tillverkare: HTC, www.htc.com
Mått
51x102x18,05 mm
Vikt
165 g
Band
Quad band gsm, wcdma
Skärm
2,8 Tum, 640x480 pixlar
Taltid
7h
Passningstid
462h
Minne
512mb, micro sd-kortplats
Operativsystem
Windows Mobile 6.1 Professional
Kamera
3,2 megapixel
Övrigt
Wlan, gps