Till skillnad från vad vi förväntat oss från andra tillverkare så var det väldigt få nyheter under Android-lanseringen. Luren kommer från HTC och kallas G1. Utseendet påminner om hur smartphones såg ut för två år sedan och skärmen går att skjuta åt sidan för att komma åt ett qwerty-tangentbord.

Utöver tight integration med allt vad Googles applikationer heter så erbjuder inte luren speciellt mycket att hurra över i programväg. Är det något som du saknar så får du hoppas att open source-utvecklarna är snälla nog att bygga ihop ett program åt dig.

På det hela taget är vi inte speciellt imponerade av luren, utan det kan säkerligen bli bättre i och med senare versioner. Främst upplösningen på skärmen (kom igen, vga hade vi väl kunnat få?) och passningstiden (antingen är de väääldigt ärliga, eller så kommer den knappt att hålla sig en dag utan laddning).

Nog för att Open source-utvecklare brukar kunna lägga ner väldigt mycket tid på att skapa gratis program, och säkerligen ännu mer om de får betalt för mödan, så känns det i mångt och mycket som om det presenterats ett skal med Google-applikationer som det enda värt att nämna (eftersom Amazons butik och webbläsaren var de enda program som inte är hårt Google-anknutna som ens nämndes bland förinstallerade program).

Specifikationer T-mobile G1

Skärm: 3,17 tum, 480x320 pixlar

Batteri (tal/pass): 5/130 timmar

Kamera: 3,1 megapixel, inget ord om videofilmning eller autofokus.

Kommunikation: GSM/GPRS/EDGE/Wi-Fi/Gps/monoblåtand och UMTS/HSDPA
850/900/1700/1800/1900/2100Mhz

Mått: 11,6x5,48x1,57 cm

Vikt: 158 g

 1717

Luren beskrivs som lika bra som en dator var för några år sedan.

 

Webbsökningen skryts lite. Vem är förvånad att sökföretaget nummer ett skryter om snabb sökning på mobilen?

 

Och där var presskonferensen över.1714

Huvudsakligen synk med googles tjänster

 

Inget a2dp-stöd i början (ingen anledning till idiotin dock)

 

Använder webkit, dvs samma grund som Chrome. Däremot är det inte chrome utan en fristående läsare som skulle kunna kallas chrome light.

 

3g-dualband och fyrbands gsm

 

mediaspelaren stödjer de vanligare formaten, däremot inte Drm-låsta filer. Förklarligt för att pusha Amazons musikbutik och känga Apples Itunes.

 

Nu är googlegrundarna uppe och smörar. snackar om ett accelerometerprogram som mäter tiden den är i luften om du kastar upp den.1708

Gmail-stödet är av push-varianten

 

Inget speciellt desktop-stöd för synkning av… något alls egentligen.

Blir T-mobiles största reklamsatsning hittills.1705

Funktion som externt modem verkar vara strypt, kommer väl som tredjepartsprogram senare.

 

Officefiler stöds bara som read only i dagsläget.1702

T-mobile abonnenter kan beställa luren idag I begränsad utgåva. 26 oktober är officiella datumet. Abonnemangen går mellan 25 och 35 dollar.

 

Europalanseringen börjar i november för England och Q1 2009 för övriga länder.


1700

App som later dig scanna streckkoder och jämföra priser nämns. Vi har hört det förut, men fortfarande väldigt ballt.

 

Presentationen är över och nu blir det Q&A


1657

Nu låter de utvecklarna smöra lite gällande Androids open source miljö. Får det att låta som det bästa sedan skivat bröd, precis som alltid när det gäller sånt här.1655

Webbläsaren verkar inte vara Google Chrome. Men den fungerar med vanliga sidor och att dela med sig av sidor verkar väldigt enkelt.

Programbutiken visas lite hastigast, inget nämns om betalprogram kommer finnas från standard.

Jösses vad stor luren verkar. Designen känns två år gammal också.


1652

Gränssnittet visas nu upp. Enkla zoomfunktioner för bilder, olika fönster bredvid starskärmen. Amazons musikbutik visas upp, ser väldigt mycket Itunes ut. De envisas med att lira Jason Mraz i bakgrunden, dammit.

Adresser kan visas direkt i Google maps med en knapptryckning. Traffic view och Street view visas.

Det finns även ett kompassläge för street view som visar läget du star åt.

 

1649

G1 visas upp på film nu. Det är samma som den tidigare rapporterade HTC dream med utskjutbart qwerty-tangentbord. Google street view verkar finnas inbyggt tillsammans med huvudsakligen navigeringspryttlar, samtidigt som fingerscrollning verkar vara huvudfunktionen, dock ej multi-touch.1640

Peter Chow från HTC är på scen för att presentera G1 (aka HTC Dream gissar vi).1635
Nu är det igång!1610
Tjugo minuter kvar tills själva presskonferensen15:30

Amazon har precis utannonserat att deras musikbutik, med sex miljoner drm-fria låtar, kommer att finnas som förinstallerad applikation på den första Android-mobilen

www.engadget.com/2008/09/23/amazon-6-million-drm-free-songs-on-t-mobile-g1/

Gizmodo har sammanställt ryktena som florerar runt luren. Bland annat just bristen på A2dp, men även en kamera som inte fixar videoinspelning.

gizmodo.com/5053491/android-rumors-rounded+up-before-launchGoogles operativsystem Android har varit omtalat sedan förra året då det presenterades. Nu är det äntligen dags för ett riktigt släpp och förväntningarna är höga. Kanske inte så mycket för den telefon som antas vara först ut med systemet, HTC Dream, utan för operativet i sig.

Än så länge finns det många lösa rykten blandat med halvofficiellt information. Bland annat verkar det som om blåtandsstödet är handikappat då stödet för trådlös stereo saknas. Enlig Gizmodo, som tagit en närmare titt på programbutiken, verkar just stödet för multimedia verkar vara ganska svagt till förmån för allehanda lokaliseringstjänster.

Häng kvar på den här sidan medan vi uppdaterar kontinuerligt under dagen med all info du behöver.