Nikon nådde stora framgångar med D80 för ett par år sedan. Den smidiga kameran gjorde succé som entusiastkamera med bra funktioner och fin bildkvalitet, men nu har tiden sprungit ifrån den. Nästa steg i utvecklingen heter D90, en kamera som lovar gott på papperet.

Snabba sekvenser
Till ytan är kameran närmast identisk med föregångaren D80. Bortsett från den stora skärmen förstås, här är det tre tum extra högupplöst som gäller. Det finns också en direktknapp för att starta Live View, en ny och välkommen funktion. Kameran fokuserar utan att fälla spegeln vilket är en aning långsamt, men du kan enkelt välja i vilken del av bilden fokus ska ligga. Av någon anledning går det inte att använda fjärrutlösare eller ändra iso-inställningar när Live View är aktiverad, å andra sidan fungerar ansiktsdetekteringen bara i det läget.

Autofokusen känns rappare än i D80. Det finns elva fokuspunkter, men bara den mittersta är av korstyp vilket känns lite snålt. Ännu rappare är sekvenstagningen, Nikon har skrämt upp D90 i 4,5 bilder per sekund oavsett om du plåtar i jpeg eller raw. Bufferten rymmer sju raw- och femton jpeg-bilder.

D90 är även den första systemkameran som kan spela in film, och det är 1280x720 som gäller. Det går inte att använda sökaren under filminspelning, däremot går det givetvis att zooma. Fast det rekommenderar vi inte, det är inte lätt att vrida på objektivet och hålla kameran stilla samtidigt. Kvaliteten går inte att jämföra med en riktig hd-videokamera, men den slår utan tvekan de flesta kompaktmodeller på fingrarna. Hårt.

Lågt brus
Efter att vi bränt av några höstbilder märker vi att färgmättnaden är väldigt lågt ställd i standardläget. Å andra sidan blev bilderna väl färggranna när vi ändrade detta i menyerna, så det bästa är plåta i raw för att få maximal flexibilitet. Ljusmätningen har hottats upp en del sedan D80, och kameran missar mycket sällan i exponeringen. Däremot händer det att vitbalansautomatiken går bort sig även utomhus, men det är ju heller inga problem för den som använder raw.

Den nya cmos-sensorn ger mycket detaljerade bilder med sina tolv megapixel, och brusegenskaperna verkar mycket lovande. Vid iso 800 är bruset fortfarande mycket lågt, och iso 3 200 är i många fall riktigt användbart. Nikon tillåter upp till iso 6 400, men då krävs det kraftig brusreducering vilket går ut över både detaljer och färger.

D90 kostar knappt 12 000 kronor om du väljer kitet med Nikons nya 18-105 med bildstabilisering. Det är ett bra objektiv och D90 är en riktigt bra kamera för den som inte har proffsambitioner. Den ger fina bilder med lågt brus och har en del vettiga funktioner, och dessutom är den klart smidigare än de riktiga semiproffsmodellerna.


+
God ergonomi
Snabb
Den filmar ju

-
Begränsade funktioner i Live View

Omdöme:
D90 är en välkommen uppgradering av D80. Live View fungerar bra och kameran kan ta riktigt fina bilder, och dessutom kan de ta upp rörliga bilder med ljud. Och alltihop i ett litet och smidigt hus.

Storlek/form 9
Bildkvalitet 8
Funktioner 8
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8
Totalt 8

Fakta

Tillverkare: Nikon, www.nikon.se
Upplösning: 12,3 megapixel, 4 288x2 848
Filmfunktion: 1280x720@24 bps
Skärm: 3 tum, 307 000 pixlar
Sökare: 96%, 0,94x
Minne: Secure Digital
In/utgångar: Usb, hdmi
Mått: 132x103x77 mm
Vikt: 703 g (utan batteri)