Syabas Popcorn Hour A-100 fick ett enormt genomslag, redan innan maskinen var släppt så satt massor av folk i sina stugor och väntade på förhandsbeställningar världen över. Syabas är numera en gigant i sitt segment, utan att knappt lägga en krona på reklam och marknadsföring.
Hur är nu det här möjligt? Jo, dels är den späckad med funktioner. Och A-100 var först ut i världen med Sigma Designs 8635 chipset, ett grymt kraftigt videochip som tuggar i sig det mesta i mediaväg med mycket gott resultat, för övrigt samma chipset som sitter i de senaste Tvixspelarna, HD-6500/7000, som är Popcorn Hours klart svåraste konkurrenter på marknaden.

Samma skal

A-110 är slående lik sin lillebror på utsidan, det är först när vi inspekterar kontakterna vi ser skillnad. Nytt för maskinen är hdmi 1.3a, serial ata-kontakt till hårddisk, optisk digital ljudutgång och en usb-slav som möjliggör att koppla upp maskinen direkt mot sin dator för filöverföring. När vi kollar närmare så upptäcker vi även tre nya led-indikatorer och en välkommen resetknapp på fronten.

Men det är insidan som räknas. Spelaren har ett lättanvänt gränssnitt på svenska, den är ganska intuitiv och efter en halvtimme så har du hunnit gå igenom funktionerna.

Bildmässigt levererar den väldigt bra, oavsett format, om filmen är bra kodad. Givetvis så är det först när du startar en hd-film med hög bitrate som du ser vilken enorm potential spelaren har, den levererar exakta färger och hög detaljrikedom. Men kanske än mer imponerande är faktiskt hur den hanterar lågupplösta format som tillexempel xvid, uppskalningen är extremt bra, detsamma gäller färgåtergivningen.

Ljudet är riktigt tillfredsställande och filstödet är brett, men någon musikmaskin är det inte då den saknar display. Du måste alltså ha en bildvisare igång för att kunna navigera ljudfiler. Vill du ha en kombinerad musik- och filmmaskin så bör du titta åt Tvix håll istället.

Bildvisning känns mest som extrafunktion, med ganska slö uppladdning av bilder utan roliga bildspel. Funktionerna i spelaren är annars riktigt bra, torrentklienten fungerar utan att bråka, webradio och podcast fungerar oklanderligt.

Växer med tiden
Mycket har hänt med Popcorn Hour sen den lanserades, koden uppdateras frekvent och blir bara bättre och bättre. Samtidigt som den idag känns ”färdig” i koden stoppar det inte Syabas från att utveckla koden löpande. Spelaren håller sig alltså fräsch en lång tid, vad gäller firmware så är den i dagsläget exakt lika som A-100.

Designen är alltså i likhet med föregångaren väldigt spartansk, vilket kan ge negativa vibbar för skrytmånsen, men positiva för den tekniskt fokuserade. Låg prylfaktor i hyllan, enorm prylfaktor när man startat upp den.

Rent prestandamässigt så är det tillsammans med sina NMT-bröder och Tvix 6500/7000 den kraftigaste mediahub som finns på marknaden, bara en htpc kan överglänsa den. Men tänk på att en htpc innebär mer meckande och ett högre pris, det är just priset och enkelheten som talar för Popcorn.

Diskutera Popcorn Hour A-110 i vårt forum!
Den tidigare tråden om Popcorn Hour A-100 hittar du här!Betyg
+
Bild- och ljudkvaliteten
Formatstödet
Priset

-
Plastig fjärr
Ingen display

OMDÖME
Extremt potent biomaskin med många funktioner till bra pris.

BETYG
Prestanda 10
Bildkvalitet 10
Ljudkvalitet 9
Funktioner 8
Användarvänlighet 7
Prisvärde 8

Fakta

Pris 2 695 kr
Fakta:
Tillverkare: Syabas, www.syabas.com
Info från: Abtech, www.abtech.se
Utgångar bild: HDMI (version 1.3a 720p/1080i/1080p), komponent (upp till 1080p), s-video, komposit.
Utgångar ljud: Optisk digital, RCA stereo och HDMI.
Filstöd Video: MPEG1/2/4 (M1V, M2V, M4V), MPEG1/2 PS (M2P, MPG), MPEG2 Transport Stream (TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS), VOB, AVI, ASF, WMV, Matroska (MKV), MOV (H.264), MP4, RMP4
Codecstöd Video: XVID SD/HD, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4.2, WMV9, H.264, VC-1
Filstöd Audio: AAC, M4A, MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA), WAV, WMA (DTS HD-HR, DTS HD-MA, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS och AC3 ljud via passthrough om man har förstärkare som klarar det)
Codecstöd Audio: , WMA, WMA Pro, AAC, MP1, MP2, MP3,
Filstöd Bildvisning: JPEG, BMP, PNG, GIF
Firmware-version i testet: 01-17-0808118-15-POP-403-000
Strömförbrukning Viloläge: ~5,6w
Strömförbrukning MKV 1080P: ~18w
Vikt: 1300 gram (inkl. 1tb 3.5” hårddisk) 645 gram utan disk.
Storlek: 270x32x132 mm